Flaş! Trabzonspor'un borçlarında bilinmeyenler Haber61'de açıklandı

Trabzonspor'un yarın başlayacak Olağanüstü Kongresi öncesinde kulübün borçlarını açıklanayan Trabzonspor Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören Haber61'de kulübün mali durumu hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

Flaş! Trabzonspor'un borçlarında bilinmeyenler Haber61'de açıklandı

Haber61 / Spor Servisi / Özel (Kaynak belirtilmeden kullanılamaz) 

Trabzonspor Kulübü Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören önceki gün kamuoyuyla kulübün borçlarını Haber61 için yorumladı. 


Yarın başlayacak olan ve 2 adayın yarışacağı Trabzonspor Olağanüstü Kongresi öncesinde kulübün içinde olduğu mali kriz Haber61 TV ekranlarında masaya yatırıldı. Mahmut Ören, rakamların diliyle kulübün içinde olduğu durumu kapsamlı ve detaylı şekilde anlattı. 

Flaş! Trabzonspor'un borçlarında bilinmeyenler Haber61'de açıklandı

Ören, Trabzonspor'un net borcunun 841 Milyon 59 Bin TL olduğunu belirterek şunları söyledi: 

HANGİ YÖNETİM NE KADAR BORÇ BIRAKTI?

"Trabzonspor'u öncelikle Özkan Sümer'in 2000 tarihinde seçildiği kongreden sonra durum aynıydı. Bütün gelirleri temlikli haldeydi. Eski yöneticilerin alacakları vardı. Daha sonra bu borç zamanla azalarak, bazı futbolcular alınıştı, Fatih Tekke, Gökdeniz, Hüseyin Çimşir ve daha bir çok futbolcu. Makul ücretlerle anlaşılarak borç aşağıya gelmişti. Bankalardan alınacak kredi imkanı yoktu. Rakam olarak teslim ederkende 7 Bin 250 dolara geitrilmişşti. Özkan Sümer'in Ahmet Ağaoğlu ile yönetimi ile yarışırken çizik işi oldu.  Özkan Sümer'in listesindeki bazı önemli isimler olamadı. Değişik kararlar alındı. Müdürler alındı. Bir takım projeler yapıldı. Kredi kullanmaları başladı. Kredi kullanılınca her fırsatta bir rakam daha yukarı çıktı. Atay Aktuğ döneminde borsaya açıldı. Borsaya yanlış girildi. Kar etseniz de zarar etseniz de belli bir para verildi. Sadri Bey döneminde düzeltildi. Nuri Albayrak döneminde kredi kullanımı devam edildi. Tekrar Sadri Şener yönetiminde borçlanarak büyüyeceğiz açıklaması yapıldı. Nuri Albayrak dönemindeki 37 Milyon TL'den Sadri bey döneminde 176 Milyon TL'ye çıktı. 2015 yılı 6 Aralık'ta yapılan kongrede 397 milyon TL ile Hacıosmanoğlu borcu devretti. Nuri bey döneminden kısmen başlayıp, Sadri Bey dönemi ile devam eden be bugüne gelinen noktada 150 adet dava dosyası ortaya çıktı. Bunların hepsi hukuk davası ve icra davası. UEFA ve FIFA'daki davaların hepsinin sonu para ile sonuçlanacaktır. Bunlar henüz işlenmedi. Sonuç itibari ile 397 Milyon TL ibrahim bey bıraktı. Muharrem Usta bu borç bu kadar değildir dedi. Opet davası vardı, sonuçlanmamıştı. Muharrem Usta'nın bıraktığı borç 841 Milyon TL'dir. Bunun içinde iğneden ipliğe kadar her şey var. Kısa vadeli borçlar 1 yıllıktır, uzun vadeli borçlar 1 yıldan fazla olan borçlardır.

TRABZONSPOR'UN KASASINA 1 KURUŞ GİRMEYECEK

Denetleme kurulu olarak bilgimizin olmadığı hiç bir konu yok. Raporumuz var. Raporu sunmaya kalksak 19 sayfa rapor, okuma ile bilmez. Bu Faruk Özak döneminde gelenek hale getirildi. Faaliyet raporu hazırlanır ve dağıtılır. Biz özet olarak borcun ne kadar olduğunu ve toplamdan düşüldüğünde net borcu açıklamış oluyoruz. Denetleme Kurulu olarak her şeyden haberliyiz. Muharrem bey'in açıkladığı doğru. Trabzonspor'un kasasına bir kuruş girmeyecek. Bankadan kredi alırken, tüketici kredisi alırken ipotek istiyor. Tesisleri teminat olarak göstererek bir kredi kullanıyor. Bu tesisleri verdi, borç yine aynı değil. Sadece teminat olarak gösterirsiniz. Bunu bu şekilde algılamak lazım. Yanlış algıyı düzeltelim.

Trabzonspor'un en büyük kredisi konsorsiyum. Denizbank, Ziraat Bankası konsosiyumu. A Baka olan kredi var ve günlük finans şirketlerinden çekler karşılığı alınan krediler var.

Flaş! Trabzonspor'un borçlarında bilinmeyenler Haber61'de açıklandı

BERO’NUN KULÜBÜNE YAPILAN BORÇ

Matus Bero olayında, karşı kulübe 2.5 Milyon Euro borç vardı. Ödemeler yapıldı. 250 Bin euro borç kalmıştı. Gelen yazı karşılığında karşı kulübe yatırılmış. Karşı kulübün UEFA'ya yazısı var. Biz alacaklarımızı tahsil ettik diye. Muharrem Usta başvuru yapıldı. Karşı kulübün yazısı ile paranın ödendiğini sadece bir boşluk olduğu bildirildi. UEFA bunun üzerine karar verecek.

KONGREDE KAÇ ÜYENİN OY KULLANMA HAKKI VAR?

7578 üye pazar günü oy kullanma hakkı sahip. Katılımın ne kadar olacağını bilemeyiz ama tahminen çok adaylı yarışlarda 5 kişinin aday olduğu kongrede 7 Binin üzerinde oy kullanıldı. Şimdi iki adaylı bir seçim. Çok büyük yoğunluk olacağı görülmüyor. Son seçimde 8 bine yakın bir katılım olmuştu. Pazar günü benim kanaatim 4 bine yakın bir katılım olacağı yönünde.

TRABZONSPOR’UN TÜM TESİSLERİ İPOTEKLİ

Trabzonspor'un Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri tamamen şuanda ipotekli. Ziyabey tesislerinin olduğu yer de ipotekli. Basit olarak anlattım. Banka krediye karşılık teminat istiyor. Bu doğal bir şey. Bu bugün verilmiş bir şey değil. 96'dan sonraki 97'ye kadar den bütçe ile geldi. 2 bin'li yıllara doğru krediler başladı. İlk Özkan Sümer döneminde borç düşürüldü. Sonraki Özkan Sümer döneminde projelere karşılık teminatlar verildi. O teminat bugüne kadar geldi.

Flaş! Trabzonspor'un borçlarında bilinmeyenler Haber61'de açıklandı

AKYAZI STADYUMU TRABZONSPOR’A AİT DEĞİL!

Akyazı Stadı günlük kiralama ile kiralık. Maç maç kiralanıyor. Trabzonspor kirayı Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne ödüyor. TOKİ ile Gençlik Spor arasında devir teslim yapıldı. O nedenle Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ödüyor. Yapılan reklam Trabzonspor'un kasasına geliyor. Maç başına kiraladığınızda hepsini kiralıyorsunuz.  Bunlara reklam panoları dahil. Buradaki reklam gelirleri Trabzonspor'a kalıyor.

TRABZONSPOR’UN ACİL ÖDEMELERİ

1 Temmuz’a kadar 210 Milyon TL para gerekiyor. Nisan - Mayıs aylarında 70 Milyon TL aylık ödemeler var. Bugün kasanızda 70 Milyon TL olmayabilir. 15 Milyon vardır, inandırıcılığınız olur. Takım halinde tek bir vücut olduğunuzu ortaya koyarsanız bu rakamların altından kalkılır. Gelen 110 Milyon TL bir katkı var. Bu bir girdi, Muharrem usta döneminde. İbrahim bey döneminde de oldu. Bunları artırabilirsiniz. Marka değeri ile ilgilidir. Ortak akılı ortaya koyarak birlik beraberlik içinde bu işlerin altından kalkılır.

BORCU AZALTMAK İÇİN KUR FARKINDAN KURTULMAK ŞART

Borcun tamamı tehlikedir. Ben öyle düşünüyorum. Yapılması gereken devlet genelinde borçlanmayı TL üzerinden yapmalıyız. Avrupa'dan gelen futbolcuları Euro ile nasıl sabitleyeceksiniz. Merkez bankasının sezon başındaki kurunu sabitlersiniz artışları almazsınız. Diğer sezonda yine aynısını yaparsınız. Kabul edilmeyebilir. O zaman Merkez Bankasının sözleşme tarihindeki kurunu sabitlersiniz bir yıl sonra yenilemek kaydıyla sabitlersiniz. Kur farkından bir kere kurtulmak gerekiyor. Bu yönetimin yapacağı en iyi iş bunu başarmak olacaktır.

Yine mevcut bankaya gidecek. pazarlık edecek ve yeni kredi kullanacak. Eski krediyi kapatıyor. Yeni krediden artan parayı kulübe veriyor. Kuru da sabitlersen kur farkından da kurtulmuş oluyorsun. Medicalpark'ın katkısı 125 Milyon TL. Trabzonspor'un menfaatine olacak bir madde koydular. Daha yüksek bir sponsorluk bulursa Trabzonspor ona geçebilir, tabi ki Medicalpark'ın parasının kalanını vererek.

YÖNETİMDE BİRLİKTELİK

Yönetim birlikteliği liste yapılmadan önce yapılmışsa sıkıntı yok. Ama yapılmamışsa sıkıntı yaşanıyor. 83'den bu yana gördüğüm birlikteliği sağlayan yönetim bu işi başarır.

AĞAOĞLU BÜTÇEYİ AŞAĞIYA ÇEKMELİ

Olağan Kongreye geldiğin zaman mali olarak hesapları verip ibra oluyorsunuz. Tahmini bütçe var. Bu bütçeyi aşmamak konusunda harcama yapabiliyorsunuz. Bu bütçeyi tüzükte yüzde 10 kadar aşabiliyorsunuz. Kulüpler yasası bir an önce çıkması gerekir. Bu yasada UEFA ve FIFA'nın kriterleri gibi mali kriterler konulması lazım. Çünkü batağa gidiyor bu iş. Trabzonspor'un gelirleri 120 Milyon TL'yi aşmadı, ama giderler ve gelinen nokta ortada. Ahmet beyin yapacağı tek şey tahmini bütçeyi aşağıya çekmek. Bunu da dönüşebilmek için fazla aşağıya çekemez. Bunu yapabilir sadece.

YABANCILAR UYUM SAĞLAYAMIYOR

Bazı oyunculara paralar ödedik. Bazılarından kurtulmak için para ödedik, bazılarından da düşük paralarla kurtulduk. Menajerlerine paralar ödedik. Geçmişine bağlı kalmayan kulübün geleceği nokta buydu. Tribünler transfer istedi, popülizm için transfer yapıldı. Gelinen nokta ortada. Ben şu anda Mahmut Ören olarak konuşuyorum, Denetleme Kurulu başkanı olarak konuşmuyorum. Yerelin yereli demiyorum ama Türkiye'de en iyi uyum sağlayan yabancı oyuncu Şota. Szymkowiak, Doğu Avrupa'dan geldi, katkısı Şota kadar olamadı. Londra’dan gelen oyuncu buraya uyum sağlamaz. Amerika'dan gelen Castillo uyum sağlamaz. Kendi modelin varken başka takımların Medel’ine yönelirsen olmaz. Kendi modeli yapan Trabzonspor raydan çıktıktan sonra bu kadar transfer yaparsa, 125 yabancı oyuncu olur mu? Musampa geldi de ne yaptı.

TRABZONSPOR ÖZÜYLE BAŞARILI OLDU

Trabzonspor ilk 10 seneyi özüyle aldı. 6 şampiyonluk yaşadı. Trabzonspor kesinlikle yarışmacı olmak, heyecan vermek zorunda. Topluma bu heyecanı vermesi lazım ki marka değeri yükselsin. Marka değerini yarışmacı olmayıp düşürürsek bu yükün altından kalmamız imkansız. Trabzonspor ilk 2-3'ün içinde olmak zorunda. Bunu yaptığınızda marka değeri yükselecek, borsa değeri artacak.




 

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler