Trabzon’lu imam depremi Uzungöl kar şenliğindeki eğlenceye bağladı: Tepki yağdı, paylaşımını sildi
Trabzon’da önceki gün gece meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki deprem, kentte ve çevre illerde endişe yaratırken, Trabzon Din Görevlileri Derneği Başkanı İmam Ali İhsan Karaman’ın depremi Uzungöl Kar Şenliği’nde yapılan eğlencelere bağlayan açıklaması kamuoyunda sert tepkilere neden oldu. Sosyal medyada büyüyen eleştirilerin ardından Karaman’ın paylaşımını kaldırdığı görüldü.
AFAD’ın paylaştığı verilere göre deprem, saat 23.15’te Ortahisar ilçesine yaklaşık 28 kilometre açıkta, yerin 14.61 kilometre derinliğinde meydana geldi. 3.8 (Ml) büyüklüğündeki sarsıntı Trabzon’un yanı sıra Rize, Gümüşhane ve Giresun’da da hissedildi. Depremin ardından çok sayıda yurttaş yaşadığı korkuyu sosyal medya üzerinden dile getirdi.

Deprem sonrası kamuoyunu bilgilendirmesi ve sağduyulu bir dil kullanması beklenen Trabzon Din Görevlileri Derneği Başkanı İmam Ali İhsan Karaman’ın yaptığı paylaşım ise tartışmaların fitilini ateşledi. Karaman, Uzungöl’de düzenlenen Kar Şenliği’ni hedef alarak depremi doğrudan bu etkinlikteki eğlencelere bağladı ve şu ifadeleri kullandı:
"Üç gün Uzungöl’de eğlence, horon; hemen ardından Trabzon’da 3.6’lık sarsıntı… Elbette her deprem Allah’ın bir kanunudur; fakat mümin için böyle hadiseler aynı zamanda bir ibret ve uyarıdır. Mübarek aylardayız. Gülüp eğlenirken sınırı aşan, haramı hafife alan, Allah’ı unutan bir hayat bize yakışmaz. Bu sarsıntılar ‘kendinize gelin’ çağrısıdır. Dönüş O’nadır. Tevbe, edep ve istikamet vaktidir.”
Bu paylaşım kısa sürede sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Yurttaşlar, deprem gibi bilimsel nedenleri açıkça bilinen bir doğa olayının, Uzungöl Kar Şenliği gibi kamusal ve kültürel bir etkinlikle ilişkilendirilmesini “bilim dışı”, “korku dili içeren” ve “yaşam tarzına müdahale” olarak değerlendirdi. Çok sayıda kullanıcı, deprem korkusu yaşayan insanların bu şekilde suçlanmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Gelen yoğun tepkilerin ardından Karaman’ın söz konusu paylaşımı sosyal medya hesabından kaldırdığı görüldü. Ancak kamuoyunda, paylaşımın silinmesinin yeterli olmadığı, yapılan açıklamaların hafızalarda kaldığı ve asıl olarak kamuoyuna açık bir özür beklenmesi gerektiği yönünde görüşler öne çıktı.
Uzmanlar, depremlerin fay hatları ve yer kabuğu hareketleri sonucu meydana gelen doğal olaylar olduğunu bir kez daha hatırlatırken; afet dönemlerinde etkili konumda bulunan kişilerin bilimsel gerçekleri yok sayan açıklamalar yapmasının toplumda bilgi kirliliğini artırdığına dikkat çekiyor.
Yaşanan bu olay, deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmesi gereken bir ülkede; bilimin, kamusal sorumluluğun ve toplumsal hassasiyetin göz ardı edilmesinin nasıl derin tartışmalara yol açtığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Kaynak:Haber61