Trabzonsporlu Cemil Usta nam-ı diğer Dozer Cemil kimdir?

Trabzonspor'un efsane kaptanlarından, Anadolu futbolundaki devrimin başkahramanlarından Cemil Usta; nam-ı diğer Dozer Cemil kimdir? İşte Cemil Usta'nın biyografisi...

Trabzonsporlu Cemil Usta nam-ı diğer Dozer Cemil kimdir?

HABER61 - ÖZEL HABER

Anadolu'da bir devrim yapan Trabzonspor'un o şanlı tarihinin, şampiyonluklarla dolu mazisinin en önemli aktörlerinden biri kuşkusuz Cemil Usta; nam-ı diğer Dozer Cemil'dir. Genç neslin pek fazla bilmediği, fazla bilgi sahibi olmamadığı Dozer Cemil'in bugün ölüm yıldönümü... Bordo-Mavili kulübün kaptanlarından, vefakar futbolcusu Cemil Usta'nın biyografisini, bilinmeyenlerini sizler için bir araya getirdik...

CEMİL USTA KİMDİR?

Trabzonspor'un hiç kuşkusuz kupalarla dolu tarihinin simgesi, Türk futbolunda devrim yaratan kadronun baş aktörlerinden biriydi...

Cemil Usta nam-ı diğer Dozer Cemil, 1 Ocak 1951 yılında Trabzon'da dünyaya geldi.

1967 yılında Trabzon'un Gençlerbirliği takımında futbola başlamıştır. Burada üç sezon top koşturan Cemil, o dönem 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Trabzonspor'a transfer olmuştur. 1973-74 sezonunda Karadeniz ekibinin 1. Lig'e çıkmasında önemli pay sahibi olan Cemil Usta'ya sezon sonu efsanesi olacağı kulübün kaptanlık pazubandı veriliyordu.

Trabzonsporlu Cemil Usta nam-ı diğer Dozer Cemil kimdir?

Trabzonspor kaptanı olarak 1. Lig'de iki şampiyonluk yaşayan Dozer Cemil, hem takımın sembol oyuncularından biri olmayı başarmış, hem de takımın en önemli oyuncusu olmuştu. Öyleki, 1976-77 sezonunda Trabzonspor'un dünya devi Liverpool'u sahasında 1-0 mağlup ettiği müsabakadan penaltıdab attığı golle takımını galibiyete taşımış ve kulübün tarihine adını yazdırmıştı.

1978-79 sezonunda ise artık 32 yaşına basan Dozer Cemil'i kulüp satış listesine koyarken Cemil Usta, 'Ben Trabzonspor'un kaptanıyım. Başka bir takımın kaptanının arkasında sahaya çıkamam' diyerek futbolu bırakmıştır.

Gazeteci İhsan Öksüz, kitabında bugüne taşıdığı o sözleri adeta ders niteliğindeydi; "Rizespor'dan aldığı ve reddettiği transfer teklifi üzerine, 'Ben Trabzonspor'un kaptanıyım. Başka bir kaptanın arkasından nasıl sahaya çıkarım."

Trabzonsporlu Cemil Usta nam-ı diğer Dozer Cemil kimdir?

Cemil Usta kendisi gibi takımın efsanelerinden Kadir Özcan ile birlikte 14 Ağustos 1983 yılında Orduspor maçının ardından jübilesini yaparken taraftarların 'Dozer Cemil'i olarak futbola veda ediyordu.

İlk Milli maçına 22 Eylül 1976 yılında Bulgaristan ile oynanılan 2-2 beraberlikle sonuçlanan özel maçta formasını giyerek çıkan Cemil Usta, bu maçtan üç hafta sonra oynanılan İrlanda maçı ile de son kez Milli formayı terletmiştir.

Trabzonsporlu Cemil Usta nam-ı diğer Dozer Cemil kimdir?

Futbolun ardından...

Futbol hayatına nokta koymasının ardından Trabzonspor'un altyapısında bir dönem görev yapan Dozer Cemil, bir süre de kulübün futbolcu izleme komitesinde çalışmıştır. Ancak bu görevleri bir süre sonra bırakmıştır. Ne yazıkki yaşamının geri kalanında hayatın kötü sürprizleriyle tanışan Cemil Usta, 2000 yılında felç geçirmiş ve 15 Mart 2003 yılında evine gittiği sırada kalp krizi geçirerek 52 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Usta, Trabzon'da İskenderpaşa Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Boztepe mezarlığına defnedilmişti. 

Trabzonspor taraftarının Dozer Cemil'i de hayatını kaybettiği zamanlar maddi durumunun çok kötü olduğu hatta cebinde 5 lira 75 kuruş ile öldüğü belirtiliyor.

Trabzonsporlu Cemil Usta nam-ı diğer Dozer Cemil kimdir?

Ölümünün ardından 2008 yılında adı o zamanki Trabzonspor yönetimi tarafından Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde bir antrenman sahasına verilmiştir. Ertesi yıl da onun anısına Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ve Bordomavi.net işbirliği ile Trabzon - Gümüşhane karayolunun Zigana Geçidi'nde bir hatıra ormanı kurulmuştur.

Süper Lig'de 2019-20 sezonuna adının verilmesi konusunda Trabzonspor yöneticileri gerekli başvuruları yapmış ve sonuç alınarak; Spor Toto Süper Lig'in 2019-2020 Sezonunun adı Cemil Usta sezonu olmuştur.

Trabzonsporlu Cemil Usta nam-ı diğer Dozer Cemil kimdir?



2008 YILINDAN BİR ANI

Trabzonspor'un efsanelerinden 'Dozer Cemil' lakaplı Cemil Usta ile ilgili 2008 yılında bir okurumuzun Haber61 ile paylaştığı yorumu siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.

"Yüreğini sahaya koymanın ustasıydı o... Cemil Usta yazıyordu nüfus kağıdında... Gönüllerinde ise; Dozer Cemil, Kaptan Cemil ve Takoz Cemil yazılıydı... Ellerinin üstünde sayısız kupa havaya kalktı. Ama onun insanlığı ve alçakgönüllüğü hiç havalanmadı. Trabzonspor sevdasıyla sahaya çıkar, Avni Aker'in çukurlarını bile ezbere bilen bir dozer gibi mücadele ederdi sahahada..."

1970–78 yılları arasında Trabzonspor'da forma giyen ve Bordo–Mavili takımın ilk şampiyonluğunu yaşayan Cemil Usta, camiada, Liverpool'a attığı penaltı golüyle takımının galibiyetini sağlayan unutulmayan bir isimdi. Erken yaşta (52) aramızdan ayrılan büyük kaptan dediği gibi yapayalnız ebediyete gitti. 

Trabzonsporlu Cemil Usta nam-ı diğer Dozer Cemil kimdir?

1969-70 sezonunda kadroya alınmış 1978-79 sezonunda veda etmişti Trabzonspordaki kaptanlığına. Efsane kadronun ilk şampiyonluk mücadelesinde ter dökmüş, yokluk çekmişti...

Hey gidi Dozer Cemil! Seni, tanıyamayanlara nasıl anlatsak. Şenol Güneş'in, 'Rüzgarın Oğlu' Ali Kemal'in, 'Dakika 61' Hüseyin Tok'un, istikrar abidesi Turgay'ın, Necati–Kadir tandeminin, sessiz kahraman Bekir Barçın'ın, asker Mehmet Cemil'in, joker Ali Yavuz'un, Gol Kralı Necmi Perekli'nin, Tipitip Ahmet'in, Cosmos Engin'in, Mesçi'lerden Tuncay'ın kaptanı; Dozer Cemil, Takoz Cemil... 

Kupanın her türünü kaldıran ellerini, Liverpool'un Clemence'ini ters köşeye yatıran ayaklarını, paraya pula çevirmediğin gözlerini, o koca gövdenin içine sakladığın mangal ciğerini, Trabzon aşkıyla atan pırıl pırıl yüreğini, Efsane'nin kaptanlığına ne de çok yakışan vakarını. Tüm bunları, bugünün sporcularına nasıl aktarsak...

Mekanın cennet olsun Efsane Kaptan..Efsaneler asla unutulmaz...

DOZER CEMİL BELGESELLERİ:

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber