Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Trabzon Haber Yayın tarihi: 26 Ekim 2026 12:17

Trabzon’un zirvesindeki Kırklar Mescidi için son 20 gün!

Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Şekersu Yaylası’nda, 3 bin 180 metre rakımda bulunan ve geçen yıl kasım ayında çıkan yangında kül olan Kırklar Mescidi yeniden inşa ediliyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, hayırseverler ve gönüllülerin katkılarıyla yürütülen çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Trabzon ile Bayburt sınırında, üç tarafı uçurumlarla çevrili kayalık zirvede yer alan Kırklar Mescidi, yaşanan yangının ardından yeniden ayağa kaldırılıyor. Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Şekersu Yaylası’nda bulunan mescidin yeniden ibadete açılması için başlatılan çalışmalar, zorlu hava şartlarına rağmen devam ediyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin desteği ve Kırklar Dağı Mescidi Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği gönüllülerinin katkılarıyla yürütülen inşaatta, yapının özgün mimarisinin korunmasına özen gösteriliyor.

BAŞKAN GENÇ: MESCİDİ BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAMLADIK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, manevi değeri yüksek olan mescidin aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmesi için destek sağladıklarını belirtti.

Milli ve manevi değerlerin korunmasına önem verdiklerini ifade eden Genç, Anadolu geleneğinde üçler, yediler ve kırklar olarak bilinen manevi merkezlerin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Mescidin Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kesişim noktasında bulunduğuna dikkati çeken Genç, şu ifadeleri kullandı:

“Burası, kara sınırımızdaki en yüksek noktada yer alan ibadethane. Derneğimiz, burayı sahiplenen kıymetli hocalarımız ve muhtarımız var. Büyükşehir Belediyesi olarak inisiyatif aldık. Hayırseverlerimizin de katkılarıyla mescidi büyük ölçüde tamamladık.”

MESCİDİN ÖZGÜN YAPISI KORUNUYOR

Yeniden inşa sürecinde mescidin orijinal mimarisinin korunmasına özen gösterildiğini belirten Başkan Genç, yapının ahşap mimarisinin yanı sıra mihrapta bulunan taşın da muhafaza edilmeye çalışıldığını dile getirdi.

Genç, mescidin yeniden düzenlenmesiyle kadın ve erkeklerin ayrı alanlarda ibadet edebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Aslına uygun hareket etmeyi düşündük. Tamamen ahşap ama içinde mihraba konulan bir taş vardı. Orijinali korumaya çalıştık. Çok rahat bir şekilde erkeklerin de kadınların ayrı ayrı ibadet edebileceği mekanlar oluşturduk.”

Yapıya eklenen iki küçük minarenin estetik görünüm kazandırdığını ifade eden Genç, ziyaretçilerin kullanımını kolaylaştırmak amacıyla otopark alanı oluşturulduğunu ve mescide ulaşımı sağlayan yolun da iyileştirileceğini bildirdi.

GÖNÜLLÜLER ZORLU ŞARTLARDA ÇALIŞIYOR

Kırklar Dağı Mescidi Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği kurucusu, 83 yaşındaki emekli imam Muhammet Yaşar Sezgin, mescidin kendisi için büyük manevi değer taşıdığını anlattı.

Yangının ardından yapıyı yeniden inşa etmek için harekete geçtiklerini belirten Sezgin, çalışmaların gönüllülerin katkılarıyla sürdürüldüğünü söyledi.

Sezgin, yaşadıkları üzüntüyü ve yeniden inşa sürecini şu sözlerle anlattı:

“Buranın yanması beni çok üzdü. İnsanlar da buraya gelip gidiyor. Yeniden böyle bir eser yapalım istedik. Yaklaşık iki aydır buradayım. Burası eskiden iki katlı değildi. Kadınlar için ayrı bir giriş yaptık. Üst katta namaz kılabilecekler.”

İNŞAATIN TAMAMLANMASI İÇİN YAKLAŞIK 20 GÜN KALDI

Mescidin uçurum kenarındaki istinat duvarının yapımında görev alan 60 yaşındaki Mustafa Sezgin de çalışmalara Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla katıldığını ifade etti.

İnşaatta çalışan Mehmet Kaya ise mescidin yeniden yapılmasına çok sayıda kişinin katkı sunmak istediğini, hayırseverlerin de maddi destek sağladığını belirtti.

Çalışmaların tamamlanması için yaklaşık 20 günlük süre kaldığını aktaran Kaya, olumsuz hava şartlarına rağmen mescidi bitirmeden bölgeden ayrılmak istemediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Yorumlar (1)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

O
ozan
55 dakika önce

Mescidin elektrik ihtiyacı için Çatısını da güneş paneli koysalardı.