Trabzon'da "Uzlaştırma Farkındalık Artırma Semineri" düzenlendi

Türkiye'de alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının geliştirilmesi projesine ilişkin Trabzon'da seminer düzenlendi.

Trabzon'da "Uzlaştırma Farkındalık Artırma Semineri" düzenlendi

Trabzon'da , Adalet Bakanlığı ile Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyinin yürüttüğü, "Türkiye'de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında "Uzlaştırma Farkındalık Artırma Semineri" düzenlendi.

Trabzon'da, onarıcı adalet ve uygulamaları ile ilgili temel ilkelerle birlikte uzlaştırma mekanizmasının uygun şekilde uygulanmasına ilişkin konuların ele alındığı ve uzlaştırma kurumunda bilgi ve farkındalığın artırılması ile uzlaştırma sürecinin en önemli faktörleri hakim, Cumhuriyet savcısı ve uzlaştırmacı arasındaki işbirliği yollarının değerlendirilmesine yönelik seminer gerçekleştirildi.

Seminere Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, Ceza işleri Genel Müdürü Ali Öztürkmen katılım sağladı.

Trabzon'da "Uzlaştırma Farkındalık Artırma Semineri" düzenlendi

Açılış konuşmasında açıklamalarda bulunan Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik,"Uzlaştırmanın temelini oluşturan onarıcı adalet anlayışı tam olarak anlaşılmadan, kurumun ceza adalet sistemi içerisinde benimsenmesi, uygulanması ve önemli bir yere gelmesi mümkün değildir. Bunun için hakim, Cumhuriyet savcısı ve uzlaştırmacıların eğitimine çok önem verilmeli ve bu kurumun asıl amacının cezai uyuşmazlıkların tarafların özgür iradeleriyle barışçıl bir şekilde ortadan kaldırılması ve bu şekilde sosyal barışın sağlanması olduğunun iyi anlatılması gerekmektedir. Özellikle de sahada olan ve taraflarla uzlaştırma sürecini yürüten uzlaştırmacıların eğitimi çok önemli olup uzlaştırma kurumunu benimsemeleri ve görevlerini severek yerine getirmeleri kurumun başarısı için olmazsa olmaz bir durumdur.

Uzlaştırmacıların, bu sayede sosyal barışın ve kamu düzeninin sağlanmasına katkı sunarak adaletin tesisine hizmet ettikleri bilinciyle görev yapmaları sağlanabilecektir. Bu da uygulamada, uzlaştırmacıların başarısına etki edecek ve olumlu sonuçlanan uzlaştırma dosyalarının sayısını artıracaktır. Tarafların özgür iradeleri ile cezai uyuşmazlığın ortadan kaldırılması mümkün olduğundan uzlaştırma kurumu en barışçıl ve en güzel alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından birisidir.

Taraflar arasındaki cezai uyuşmazlık yine tarafların özgür iradeleri ile belirledikleri hukuka ve ahlaka uygun bir edimle veya edimsiz olarak ortadan kaldırılarak toplumsal barışa ve kamu düzeninin sağlanmasına katkı sunulmaktadır. Bu sayede hem taraflar arasındaki husumetler barışçıl bir yöntem ile ortadan kaldırılmakta hem de toplumsal uzlaşı kültürü artırılarak toplumsal barış sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında çeşitli sunumlar ile faaliyetler ve ulaşılan hedeflerle ilgili sunumlar anlatılırken uzlaştırma sürecinden önce soruşturma ve kovuşturma evresinde dikkat edilmesi gereken hususlar vurgulandı.

Uzlaşma teklifi ve teklif sırasında karşılaşılan zorluklara ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler