Trabzon'da, Kültürel Mirasın Dijitalleşmesi İçin Önemli Adımlar Atılıyor! "Dijital vakıf eserleri rotası"

Trabzon'da, kültürel mirasın dijitalleşmesi için başlatılan proje kapsamında, teknik personele eğitim verildi. Sümela Manastırı da dahil 192 eserin dijital envanteri oluşturulacak, bölgenin turizmine katkı sağlanacak.

Trabzon'da, Kültürel Mirasın Dijitalleşmesi İçin Önemli Adımlar Atılıyor! "Dijital vakıf eserleri rotası"

Trabzon'da, tarihi ve kültürel varlıkların dijital ortamda korunması ve tanıtılması amacıyla başlatılan önemli bir proje, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın desteği ve Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün öncülüğünde hayata geçiriliyor. Bu proje kapsamında, bölgede bulunan kültürel ve tarihi eserlerin dijital bir envanterinin oluşturulması ve bir dijital vakıf eserleri rotası geliştirilmesi planlanıyor.

Projenin bir parçası olarak, teknik personel, İnşaat Mühendisleri Odası Salonunda düzenlenen özel bir eğitim programına katıldı. Prof. Dr. Yakup Emre Çoruhlu ve Dr. Semih Yılmaz tarafından verilen eğitimler, üç gün boyunca sürecek ve personele dijital envanter oluşturma teknikleri ile vakıf eserlerinin dijital ortamda nasıl işleneceği konusunda bilgi verecek. İç mimar Muhittin İnce ise proje koordinasyonunda önemli bir rol oynayacak.

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü İsmet Çalık, projenin hedeflerine dair açıklamalarda bulundu. Çalık, TR 90 Bölgesi'nde, UNESCO kültür mirası yedek listesinde yer alan Sümela Manastırı başta olmak üzere, dünya genelinden ilgi çekebilecek 192 kültürel varlığın dijital ve fiziki ortamda envanterinin çıkarılmasını ve bir vakıf eserleri rotası oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Bu sayede, Trabzon'un turizmine önemli bir katkı sağlamayı ve bölgeyi ziyaret edecek üst gelir ve kültür grupları aracılığıyla ülkeye ciddi bir katma değer kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Bu girişim, Trabzon'un zengin kültürel mirasının korunması ve tanıtılması açısından büyük önem taşıyor. Proje, aynı zamanda dijitalleşme sürecinin kültürel varlıkların korunması ve tanıtılmasında nasıl etkili bir araç olabileceğini de gösteriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler