Geçtiğimiz günlerde AK Parti’nin temmuz ayı içerisinde Trabzon genelinde yaptırdığı öne sürülen bir anket sonucu elimize ulaştı.
Elbette anketler, yapıldığı dönemin siyasi atmosferine göre değişebiliyor. Bugün ortaya çıkan tablo, birkaç ay sonra tamamen farklı bir sonuç verebilir.
Ancak Trabzon özelinde ortaya çıkan rakamlar, üzerinde konuşulmaya değer bir tablo ortaya koyuyor.
Ankete göre AK Parti’nin Trabzon’daki oy oranı yüzde 37,4.
Yeni Parti’nin oy oranı ise yüzde 25,8 olarak ölçülmüş.
Yeniden Refah Partisi yüzde 12,2, Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 8,4, Anahtar Parti yüzde 5,3, İYİ Parti yüzde 3,7, Zafer Partisi ise yüzde 3 seviyesinde görünüyor.
Bu oy dağılımı milletvekili seçim sonucuna uyarlandığında ise Trabzon’da dikkat çeken bir tablo ortaya çıkıyor.

6 milletvekili bulunan kentte AK Parti’nin 3, Yeni Parti’nin 2, Yeniden Refah Partisi’nin ise 1 milletvekili çıkarabileceği hesaplanıyor.
AK Parti ile Yeni Parti açısından ortaya çıkan oy oranları, Trabzon’daki mevcut siyasi tablo dikkate alındığında çok da şaşırtıcı görünmeyebilir.
Ancak Yeniden Refah Partisi’nin yüzde 12,2 seviyesine ulaşması dikkat çekici.
Çünkü Trabzon’da bu partinin bu denli yüksek bir oy oranına ulaşabileceği yönündeki beklenti, çok güçlü görünmüyordu.
Elbette burada bir parantez açmak gerekiyor.
Bir anket sonucunu kesin seçim sonucu gibi değerlendirmek doğru olmaz. Siyasi gelişmeler, adaylar, ittifaklar ve seçmenin tercihleri zaman içerisinde tabloyu değiştirebilir.
Fakat anketlerin bir başka işlevi daha var.
Sonucu yüzde 100 doğru vermese bile seçmenin eğilimi hakkında fikir verebilir.
Trabzon açısından bakıldığında da bu araştırma, özellikle AK Parti, Yeni Parti ve Yeniden Refah Partisi arasındaki oy dengesi bakımından dikkat çekici bir fotoğraf ortaya koyuyor.
Şimdilik elimizdeki tablo bu.
Sandık kurulduğunda ne olacağını ise elbette seçmen belirleyecek.