Trabzon'da su faturalarına bir ücret daha eklendi! Tamamını vatandaş ödeyecek!

Trabzon Büyükşehir Belediye meclisinde alınan karar ile beraber su faturalarına bir kalem daha eklendi.

Trabzon'da su faturalarına bir ücret daha eklendi! Tamamını vatandaş ödeyecek!

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Eylül ayı meclis toplantıları devam etti. Toplantının bugünkü oturumuna Başkan Murat Zorluoğlu başkanlık yaptı.

Toplantıda Plan ve Bütçe komisyonundan gelen 8, İmar ve Bayındırlık komisyonundan gelen 10 madde görüşülerek karara bağlandı.

Toplantıda Evsel katı atık toplama taşıma aktarma ve bertaraf ücreti görüşüldü. Daha önce tarifeye konulan ve vatandaştan alınan bedelin artırılması görüşüldü. Bertaraf bedeli olarak su faturalarından alınan Bertaraf bedelinin sadece yüzde 30'u olduğu belirlenerek tamamımın faturalara yansıtılması kararlaştırıldı. Daha önce konutlar için 13.29 şimdiki hali, 3.99 ilçe belediyelerinin toplama bedeli olmak üzere toplam 17.28 olarak su faturasına eklenen bedel Bertaraf bedeli 21.26 'ya, ilçe belediyeleri toplama bedeli 6.38 olarak toplam 27,64 oldu.

Kırsal alanla için ise yarısı olarak belirlendi.

Bu bedeller Tiski'nin su faturasında katı atık bertaraf bedeli ve çöp bedeli olarak ayrıca yazmaya devem edecek.

Başkan Zorluoğlu konu ile alakalı yaptığı açıklamada "Trabzon’daki katı atık bertarafı yap işlet devret modeli ile inşa eden tesiste yapılıyor Bura ile alakalı ton başına bedel yüklendiriciye ödeniyor. Belediyelerimiz atıkları topluyor ve buraya ulaştırıyor.

Biz daha önce bir tarife oluşturmuştuk ve yüzde 30’unu vatandaş yüzde 70'ini de biz ödüyorduk.

Sayıştay raporda bu atık bedelinin tamamımın kullanıcı tarafından ödenmesi gerektiğini belittiler.

Sayıştay’ın ortaya koyduğu diğer gerekçe ise Katı atık bertaraf tesisine yaptığımız bedellerin enflasyona göre artan bir durumu var.

110 milyon TL para ödemiş Trabrikab. 160 milyon Liralık bir değer ulaşacak. Hem bu gerekçe hem de ilk gerekçe ile yeni bir tarife yapmak gereği duyduk. Katı atık bertaraf tesislerini artırdık" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanı Turgay Şahin "Sayıştay nasıl böyle bir karar verir. Vatandaş öder diyebilir. Vatandaş kirletebilir vatandaştan zaten vergi alıyorsunuz. Böyle bir karar olmaz" şeklinde konuştu.

Zorluoğlu cevaben "Sayıştay raporunda bu net bir şekilde belirtilmiş. Bu bizden böyle talep ediliyor. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığından görüş istedik. Böyle bir durum var. " dedi.

Bağımsız meclis üyesi Davut Çakıroğlu ise "Her yaptığımızın parasını almıyor belediye. Yol yapıyor mesela para alınmıyor. Bu da aynı şekilde değerlendirilemez mi?" dedi.

Zorluoğlu "Tabi ki devletin verdiği hizmetler vergilerden karşılanıyor da bazı özel durumlarda özel ücretler alınıyor. Zaten yüzde 70'ini biz ödüyorduk" ifadelerini kullandı.

Madde komisyondan geldiği haliyle oy çokluğu ile kabul edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber