Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Trabzon Haber Yayın tarihi: 22 Ekim 2026 12:02

Trabzonlu gençlerden büyük başarı! 10 kez kırıldı, 11’inci İHA ile Türkiye birincisi oldular

Trabzon’da farklı liselerde eğitim gören öğrenciler, iniş denemelerinde 10 kez kırılan insansız hava araçlarını yeniden tasarlayarak TEKNOFEST’te Türkiye birinciliğini kazandı. Şehit Eren Bülbül Gençlik Merkezi Takımı, birinciliğin yanı sıra TÜBİTAK ve TUSAŞ özel ödüllerini de aldı.

Trabzon’da farklı liselerde öğrenim gören Şehit Eren Bülbül Gençlik Merkezi Takımı öğrencileri, azimleri ve mühendislik becerileriyle önemli bir başarıya imza attı. İnsansız hava araçlarını (İHA) geliştirmek için defalarca deneme yapan gençler, iniş sırasında kırılan araçlarını 11’inci kez tasarlayıp geliştirerek katıldıkları yarışmada Türkiye birincisi oldu.

12. sınıf öğrencisi ve takım kaptanı Ömer Asaf Türk ile 6 arkadaşı, tasarımdan görev kabiliyetlerine kadar pek çok özelliği üzerinde çalıştıkları İHA’yı geliştirmek için yoğun emek harcadı.

Geçen yıl katıldıkları yarışmada dördüncü olan ekip, bu yıl daha fazla yük taşıyabilen ve kolay taşınabilmesi için parçalara ayrılabilen bir hava aracı geliştirmeyi hedefledi.

10 KEZ KIRILDI, 11’İNCİ DENEMEDE ZİRVEYE ÇIKTI

Öğrenciler, geliştirdikleri İHA’nın gövdesini ortadan kaldırarak elektronik sistemleri kanadın içine yerleştirdi. Bu sayede aracın ağırlığını azaltan ekip, taşıma kapasitesini artırmayı başardı.

Kanat açıklığı 130 santimetre olan ve sekiz parçaya ayrılabilen İHA, küçük bir pille 15-20 dakika uçabiliyor. Kendi ağırlığı kadar yük taşıyabilen araç, yarışmada takıma önemli avantaj sağladı.

Yarışma sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını anlatan takım kaptanı Ömer Asaf Türk, uçuş denemelerinde yaşadıkları aksiliklere rağmen vazgeçmediklerini belirtti.

Türk, “Arkadaşlarıma kesinlikle vazgeçmemelerini tavsiye ediyorum. Düzgün bir uçuş alanımız olmadığı için iniş denemelerinde uçağımızı 10 kez kırdık, 11. uçağımızla birincilik elde ettik. Rapor hazırlama aşamasında da birçok sorun yaşadık. Ancak sabrederek ve çalışmaya devam ederek bütün zorlukların üstesinden geldik” dedi.

YAZ TATİLİNİ PROJEYE AYIRDI

Takım kaptanı Ömer Asaf Türk, takım arkadaşlarının çoğunun uzaktan kumandalı uçaklarla hobi olarak ilgilendiğini, öğretmenlerinin isteği üzerine gençlik merkezinde bir araya geldiklerini anlattı.

Geçen yılki yarışmada dördüncü olduklarını hatırlatan Türk, bu yıl farklı bir tasarım üzerinde çalışmaya karar verdiklerini söyledi.

Türk, “Bu yıl farklı bir tasarım denemek istedik. Uçağı daha fazla parçaya ayırabilmek ve daha fazla yük taşımasını sağlamak üzerine çalıştık. Yaz tatilimin neredeyse tamamını bu projeye ayırdım. Her sabah kalkıp uçuş denemeleri yaptık. Çok çalıştık ve emeğimizin karşılığını aldık” ifadelerini kullandı.

İHA’NIN TASARIMINDA 3D YAZICI KULLANDILAR

İHA’nın üretim sürecine ilişkin bilgi veren Türk, uçağın iskeletini ince ahşap levhadan hazırladıkları parçaları yapıştırarak oluşturduklarını, ardından köpük levhayla kapladıklarını belirtti.

Kanadı karbon boru üzerine yerleştirerek ağırlıktan tasarruf ettiklerini anlatan Türk, uçağın birçok mekanizmasını üretirken 3D yazıcıdan da yararlandıklarını kaydetti.

Türk, “Uçağımızın en önemli özelliği, gövdesinin bulunmaması sayesinde ağırlığının azaltılmış olması. Böylece kendi ağırlığı kadar yük taşıyabiliyor. Bu, yarışmada bize önemli bir avantaj sağladı” diye konuştu.

Elektrik-elektronik mühendisliği okumayı ve ilerleyen dönemde savunma sanayisinde çalışmayı hedeflediğini belirten Türk, yeni projeler geliştirerek üretmeye devam etmek istediğini ifade etti.

TEKNOFEST’TE GÖREVİ TAM İSABETLE TAMAMLADILAR

Takımın mekanik ekibinde yer alan Ela Batmaz da yarışmada yerine getirmeleri gereken görevin detaylarını paylaştı.

Batmaz, “TEKNOFEST'teki görevde iki brandayı belirlenen mesafeden vurmak gerekiyordu. Biz brandayı tam ortasından vurduk. Bu, birinciliğimizde etkili olan en önemli faktörlerden biriydi” dedi.

Geliştirdikleri İHA’nın kendi ağırlığı kadar yük taşıyabilmesinden gurur duyduklarını belirten Batmaz, aracın ilerleyen dönemde farklı boyutlarda tasarlanarak savunma sanayisi ve tarımsal faaliyetler başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılabileceğini düşündüğünü söyledi.

TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİNİN YANINDA İKİ ÖDÜL DAHA

Şehit Eren Bülbül Gençlik Merkezi Takımı, yarışmada elde ettiği Türkiye birinciliğinin yanı sıra TÜBİTAK ödülünü ve TUSAŞ özel ödülünü de kazandı.

Trabzonlu öğrencilerin defalarca kırılan İHA’yı yeniden tasarlayarak zirveye ulaşması, azim ve ekip çalışmasının başarıya dönüşen örneklerinden biri oldu.

Kaynak: AA

Yorumlar (1)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

T
Trabzon
52 dakika önce

İşte budur.Gençlerimiz kafelerde sokaklarda zaman kaybedeceğine .Ülkeye Millete faydalı işlerle kendilerini yetiştirmeleri çok önemli.Tebrikler çocuklar.Başarılarınızın devamını diliyorum.