Trabzon'dan fındık ihracatında büyük düşüş! Geçen yıla oranla...

Trabzon, toplam ihracatın %29'unu sağlayarak 82 bin 392 ton fındık ihraç etti ve karşılığında 531 milyon 17 bin 330 dolar kazandı.

Trabzon'dan fındık ihracatında büyük düşüş! Geçen yıla oranla...

2023 yılında Türkiye'den yapılan fındık ihracatı, miktar olarak bir önceki yıla kıyasla %9 azalarak 284 bin 141 ton olurken, gelir açısından %7 artışla 1 milyar 866 milyon 735 bin 417 dolara ulaştı. Bu ihracat, toplamda 121 ülkeye yayıldı, en büyük pazar Avrupa ülkeleri oldu.

Özellikle Trabzon, toplam ihracatın %29'unu sağlayarak 82 bin 392 ton fındık ihraç etti ve karşılığında 531 milyon 17 bin 330 dolar kazandı. Ancak bu miktar, önceki yıla göre hem miktarda %22 hem de değerde %4 düşüş anlamına geliyor. Trabzon'dan en çok ihracat yapılan ülkeler arasında İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Brezilya yer aldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nin Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk'e göre, 2023'teki düşüşler özellikle Avrupa ve diğer küresel pazarlarda görülen yüksek enflasyonun sonucu. Küresel enflasyonist baskılar, iç piyasadaki yüksek üretim maliyetleri, finansmana erişimdeki zorluklar ve yüksek faiz oranları ihracatçıları zorladı. Ancak buna rağmen, Türk fındık ihracatçıları yılı artışla kapatmayı başardı.

Arslantürk, 2024 için Avrupa piyasalarında kısmi bir toparlanma beklediklerini, ancak alıcıların temkinli olmaya devam edeceğini ve toparlanmanın yılın ikinci yarısında hissedilebileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin fındık üretiminde ve ihracatında liderliğini sürdürebilmesi için dekar başına verimin artırılmasının önemine vurgu yaptı.

Türkiye'nin düşük verimle dünyanın en verimsiz üretim yapan ülkesi konumunda olduğunu belirterek, bahçe yenileme çalışmaları ve destekleme politikaları ile üreticilerin daha kaliteli ve verimli üretime yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler