Üniversite sınav ücretlerine Trabzon’dan tepki! “Depremzede adaylardan dahi talep ediyorlar”

Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, üniversite sınavları için talep edilen ücretler hakkında tepkilerini dile getirdi.

Üniversite sınav ücretlerine Trabzon’dan tepki! “Depremzede adaylardan dahi talep ediyorlar”

Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, üniversite sınavları için öğrencilerden talep edilen ücretler hakkında açıklamalarda bulundu.

Depremzede adaylardan da ücret talep edildiğini belirten İkinci, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı;

Halkımızın dişinden tırnağından artırarak kurduğu KİT’leri özelleştirerek yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çeken, kamu varlıklarını haraç mezat elinden çıkaran siyasi iktidar, uyguladığı politikalar ile halkımızı derin bir yoksulluğun içine sürüklediği yetmiyormuş gibi adaletsiz vergi sistemi ve art arda yapılan zamlarla yaşamlarımızı güçbela sürdürülebilir bir duruma getirdi.

Emeği ile geçinen geniş halk kesimlerinden topladığı vergilerden oluşan bütçeyi her fırsatta bir avuç mutlu azınlığın, sermaye sınıfının çıkarına kullanmaktan imtina etmeyen siyasi iktidar, ölçüsüzlüğü “yok artık, bu kadar da olmaz ki“ noktasına taşımış bulunuyor.

Üniversite sınav ücretlerine Trabzon’dan tepki! “Depremzede adaylardan dahi talep ediyorlar”

“ÇOCUKLARIMIZIN HAYALLERİNİ TİCARİ META OLARAK DEĞERLENDİRİYOR”

Eğitimin laik, bilimsel ve kamusal niteliği aşındırılarak yaratılan fırsat eşitsizliği yetmiyormuş gibi şimdi sıra çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği için dönüm noktası haline getirilen sınavları dahi gelir kapısı olarak görmeye geldi. Bunu kabul etmek mümkün değil. Siyasi iktidar çocuklarımızın gelecekleri ile ilgili hayallerini adeta ticari birer meta olarak değerlendiriyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında, 260 TL olan YÖK DİL Sınavı başvuru ücretini %88’in üzerinde zam yaparak 490 TL’ye çıkaranlar bugün de yaklaşık 4 milyon öğrencinin başvurması beklenen Yükseköğretim Kurumları Sınav ücretine %156 zam yaptılar. Yani YKS kapsamındaki her oturum 115TL’den 295 TL’ye çıkarıldı.

Böylelikle sadece TYT’ye girecek adaylar 295,00 TL, lisans öğrenimi için TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek isteyen adaylar 590,00 TL sınav ücreti ödemek zorundayken TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 885,00 TL sınav ücreti yatırmak zorunda bırakılmıştır.

"DEPREMZEDE ADAYLARDAN DAHİ TALEP EDİLİYOR"

Deprem bölgesinde yıkılan okullar, yapılamayan dersler, sarılamayan acılar, giderilemeyen travmalar yokmuş gibi davranılıyor. Siyasi iktidarın her fırsatta depremzedeler ile ilgili gösterilmesini istediği hassasiyetteki samimiyet yoksunluğu çırılçıplak karşımızda duruyor.

Bir tarafta siyasi iktidar temsilcilerinin şatafatlı yaşamı, diğer tarafta sınav ücretlerini ödeyebilmenin derdine düşenlerin yaşamı! 21. asrın birinci çeyreği tamamlanırken yaşadığımız ülke gerçekliği budur. Bir tarafta işçi ve memur ücretlerine yapılan yüzde %49 zam, diğer tarafta ücretsiz olması gerekirken %156 zam yapılan sınav ücretleri! Bu yaman çelişkinin izah edilmesi gerekiyor.

Satın alma gücünün bu denli gerilediği, gelir adaletsizliğinin uçuruma döndüğü bir ülkede öğrencilerin sınav ücretlerine yapılan bu zamlar siyasi iktidarın halktan ne kadar koptuğunu gözler önüne seriyor. Yoksa markette, çarşıda, pazarda el yakan fiyatların, fahiş kiraların, zamların halkın yaşamını nasıl zorlaştırdığını görmemek mümkün değil.

Eğitim Sen olarak tüm yurttaşlarımıza açık çağrımızdır! Biz gerçekleri her platformda dile getirmeye; çocuklarımızın, gençlerimizin düşlerinin peşinden gitmeye devam edeceğiz. Gelin birlikte sorumluluk alalım, çocuklarımızın eğitim hakkına, gelecekle ilgili umutlarına dayanışmayı büyüterek sahip çıkalım.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber