Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Trabzon Haber Yayın tarihi: 21 Temmuz 2026 14:26

Trabzon'da "Kara" ve "Deniz" bebekleriyle yöre kültürü geleceğe taşınıyor

Trabzon Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde geliştirilen "Kara" ve "Deniz" isimli bez bebekler, kentin kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Organik malzemelerle hazırlanan bebeklerin marka tescil süreci de devam ediyor.

Trabzon'da organik malzemeler kullanılarak üretilen "Kara" ve "Deniz" isimli bez bebeklerle, kentin kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yürütülen proje kapsamında hazırlanan bebekler, yurt içi ve yurt dışındaki fuarlarda da ilgi görüyor.

TORUNLARI İÇİN BAŞLADI, PROJEYE DÖNÜŞTÜ

Trabzon'da yaşayan 65 yaşındaki ev hanımı Zerrin Bayraktar, 8 yıl önce torunlarına hediye etmek amacıyla bez bebek üretmeye başladı. Üç çocuk ve altı torun sahibi Bayraktar, zamanla kendisini geliştirerek farklı boyut ve tasarımlarda bebekler hazırladı.

Çalışmalarını Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehmet Cengiz Kadın Yaşam ve İstihdam Merkezi'nde sürdüren Bayraktar, burada yeni projelere imza attı.

"KARA" VE "DENİZ" PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Esengül Kibar, Giyim Üretim Atölyesi Şefi Züleyha Acar Atmaca ve üretici Zerrin Bayraktar'ın iş birliğiyle, Trabzon'un coğrafi yapısı ve kültürel değerlerinden ilham alınarak "Kara" ve "Deniz" isimli bez bebek projesi hayata geçirildi.

Bayraktar, Trabzon insanının fiziksel özelliklerini, gençlik ve yaşlılık dönemlerini yansıtan tasarımlar üzerinde çalışırken, Esengül Kibar da ürünlerin tescillenmesi ve yasal koruma altına alınması amacıyla noter onayı alarak gerekli girişimleri başlattı.

FUARLARDA İLGİ GÖRDÜ

Yurt içi ve yurt dışındaki fuarlarda sergilenen bebekler yoğun ilgi gördü. Proje kapsamında ayrıca bebeklerin broş versiyonları da tasarlanarak kent turizmine katkı sağlanması hedefleniyor.

Merkezin faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Esengül Kibar, atölyelerde her biri ayrı bir hikâyeye sahip ürünler ürettiklerini söyledi.

Bir süre önce "Turab-ı Zen: Kadının Tasarıma Attığı İmza" sloganıyla hazırlanan ürünlerin marka tescilini aldıklarını belirten Kibar, yaklaşık 300 ürünün ise tescil sürecinin sürdüğünü ifade etti. Kibar, ev eksenli çalışan 74 kadına ekonomik destek sağladıklarını ve her alanda onların yanında olduklarını dile getirdi.

"NEDEN OYUNCAKLARI DA DOĞAL OLMASIN"

Zerrin Bayraktar ile yaklaşık bir yıldır birlikte çalıştıklarını belirten Kibar, "Ayrıca sıfır atık ilkesiyle doğal olan ürünler üretiyoruz. Bu ürünlerin yanında oyuncak anlamında da çocukları doğal kıyafetlerle buluşturduğumuz gibi neden oyuncakları da doğal olmasın, yöresel olmasın diye düşündük." dedi.

TESCİL SÜRECİ BAŞLATILDI

AR-GE çalışmalarını üç ayda tamamladıklarını aktaran Kibar, katıldıkları fuarlarda bu alandaki ihtiyacı gözlemlediklerini söyledi. Trabzonspor, hamsi, Temel ve Fadime gibi kentin simgeleri arasına "Kara" ve "Deniz" karakterlerini de eklemeyi hedeflediklerini kaydetti.

Çocukların hayal dünyasını geliştirmek amacıyla bebeklerin ilerleyen süreçte sahil, yayla ve farklı şehir temalarıyla da hazırlanmasının planlandığını belirten Kibar, şu ifadeleri kullandı:

"Zerrin Hanım'ın öncelikle yapmış olduğu tüm ürünlere noter onayı aldık. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile devam eden projemiz kapsamında üretmiş olduğu ürünlerin marka ve ürün tescilinin alınmasıyla ilgili işlemleri başlattık. Artık Büyükşehir Belediyemizin kadın girişimcisi olarak Zerrin Hanım'ın ürünleri 'Turab-ı Zen' markasının altında oluşturulan tüm satış alanlarında vatandaşımızla buluşturmayı amaçlıyoruz."

BROŞ TASARIMLARI DA HAZIRLANDI

Giyim Üretim Atölyesi Şefi Züleyha Acar Atmaca da çocukların rahatlıkla oynayabileceği, kıyafetleri giydirilip çıkarılabilen bebekleri daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla broş tasarımlarını da hazırladıklarını söyledi.

"Kara" ve "Deniz" figürlerinin birleşerek Karadeniz'i simgelediğini belirten Atmaca, uluslararası fuarlarda da ilgi gören bebeklerin kısa süre içinde satış ofislerinde yerini alacağını ifade etti.

"GELECEK NESİLLERE AKTARALIM"

Bebeklerin tasarımcısı Zerrin Bayraktar ise ev ortamında hazırladığı ürünlerin üretim sürecinin büyük emek gerektirdiğini söyledi.

Çizim aşamasından işlemelere, metal aksamlardan iç dolgu malzemelerine kadar her detayın titizlikle hazırlandığını belirten Bayraktar, ürünlerin boyutu küçüldükçe işçiliğin daha da zorlaştığını anlattı.

Kaynak: AA

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!