Trabzon’da, 19 Eylül Gaziler Günü düzenlenen törenle kutlandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye genelinde kutlanan Gaziler Günü, Trabzon’da da anlamlı bir programla anıldı.
Çelenk Sunma ile Başlayan Program
Trabzon Valiliği’nin himayesinde gerçekleştirilen tören, Ortahisar ilçesindeki Meydan Parkı’nda saat 10.00’da çelenk sunma ile başladı. Törene Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, protokol üyeleri, gaziler, askeri erkan, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programda duygu dolu anlar yaşandı.

Vali Aziz Yıldırım: “Trabzon’un Gaziliği Milletin Gönlünde Tescillidir”
Törende konuşan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, gazilik kavramının Türk milleti için taşıdığı anlamı vurguladı:

“Bugün, 19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle, şanlı tarihimizin kahramanlarını bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anmak üzere buradayız. Bu topraklar bin yıldır inançla, cesaretle, fedakârlıkla yoğrulmuş; uğruna can verilen eşsiz bir vatan olmuştur. Gazilik, milletin ve vatanın bekası uğruna gözünü kırpmadan ölümün üzerine yürüyenlerin onur madalyasıdır.”

Vali Yıldırım, Trabzon’un Milli Mücadele yıllarındaki rolüne değinerek şehrin İstiklal Madalyası ile onurlandırıldığını hatırlattı:
“Milli Mücadele döneminde Trabzonlular cepheye silah ve cephane temininde büyük hizmetlerde bulunmuş, bu nedenle 11 Şubat 1924’te TBMM tarafından İstiklal Madalyası’na layık görülmüştür. Bu madalya, 101 yıl sonra Valiliğimize resmen tevdi edilmiştir. Trabzon artık resmen gazidir ama biz biliyoruz ki Trabzon’un gaziliği çoktan milletimizin gönlünde tescil edilmiştir.”
Yıldırım konuşmasında şehit ve gazilerin önemine dikkat çekerek, “Bu vatanın her karışında şehitlerimizin kanı, gazilerimizin alın teri vardır. Onların hatıralarına sahip çıkmak hepimizin ortak görevidir.” ifadelerini kullandı.
Gaziler Derneği Başkanı Sağıroğlu: “Bu Vatan Sizin Sayenizde Ayakta”
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Seyyah Sağıroğlu da törende yaptığı konuşmada, Gaziler Günü’nün aynı zamanda derneklerinin kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlattı.
“Çanakkale’de ecdadımızın, Kore’de kahraman Mehmetçiklerimizin, Kıbrıs’ta soydaşlarımızı özgürlüğe kavuşturan askerlerimizin mücadelesi sayesinde bugün bu topraklarda hür yaşıyoruz. 1951’de sadece 37 günde Kore’ye giden Türk tugayı, savaşın seyrini değiştirmiştir. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile şanlı bayrağımız yeniden gururla dalgalanmıştır. Bugün bu hür vatan sizin sayenizde ayakta.”

Kaynak: