Trabzon'da tüp mide ameliyatı ile hayatı değişti

Trabzon'da hizmet veren Medical Park Karadeniz Hastanesi’nde Op. Dr. Serkan Tayar’ın yapığı tüp mide ameliyatı ile sağlığına kavuşanlar yaşadıklarnı anlattı.

Trabzon'da tüp mide ameliyatı ile hayatı değişti

Trabzon'da hizmet veren Medical Park Karadeniz Hastanesi’nde Op. Dr. Serkan Tayar’ın yapığı tüp mide ameliyatı ile hayata tutunan Sinan Sayar, yaşadıklarını anlattı.

Tüp mide ameliyatı olmadan önce defalarca diyet yapan Sinan Sayar, her defasında ya başarısız oldu ya da verdiğim kiloların daha fazlasını geri aldı. Fazla kilolu olduğu için hareket etmekte dahi zorlanan Sayar, çevresinin de baskısıyla, kalıcı ve etkili bir yöntem araştırmaya karar verdi. Araştırmalarının sonucunda obezite ile mücadelede en etkili yöntemlerden biri olan tüp mide ameliyatına karar veren Sayar, Trabzon’daki Medical Park Karadeniz Hastanesi’ne başvurdu.

Trabzon'da tüp mide ameliyatı ile hayatı değişti

“Ameliyat olduğum gün yürüdüm”

Sayar, tedavi ve iyileşme süreci konusunda şunları söyledi:
“Trabzon’da obezite cerrahisi konusunda çok başarılı bir cerrah olan Medical Park Karadeniz Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serkan Tayar ile tanıştım. Hocamız ile yaptığım ön görüşme neticesinde ameliyata karşı olan ön yargım da kırıldı. Yapılan tetkikler sonucu ameliyat olmamda engel bir durum olmadığına karar verilince, Serkan hocamız ve ekibi tarafından ameliyat edildim. Ameliyatım zaten profesyonel eller tarafından yapıldığı ve kapalı yöntem ile gerçekleştirildiği için çok başarılı geçti. Ameliyatım yaklaşık yarım saat sürdü. Aynı gün Op. Dr. Serkan Tayar hocamız beni yürüttü. Medical Park Karadeniz Hastanesi sağlık personeli de çok ilgiliydi. Bu sayede hastanede kaldığım 3 günüm sorunsuz geçti. Serkan hocamıza ve hastane personeline bu vesileyle tekrar teşekkür ediyorum.”

“Zayıf olmanın mutluluğu kelimelerle anlatılmaz”

Ameliyattan sonra Op. Dr. Serkan Tayar’ın verdiği özel diyet programını uygulayan Sayar, “Diyet programında yazanlara harfiyen uydum. Serkan hocamız ve hastane diyetisyeniyle zaten devamlı iletişim halindeydim. Bu sayede ameliyat sonrası da benim için çok güzel geçti. Şu an ameliyatın üzerinden 10 ay geçti ve tam 82 kilo verdim. Zayıf olmanın mutluluğunu kelimelerle tarif etmek çok zor. Ama kesinlikle iyi ki tüp mide olmuşum, iyi ki Serkan hocamız ile tanışmışım diyorum. Tekrar dünyaya gelmiş gibiyim. Vesile olanlardan, hocamızdan ve hastaneden Allah razı olsun. Benim durumumdaki kişilere tavsiyen, eğer diyet ile zayıflayamıyorlarsa kesinlikle obezite cerrahisinden korkmasınlar. Ama ameliyat olacakları hekim ve hastaneyi de iyi araştırsınlar. Bu konuda ben kendimi şanslı sayıyorum. Çünkü doğru hekim ve doğru hastaneyi buldum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

OBEZİTE CERRAHİSİNDE YENİ TEKNİKLER UMUT VERİYOR

serkan-tayar1
Medical Park Karadeniz Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serkan Tayar da obezite cerrahisi ve mide balonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Çağın hastalığı obezite ile mücadelede yeni yöntemler hastaların umudu oluyor. Trabzon’da hizmet veren Medical Park Karadeniz Hastanesi’nde uygulanan tüp mide ameliyatı, yutulabilir mide balonu, gastrit balon, revizyonel bariatrik cerrahi gibi yöntemlerle hastalar fazla kilolarından kurtulurken sağlığına da kavuşuyor.
Günümüzde obezite, sosyal yaşamı zorlaştırdığı gibi ölüme götüren ciddi sağlık sorunlarına da neden oluyor. Normal bir insana göre ölüm riskini 6 ila 12 kat artıran obeziteyle mücadelede yeni yöntemler deneniyor. Yeni yeni rağbet görmeye başlanan yutulabilir mide balonu yöntemini Doğu Anadolu ve Karadeniz’de uygulayan sayılı merkezlerden Trabzon’daki Medical Park Karadeniz Hastanesi’nde Türkiye’nin birçok yerinden gelen hastalarıyla titizlikle ilgileniliyor.

1000’den fazla operasyon deneyimi
Bugüne dek 1000’den fazla operasyonun yapıldığı Medical Park Karadeniz Hastanesinde görevli Op. Dr. Serkan Tayar, tüp mide ameliyatının en sık yaptıkları ameliyatlar arasında olduğunu belirtti.

Op. Dr. Tayar, “5-10 yıl önce bu ameliyatların çıkış menşei ABD’de en sık yapılan ameliyat gastrik bypass’tı. Fakat yapılan çalışmalar bu ameliyat yönteminin çok yıkıcı bir ameliyat olduğunu gösterdi, bu nedenle bu yöntem şu an terk edilmeye başlandı. Halk arasında şeker ameliyatı olarak duyduğunuz ameliyat da budur. Ama literatürde bu ameliyatın hastalarda çok ciddi emilim problemlerine yol açtığı, hastaların vitaminlerinin düştüğünü gösterdi. ABD’de bu ameliyatların obezite cerrahisindeki oranı yüzde 90 iken son dönemde yüzde 10’a kadar düştü. Tüp mide ameliyatı tekniği ise tüm dünyada standart hale gelmeye başladı. Çok sık uygulanıyor. ABD’de de obezite tedavisinde yüzde 80 oranlarında öncelikli yapılacak ameliyat haline geldi. Teknik olarak diğer ameliyata göre daha kolay. Hasta sağlığına etkisi açısından bu da şeker ameliyatı olarak biliniyor ama şekeri yok etme oranı yüzde 80. Ama diğer metotta görüldü ki bu oran yüzde 75 civarında kalıyor” dedi.
Serkan tayar
“Vücut Kitle Endeksi 40’ın üstündekiler ameliyat edilebilir”
Sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatının hastanelerinde birinci sırada tercih edildiğini aktaran Op. Dr. Tayar, “Vücut kitle indeksi çok önemli. Vücut kitle endeksi 40’ın üstünde olanlar ameliyat için uygundur. Yani boy- kilo oranına göre bunu hesaplıyoruz. Vücut kitle endeksi 35’in üstünde olup yandaş bir hastalığı olanlar da bu ameliyat için adaydır. Son dönemde yeni bir hasta türü de bu ameliyatlar için uygun kabul edildi. Bu ameliyat aynı zamanda kontrolsüz diyabeti olan (örneğin hastada şeker hastalığı var, insülin kullandığı halde şekeri kontrol altına alınamıyor) hastalarda da, kişinin vücut kitle indeksi 30-35 aralığında ise uygulanabiliyor. Klinik sonuçları henüz yayınlanmadı. 2 yıl sonra hastalar üzerindeki etkilerini göreceğiz, tıp literatüründe yayınlanacak. Ondan sonra bu hastalara da yapılabilir diyebiliriz” diye konuştu.

Doğru merkez önemli
Revizyonel bariatrik cerrahisinde ise en önemli hususun doğru merkez olduğunu söyleyen Op. Dr. Tayar, şu bilgileri paylaştı:
“Diyelim ki, hasta tüp mide ameliyatı oldu ve aradan 3 sene geçti. Hasta 3 yıla kadar çok rahat kilo verme sürecine girdi ama ondan sonraki süreçte eski yaşamına geri dönmeye çalıştı, dikkat etmedi, bazı psikiyatrik sıkıntıları oldu. Sonuçta ilaç dozları artırıldı, yeniden kilo almaya başladı. Bu tür durumlarda da revizyonel bariatrik cerrahi uygulanabilir. Fakat revizyonel bariatrik cerrahi yapılacak hasta portföyünü çok iyi seçmeniz gerekiyor. Çünkü hastayı yeniden ameliyat ediyorsunuz. Revizyonel bariatrik cerrahi olacak hastaların en çok araştırması gereken konu, doğru merkez ve doğru cerrah seçimi. Çünkü ameliyat öncesi teknikler, doğru hastaya, doğru teknik gibi hususlar önemli. Bunu iyi bir merkezde multidisipliner konseyde değerlendirip karar verilmesi gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler