Çin futbol pazarı Trabzonspor'a yaradı!

UEFA Finansal Fair Play (FFP) kurallarıyla başı dertte olan Türk kulüplerinin yeni umudu Çin futbol pazarı oldu. Çin pazarı ise en çok Trabzonspor’a yaradı. Bordo-mavili kulüp M’Bia transferinin ardından Burak Yılmaz’ın satışından da pay alacak.    UEFA'n

Çin futbol pazarı Trabzonspor'a yaradı!
UEFA Finansal Fair Play (FFP) kurallarıyla başı dertte olan Türk kulüplerinin yeni umudu Çin futbol pazarı oldu. Çin pazarı ise en çok Trabzonspor’a yaradı. Bordo-mavili kulüp M’Bia transferinin ardından Burak Yılmaz’ın satışından da pay alacak. 
 
UEFA'nın 2010'da kabul ettiği ve 2012'den itibaren uygulamaya konulan FFP kuralları, kulüplerin gelir gider tablosunu denkleştirmeyi amaçlayarak adil yarışma ortamı sağlamayı ve takımların ilerleyen yıllarda karşılaşacağı iflas riskinin önüne geçmeyi hedefliyor. 
 
Türk takımlarının son 3 yıldaki mali tablolarını inceleyen UEFA'nın, kriterleri yerine getirmeyen ekiplere, içlerinde puan silme, transfer yasağı koyma, Avrupa kupalarından men etme gibi yaptırımların da bulunduğu 9 kalemden oluşan ceza sistemini uygulama riski bulunuyor. Türk futbolunda başı çeken takımların mali açıdan sıkıntı yaşadığı ve çareler aradığı dönemde, Çin futbol pazarı kulüplerin umut oldu.
 
Başta Galatasaray ve Trabzonspor olmak üzere diğer kulüplerin de içinde bulunduğu mali sorun Türk futbolu için hiç de yabancı değil. Daha önce Beşiktaş, Gaziantepspor ve Bursaspor da aynı problemle karşı karşıya kalırken, 3 kulüp Avrupa kupalarından men cezaları almıştı. UEFA, 2014'te ise hesaplarında aykırılık tespit edilen Galatasaray ve Trabzonspor'a 200 bin Euro para cezası vererek durumlarını düzeltmeleri için süre vermişti.
 
Türkiye’de Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluk yaşayan Beşiktaş, Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un transferlerde doğru hamleler yapmaması ve hoyratça harcanan paralar nedeniyle kısa ve uzun vadeli toplam borcu 5 milyara yaklaştı. İçinde bulundukları mali sıkıntılara çözüm projeleri ararken, formaların göğüs, sırt, kol, şort bölümlerinin yanında çoraplara da sponsor bulan kulüpler, sağlık ve ulaşım sponsorları haricinde, reklam ve maç hasılatlarıyla gelirlerini artırsa da bazı kulüpler için gelirin yeterli seviyede olmaması sıkıntıların artmasına yol açtı.
 
ÇİN PAZARI YENİ UMUT OLDU
 
Türk Kulüpleri UEFA Finansal Fair Play (FFP) kurallarını ensesinde hissettiği dönemde Çin Halk Cumhuriyeti takımlarının yapmış olduğu transferler Avrupa ve dünya futbol kamuoyunun dikkatini çekti. Türk takımları yurt dışından büyük paralarla transfer ettiği oyunculardan istediği verimi alamayışının yanı sıra pazarlama eksikliği yaşamalarından dolayı birçok oyuncudan büyük zararlar ederken, Çin takımlarının, futbolcuların bonservisleri ve kendilerine rekor ücretler ödeyerek transferlerini gerçekleştirmeleri Türk futbolunun rahatlaması adına önemli bir pazar olarak görülüyor.
 
TRABZONSPOR’U M’BİA’DAN ÇİN KURTARDI
 
Trabzonspor, sezon başında İspanya’nın Sevilla Kulübünden büyük umutlarla transfer ettiği Stephane M’Bia transferinde sözleşme şartlarından dolayı sorun yaşadı. Göreve gelen yeni yönetimin, kulübün içinde bulunduğu mali sorunlar nedeniyle Kamerunlu oyuncuyla yapılan sözleşme şartlarını ağır bulmasının ardından oyuncunun da alacakları tahsil edemediği gerekçesiyle kulübe ihtar çekmesi iplerin gerilmesine neden olmuştu. M’Bia konusunda, bordo-mavililerin imdadına Çin kulübü Hebei China Fortune yetişirken, Karadeniz ekibi bu oyuncuyu 6 milyon Euro’ya transfer ederek hem oyuncudan kurtuldu hem de kar etti.
 
ERSAN GÜLÜM DE ÇİN’E GİTTİ
 
Beşiktaş, Ersan Gülüm için Çin Süper Lig ekiplerinden Hebei China Fortune ile 7 milyon Euro karşılığında anlaşmaya vardı. Çin'den ilk olarak sezon başında teklifler almaya başlayan Ersan, kariyerine siyah-beyazlı takımda devam etmeye karar vermişti. Ancak devre arası transfer döneminde de Çin Süper Ligi ekiplerinin ilgisi devam etti. Türkiye'de ve Çin'de transfer sezonunun açılması ile Ersan ayrılık kararını verdi.
 
BURAK YILMAZ’DAN İKİ KULÜP KAZANACAK
 
Bir dönem Trabzonspor forması giyen Galatasaray’ın forvet oyuncusu Burak Yılmaz’ın Çin’in Pekin Gouan takımına transfer olmasıyla hem sarı-kırmızılı kulüp hem de Trabzonspor kazandı. Yıldız oyuncunun satışında konulan madde gereği Karadeniz ekibi bu transferin yüzde 25’lik satış hakkını elinde bulunduruyor. Burak Yılmaz’ın Çin'e transfer olmasıyla birlikte bu ara transfer döneminde Çin futbol pazarı en çok Trabzonspor’a yaramış oldu. Bordo-mavili kulüp M’Bia transferinin ardından milli forvet Burak Yılmaz'ın transferinden de pay alacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler