Trabzon’un konuştuğu yol olayında son perde

Trabzon’un konuştuğu yol olayında dönemin Belediye Başkanı Recep Zengin Haber61’e konuştu.

Trabzon’un konuştuğu yol olayında son perde

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’da bir fabrikaya özel olarak yol yapıldığı ve yolun geçtiği arazinin sahiplerinin yolu kapatması olayının yankıları sürüyor.

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Akoluk mahallesinde Aşkale Çimentoya özel olarak yol yapıldığı iddiaları ve Bayraktar ailesine ait 129 ada 11 parsel araziden izinsiz geçirilen yolun Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından betonlanması üzerine aile yolu ulaşıma kapatmıştı. Daha sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun devreye girmesiyle ulaşıma tekrar açılan yolun Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmadığı ortaya çıktı.

Yaşanan bu yol tartışması gündemdeki yerini korurken Akoluk Beldesi eski Belediye Başkanı Recep Zengin Haber61’e açıklamalarda bulundu.

OLAY ÇOK BOYUTLU

Zengin olayın gerçekten çok boyutlu olduğunu belirterek, “Vatandaşlar bu fabrika değil de Çimento dolum tesisi adı altında böyle bir proje yapıldı. Bu yapıldığı zaman hep beraber buna karşı çıktık. Bu tesis Akoluk’a yakışmadı. Yapılırken bunda herkes yapılması noktasında irade gösterdi ama Biz Akoluk’un öz anasıyız, orada biz yaşıyoruz, çoluğumuz çocuğumuz fabrikanın 200 metre yanında, eğer insan sağlığını tehdit eden bir şey varsa böyle bir çağda böyle bir merkezin içerisine konulması doğru değil. Bunu bir kere baştan kabul edelim. Öyle veya böyle kuruldu. Devlette bunun altyapısını yapıp Bu hizmetin devam etmesi noktasında muhakkak ki görevini yapacaktır. Biz bunun yapılmaması için belediyenin önünde halk geldi ve bunun zararlı olacağını söyleyerek buna karşı bir duruşumuz bir direnişimiz oldu. Sonuç kabul edildi ve tesis buraya kuruldu. Bu kurulmadan önce benim döneminde Akoluk’ta bütün yolların yüzde yüzüne yakınının genişlemesini yapmışımdır. Bun yaptığım zaman o gün kimse gelip benim karşıma çıkmadı. Eğer çıkacak olsaydı yasallaştırırdık, kamulaştırırdık. Hiç biri olmadı. O dönemlerde bu konu edilen yer ise bunun sahibi öldü. Bunlar 50-60 hissedardılar zaten. Ben kendileri ile o gün görüşmüştüm. Görüştüğümüz zaman yolu ters tarafa kaydırarak mevcut yolun kendilerine konut alanı olarak sonradan verilebileceğini yolu kaydırmak şartıyla böyle bir çalışma yaptık. Benim dönemimde yapılmıştır. Bütün yol güzergah çalışmalarını ben yapmışımdır. Ben o dönem kimse önüme çıkıp da onu yapma, böyle yap şöyle yap gibi bir durum görmedim. Burada bir rant cümlesi kullanıyorum. Kullanmamdaki sebepte tesis buraya kurulduktan sonra konu edilen yerden 300 metre yukarda isim de veriyorum. Salih Yılmaz’dan bir yer aldılar yola kattılar, hemen onun yanında İbrahim Bayraktar’dan yer aldılar yola kattılar. Bu davranışlar fabrika tarafından bölgeyi mevcut bir takım insanların bundan nemalanma düşüncesi ortaya çıktı.” dedi.

YOLLARI KAYDIRDIK, BUNLARI YASAL OLARAK YAPMADIK

Başkanlığı döneminde yolları kaydırdıklarını sözlerine ekleyen Recep Zengin, “Şimdi vatandaş 15 sene önce bunu vermiş ama yasal durumuna bakıldığında gerçekten şuanda mal sahibi olarak görünüyor orda. Çünkü yolları kaydırdık, eski yerinden çevirdik ve bunları yasal olarak yapmadık biz o zaman. O gün ki şartlar öyle götürüyor. Akoluk’ta yol kesildi falan bunlar ayıp şeyler. Yakışmaz bize, böyle şeylerin olması doğru değil. Ben bu açıdan tepki gösterdim. Tepki gösterdim ama bunu talep eden arkadaşların haklılığı haksızlığını da bugün orada fabrika uygulamasında hiç girmeseydi bu tür şeylere de yalnız yolunu isteseydi, vatandaşlardan yer satın almasaydı belki de böyle şeyler olamayacaktı. Bugün vatandaşı uyandırdılar orda, bu hal orada bir kişi ile de sonuçlanmaz. Birkaç kişidir orda yol güzergahını değiştirdiğimiz insanlar.” şeklinde konuştu.

BU YOL BİZİM ANAYOLUMUZDUR

Recep Zengin yolun anayolları olduğunu ifade ederek, “Şimdi işin doğrusunu konuşmak lazım. Hiç kimsenin cenneti yok beni cennete koyacak.  Ben Akoluk’ta dürüst tanınan bir insanım. Hiçbir zaman kelime oyunuyla kimsenin zarar görmesini de istememem. Doğruyu da konuşmaktan çekinmem. Bu yol bizim anayolumuzdur. Aydınlı ve oradan Trabzon’a geçen Ana devlet karayoluna eklenen bir yoldur. İki devlet Karayolunun arasında bir yoldur ve 10 kilometre uzunluğundadır. Bu yoğun bir yoldur. Tesis de kurulduktan sonra büyük araçların da girmesiyle yol yoğunluğunu artırdı. Daha doğrusu belediye fabrika kurulurken başka kesimden bir yol oraya gelmesini istediler.  Bu yolların desteğe sokulması lazım. Bu hale geldikten sonra Trabzon Belediyesine biz halk olarak baskı yaptık. Bu tozun, araç yoğunluğunun içerisinde bu yolu ne yapacaksanız yapın. Beton döktüler, asfalt döktüler, haklı olarak dökülmesi gerekiyordu. Çünkü berbat bir yol haline geldi. Ama bu fabrikanın arkasından 500-600 metre uzunluğunda bir yerden yol çıkabileceğini söylemiştiler. Bu yol dolayısıyla da mevcut yolu halka bıraksalar çok daha iyi olur ama Trabzon Büyükşehir Belediyesi bundan sonra ne yapacak bilmiyoruz. Fakat Büyükşehir’in yada bir başkasının bu konuda bir dahli yoktur. Suçu yoktur. Allah Razı olsun, biz hizmet istiyoruz onlardan, onlarda gelip beton döküyor, asfalt döküyorlar. Bu yolun yapılmasında belediyenin her hangi bir şeyi yok. Adamlar yapılan yola gelmiş beton dökmüşlerdir” dedi.

YOLDA ÖLÇÜM ÇALIŞMA SI YAPILMADI

Yol betonlanmadan önce ölçüm çalışması yapılmadığını vurgulayan Recep Zengin, “Yolda ölçüm çalışması yapılmadı. Bu gerçekleştirilmiş olsaydı böyle şeyler olmazdı. Yapılmadı, belediye böyle şeyler başına daha önce gelmediğinden “gelin buna bakalım, resmi yolu ne kadardır” böyle bir sıkıntı bölgede olmadığından böyle bir çalışmaya girmediler. Bu da onlara tecrübe oldu. Bundan sonra yapacakları işi ölçerek biçerek yaparlar. Hayırlı sonuçlarınız inşallah. Ben üzülüyorum. Ömrümü bu yolda bu insanlara ben 5 sene belediye başkanlığı yaptım, 10 sene siyasi parti belde başkanlığında bulundum. İşimiz orada insanlara hizmet etmektir. Devletin imkânlarını insanların ayağına götürmektir. Bugüne kadar bu mücadeleyi verdik. Gönül ister ki bunlar olmasın. Birlik beraberlik olan bir yapı içerisinde yaşayalım. Ama Akoluk zaman zaman bu tür şeylere maruz kalıyor” ifadelerini kullandı.

KARIŞTIRILDIKÇA BİR ŞEYLER ÇIKAR

Bölgede karışık şeyler olduğunu söyleyen Zengin, “2002’nin yaz aylarında bu yol yapıldı. Hissedarları da çoktur bunların. Ben orada 3-4 kişiyle oturdum konuştum. Onları konuşmadan da yapmadım. Onların su depoları olduğu yerlerde de hakları var. Ahmet Bayraktar’ın babası o zaman ben dedi parayı devlete hela ettim. Su deposundan ikazlar dairesine gelen bir para vardı. Biz o zaman çok hissedar olduğundan o parayı da ödeyemedik. O da geri gitti. Karışık bir şeyler var orada. Oralar karıştırıldıkça bir şeyler de çıkar ama çıkmaması lazım. İyi sonuçlandın. Biz orada insanları seviyoruz. Yerimizden memnunuz. Devletimizde bize gerekli hizmetleri veriyor. Hem Büyükşehir hem Ortahisar Akoluk’un en ücra köşelerine kadar hizmet getiriyor. Bizim dar imkânlarımızla veremediğimiz hizmetler bugün çok güzel veriliyor. Bunu takdir ve teşekkür etmek lazım. Bunu zorlaştırıcı bir şeyler aramamak lazım. Ben bu insanlara hizmet etmiş bir başkan olarak bunları temenni ederim. Allah bu mübarek günün hürmetine bu işleri düzeltsin. Sevgi olsun, barış olsun, kardeşlik olsun. Kardeşçe yaşayacağımız bir belde olsun Temennim bu olur. .  Son noktayı koyuyorum. Bu iş böyle olmuştur. Bundan sonrada devlet var, hukuk var, yasa var. Allah devletimize zeval vermesin. Vereceği karar bizim için geçerlidir. Böyle olur inşallah” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber