Trabzon'da suya otomatik zam uygulaması kaldırılsın önergesi reddedildi

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ)’nin 2022 yılı 2. Olağan Genel Kurulu yapıldı.

Trabzon'da suya otomatik zam uygulaması kaldırılsın önergesi reddedildi

Genel Kurulda Plan ve Bütçe komisyonundan gelen 8 madde görüşülüp karara bağlandı. 

İlk olarak dün genel kurulun ilk oturumunda CHP ve İYİ Parti tarafından verilen su tarifesine her ay TÜFE oranında zam yapılmasının iptali ile alakalı önerge görüşüldü. 

Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen kararda tahsilata ilgili usul ve esaslar belirlemenin TİSKİ sorumluluğunda olduğu belirtilip önerge oy birliği ile kabul edilmemiştir denildi.

Önergeyi verenlerden CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Bizim verdiğimiz önerge ile komisyonun aldığı karar farklı şeyler. Belediyeler her yıl gelir tarifesinde değişiklik yapar. 13 yıldır meclisteyim ve mecliste bunlar tartışılır. Burada yapılan şu; Burada gelir tarifesine eklenen bir madde ile meclis üyelerinin yetkileri gasp ediliyor ve her ay suya TÜİK rakamları ile zam yapılıyor.  Suya zam yapılmış yapılmamış bu tartışma konusu değil. Bu 450 bin abone. Belediyelerin gelirleri otomatiğe bağlandığı hiç bir yerde görülmedi. Bu su zamlarını meclis belirlesin. Önümüzdeki ay suya ne kadar zam gelecek bilmiyoruz. TÜİK diyecek belediye yapacak olmaz. Belediye kanunu bana bir yetki vermiş. Halk bana demiş ki mecliste bütçeyi gelir tarifelerini denetle demiş. Bu sizin yaptığınız yanlış bir uygulama. CHP’li belediye de yüzde 70 zam yapmıştır. Ben bu konuya bir şey demiyorum. Ama kararı meclis üyeleri almalı, takdir meclis üyelerinindir.” dedi.

Önergede imzası olan diğer grup başkanvekili Arslan Güner, “Burada gündemimizin 4. maddesinde tarife cetvelinin karara bulunması deniyor. Bütün kalemlerinde enflasyon oranında zam yapılacak. Bu o zaman çok anlamsız duruyor.” dedi. 

Belediye Başkanvekili Atilla Ataman, “Cümlelerim hiç kimseye cevap değil. Muhalefettir bu hususu gündeme getirmeleri normaldir. Dün önergeye de keyifle el kaldırdım. Şimdi ben Trabzon’daki su fiyatlarına baktım. Yetki devretme ifadesine baktım. Biz karar mı verdik yetki mi devrettik. Ben yetkimi falan devretmedim. Ben modelleme konusunda irademizi ortaya koyduk. İstediğimiz zamanda geri alırız. Ben yetkimi neden bir devlet memuruna devredeyim. Her ay su fiyatlarını tartışmak doğru değil. 10 metreküp su 140 lirayı buluyor. 3 paket sigara parası. Parası olmayan için fazla olabilir. Burada yegâne gelirimiz su geliri iken yatırımları ne ile yapacağız? Biz yetkimizi TİSKİ'ye devretmeyiz ve etmedik. Biz size suyu şu şekilde fiyatlandırın dedik.” dedi.

Meclis Üyesi Erhan Nadir, “Geçen genel kurulda meclis TİSKİ'ye su faturaları konusunda bir talimat verdi. Yetki vermek yok. Trabzon su fiyatı konusunda 30 belediye arasında 28. sırada. Bununla ilgili de 30 büyükşehir belediyesinin 25 büyükşehir belediyesi de bizim kullandığımız fiyat uygulamasını kullanıyor. Hizmetlerin daha iyi yapılması için. Yaptığı yatırımların yüzde 95'ini su geliri ile yapmak zorunda olan TİSKİ için normaldir” dedi.

Başkan Murat Zorluoğlu ise “Meselenin yetki devri boyutunu değerlendirdiğimizde TİSKİ Genel Kurulu Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri tarafından alınır. Meclisimiz toplandığında gelir tarifesini onaylamakla mükellef ve başka kuruma devredilemez. Burada zaten haziran ayında TİSKİ genel kurulunda bir karar alınmış ve 6 aylık ve yıllık artış yerine TÜFE oranında artış olsun demişiz. Ama biz deseydik fiyat artışını sen yap deseydik bu yetki devri olurdu. Burada asla bir yetki devri söz konusu değildir. Başka bir belediyede bu uygulama yok deniyor. 30 belediyenin 19 tanesi Trabzon gibi aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Bu uygulama 19 büyükşehirde yapılmış uygulamadır. Neden buna ihtiyaç duyuldu. Bu uygulamanın aboneler aleyhinde bir uygulama olmadığını ve daha öngörülebilir bir gelir yapısı oluşturmak için Büyükşehir Belediye Meclisi aldı. TİSKİ genel kurulu kararıdır bu karar.

Bu ücretlendirme sonucunda Trabzon'da mesken fiyatı 10.73. Yani 30 büyükşehir belediyesi arasında 25. sıradayız. Bizden daha pahalı veren 25 belediye var. Bu yönü ile de baktığımızda. Bunun Trabzon'un su fiyatının oldukça geride olduğunu görüyoruz. Atık su sıralamasında daha da gerideyiz. 1.14 TL'lik atık su fiyatı ile 30 büyükşehirden 28. sıradayız. Bunu böyle muhafaza etmeye devam ediyoruz. Birçok yatırım tamamlandı veya devam ediyor. Dolayısıyla TİSKİ'nin gelir kalemleri su ve merkezi idareden aldığı ödenektir. Sağlıklı bir tahsilat yaptığımız oranda yatırımlarımızı gerçekleştirme imkanımız oluyor” dedi. 

Plan ve bütçe komisyonunun önergeyi ret kararı yapılan oylama sonrasında oy çokluğu ile kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber