Trabzon’un Çin fuarı krizi mecliste konuşuldu: ‘Bilinmiyordu’ iddialarına cevap” geldi
Trabzon’un tanıtım faaliyetleri kapsamında Çin’in Xi’an kentinde 17–19 Nisan 2026 tarihlerinde düzenlenen İpek Yolu Uluslararası Turizm Fuarı’na katılım, turizm sektöründe tartışmaları beraberinde getirmişti. Sektör temsilcileri, söz konusu seyahatin turizm paydaşlarından gizlendiğini öne sürerken, organizasyonun nasıl planlandığı ve kimlerin dahil edildiği soruları gündeme gelmişti. Söz konusu tartışmalara bir açıklamada TTSO Başkanı Erkut Çelebi’den geldi.
Meclis toplantısında gündeme geldi
Söz konusu iddialar, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) nisan ayı meclis toplantısında ele alındı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, hem Çin hem de Kazakistan’daki fuar süreçlerine ilişkin bilgi verdi.
Turizmde yeni pazar arayışlarına dikkat çeken Çelebi, sürecin İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu toplantısında planlandığını ifade etti.
“Çin’de bir organizasyon vardı”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Çin'de bir organizasyon vardı. Kamuoyunda da gündem oldu. Bu organizasyondan birçok acentenin bilgisinin olmadığı söylendi. Biliyorsunuz Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve belli kurumların katılımıyla oluşturulan İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu toplantısında bunun tarihleri belirlenmişti. Biz de Sayın Valimizin talebiyle organizasyonun yüzde 20'sini karşılamayı kabul etmiştik. Hem Çin'de hem Kazakistan'da buna uymaya çalıştık, maddi olarak destek verdik. Buralara odamızın profesyonellerinden bir arkadaşımız gitti. Raporlar tamamlanıyor, önümüzdeki günlerde Çin'de, Kazakistan'da ne durumdayız sizlere bilgileri sunacağız" dedi.
Raporlar paylaşılacak
Çelebi, fuar sonrası hazırlanan raporların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Önümüzdeki günlerde Çin ve Kazakistan pazarlarına ilişkin verilerin kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.

