Trabzon’da Pazarkapı balıkçı esnafından ayrımcılık tepkisi

Trabzon'da yeni binaya taşınacak olan balık halinde kendilerine yer verilmeyen balıkçılar tepki gösterdi.

Trabzon’da Pazarkapı balıkçı esnafından ayrımcılık tepkisi

Haber61 / Özel Haber / Tuncay Lakot - Trabzon’un Pazarkapı mahallesinde balıkçı esnafı, tezgahlarını kaybetme korkusu yaşıyor. Molozda bulunan balıkçı halinin Reşadiye Kavşağı’ndaki yeni binaya taşınacak olması, yolun karşısında bulunan sıra balıkçı esnafında belirsizlik yarattı.


Kendilerine yeni yapılan binada yer verilmediğini ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirten balıkçılar, ‘Biz bu ülkeye hizmet etmedik mi. Biz bu şehrin vatandaşı değil miyiz’ diyerek tepki gösterdi.

RÖPORTAJIN TAMAMNINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Trabzon’da Pazarkapı balıkçı esnafından ayrımcılık tepkisiMoloz’daki balıkçıların dernek olarak muhatap alındığı ancak kendilerinin işlerini devam ettirebilme konusunda bir muhatap bulamadıklarından yakınan balıkçılar, yaklaşık 600 kişinin bu şekilde balıkçılıktan ekmek yediğini ancak sorunlarının çözülemediğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak Haber61’e konuşan balıkçı esnafı, dernek olmalarına rağmen ayrımcılıkla karşılaştıklarını ve yetkililerin söz vermelerine rağmen kendilerini muhatap almadıklarından yakındı. Yıllardır esnaflık yaptığını söyleyen vatandaşlar, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun kendilerine ‘mağdur edilmeyeceksiniz’ diye vaatte bulunduğunu ancak bunun yerine getirilmediğini söyledi.

SÖZ VERİLDİ, TUTULMADI

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne taleplerini iletmeye çalışan esnaf, şu şekilde şikayette bulundu:

“Başkanımız bize geçmişte sizler benim evladımsınız sizleri asla mağdur etmem diye söz vermişti. Bizler, sayın başkanımızdan verdiği sözü yerine getirmesini bekliyoruz. Moloz’daki balıkhane 1 hafta sonra yıkılacak. Bizler burada 14 esnafız. 3 metrekarelik alan 4’er esnafa paylaştırılarak verildi. Sayın başkanımız her projesinde seyyar sorununu çözdüm diye belirtiyor. Evet halka inme anlamında seyyar sorununu çözdü fakat bizim şu anki akıbetimiz belirsiz. Başkanımız, Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun da olduğu bir programda konuşmasında size yardımcı olacağım, yeni yapılacak yerlerde sizi bir yerde toplayacağım, yeni yapıların yerin geçici olduğunu ve daha sonra yapılacak projelerde yapılabilecekleri değerlendireceğini söylemişti. Herkesin kapalı dükkanı var, biz de açık alanda rüzgarın içinde vatandaşa en ucuz ve en kaliteli hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Bu, vatandaş için de kardır. Biz olmasak fiyatlar 1’den 5’e çıkacak. Bizi burada yok ederseniz 1 milyonluk şehre 20 balıkçı mı hizmet edecek? 600-700 aile buradan geçiniyor. Bu insanlara bir anda git diyorsunuz, nereye gidelim? Bizi de o zaman yollayın Afrin’e, bu saatten sonra yapacak işimiz yok, devletimiz, bayrağımız için orada mücadele edelim."

Trabzon’da Pazarkapı balıkçı esnafından ayrımcılık tepkisiBİZ DE DERNEĞİN NEDEN MUHATAP ALINMIYORUZ?

“Bizimle ne ilgilenen ne soran var. Karşıdaki balıkhane dernek olduğunu iddia ediyor, Trabzon Büyükşehir Belediyesi oraya tabelasını asmış. Dernekse eğer biz de derneğiz, bizi niye kimse muhatap almıyor? Sayın başkanımız da sayın bakanımız da bizlere söz verdi ancak sözler havada kalıyor. Belediye başkanıyla görüştüm. Yerimiz için iş adamları, bizlerin veya sanayicilerin ihaleye girebileceğini söyledi. Bizim işimiz belli, balık satmak, bundan başkasını bilmeyiz. Görüştüğümüz zabıtalar bize muhatabın sayın başkan olduğunu söylemişti. Yanlarına gittiğimizde bize duyarlı olmadıklarını görüyoruz. Ancak karşıdaki balıkhanenin derneğiyle bizden daha çok ilgilenildiğini görüyoruz. Bizlere çalışma ruhsatı verilmedi. Tam tersine kira ücretini, suyu biz ödemek istedik ancak kabul etmediler. Buna dayanarak da bizim hak talebimizin olmadığını söylediler. 15-20 boyunca şehrin içinde, 10 yıl da burada şehrimize hizmet verdik. Burada madem hakkım yok beni 10 yıl burada nasıl tutabildiniz? Biz alt kesime hitap ediyoruz, fiyatlarımız da ona göre uygun. 10 gün sonra ben ne yapacağım? 10 yıl burada çalıştım, şimdi bize diyorlar ki yeter bu kadar çalıştığın, git atla denize. Bizim ailelerimiz, çocuklarımız var.  Dar gelirli vatandaş buradan karnını doyuruyor. Başkaları 30-40 liraya balık satarken biz 5 liraya satıyoruz. Dışarıya bakın simit 1 lira, çay 1 lira, lavaboya gitmek bile 1 lira. 5 liralık balıkla 3 kişinin karnı doyar. Biz olmasak asgari ücretle geçinen insanlar 30-40 liralık balıkla karnını nasıl doyuracak? Başkanımıza bizleri de bir evlat olarak sahip çıkmalarını, bizleri dışlamamalarını istiyoruz. İhaleye girebilirsiniz diyorlar, sormak istiyorum. Seyyar adamın hangi şartı ihaleye uyar? Bakın biz de derneğiz.  Valilikten dernek olduğumuzu gösteren evraklara sahibiz. Biz olmayan şeylere niye sitem edelim? Burada gerçekten bir mağduriyet var. Yetkililerin, sayın başkanımızın ve bakanımızın bize duyarlı olmasını istiyoruz. “
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber