Trabzonlu Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Arhavi’de meydana gelen ölümcül heyelanlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bektaş, heyelan riskinin azaltılması için yamaçları harekete geçiren mekanizmaların anlaşılması ve riskin önceden yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti.
ARHAVİ’DE HEYELAN RİSKİNE DİKKAT ÇEKTİ
Heyelanların olası nedenlerine ilişkin bir hipotez ortaya koyan Bektaş, aktif tektonik hareketlerin ve yer çekimine bağlı yamaç deformasyonlarının heyelanları hazırlayan etkenlerden biri olabileceğini ifade etti.
Bektaş, çözümün yalnızca düşen kayaları tutmaya yönelik önlemlerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, dağlık alanlarda hareketliliğe neden olan süreçlerin araştırılmasının önemini vurguladı.

DEPREM VE UYDU VERİLERİ BİRLİKTE İNCELENMELİ
Prof. Dr. Osman Bektaş, değerlendirmesinde 15 Kasım 2024’te meydana gelen Hemşin depremi ile 8 Aralık’ta yaşanan Arhavi’deki ölümcül heyelanı birlikte ele aldı. Ayrıca vadilerde ve dağlarda bildirilen yılda 0,5 milimetreye varan yükselme hareketlerine ve yamaçlara ilişkin 1960-2026 dönemi Kandilli mikrodeprem kayıtlarına işaret etti.
Bektaş, heyelan riskinin daha kapsamlı değerlendirilebilmesi için deprem kayıtlarının, jeolojik haritaların, InSAR uydu ölçümlerinin ve GNSS verilerinin birlikte analiz edilmesini önerdi.
Uzmanın değerlendirmesine göre, yamaçlardaki hareketlerin nedenlerinin anlaşılması ve riskin önceden yönetilmesi, heyelanlara karşı alınacak önlemlerin önemli bir parçasını oluşturuyor.