Trabzon'da Fındık üreticisine hasat uyarısı!

Trabzon’da Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu'ndan Fındıkta erken hasat uyarısı.

Trabzon'da Fındık üreticisine hasat uyarısı!

Trabzon’da Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, 2023 yılı için hasat dönemi yaklaşan bölgenin önemli gelir kaynağı fındık için uyarılarda bulundu.

trabzonda-findik-ureticisine-hasat-uyarisi.jpg

ERKEN HASAT YAPMAYIN

Fındık hasadında uyulması gereken kurallar olduğunu belirten Eyüpoğlu, “Yıl boyunca üreticilerimizin fındık bahçelerinden yüksek verim elde etmek için büyük gayretlerle budama, gübreleme, bahçe temizliği, zararlılarla mücadele gibi üretimde yapılması gereken aşamaları yaptılar ve hasat dönemine yaklaşmış bulunmaktadırlar. Fındık bölgemiz için vazgeçilmez bir tarım ürünümüzdür. Üreticilerimiz bir yıllık emeğin karşılığını almak için hasat tarihlerine uyarak fındık bahçelerine girmeliler. Fındık hasadında uymamız gereken bazı kurallar vardır. Fındık hasadına erken başlanılmamalıdır. Üreticilerimizi bu konuda uyarmak istiyoruz. Fındıkta kalite çok önemli, hem ihracat hem de iç piyasada getirisi yüksek bir tarım ürünüdür” dedi.

FINDIK TOPLAMA TARİHLERİNE DİKKAT

Yapılacak toplantının ardından belirlenecek fındık toplama tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, “26.07.2023 tarihinde, T.C. Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Başkanlığında yapılacak 2023 yılı Fındık hasat tarihi belirleme toplantısındaki hasat tarihlerine kesinlikle uyulması gerekmektedir. Odamız Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki’ninde görev yaptığı komisyon kararı sonucunda sahil kuşak (0-250 metre yükseklikte), orta kuşak (251-500 metre yükseklikte ) ve yüksek kuşak (500 metre ve üzeri yükseklikte ) için alınan komisyon kararına göre belirlenen tarihlerden itibaren fındık toplanmaya başlanılmalıdır.” şeklinde konuştu.

GELECEK SENENİN VERİMİ DE SÜŞER

Erken hasadın hem bu sezon fındığına hem de gelecek sezonun fındığına zarar vereceğini söyleyen Eyüpoğlu, “Erken yapılan hasatta fındıkta iç buruşuk oranı artar, randıman düşer, ürünün pazar değeri düşer, aflatoksin etkisi fazla olur çotanakların nem oranı yüksek olacağından kurutmada sorunlar oluşur. Fındık satışında önemli bir kriter olan randıman ne kadar yüksek olursa üreticinin eline geçen ücrette o kadar yüksek olur. Fındığın randıman ve kalitesinin iyi olmasını istiyorsak zamanından önce kesinlikle fındık toplamamak lazım. Daldaki fındıkları silkeleyerek fındık meyvesinin %75 ‘inin yere düşüyorsa hasada başlanmasının fındıkları daldan değil de yere döküldükten sonra yerden toplamaya dikkat etmeliyiz. Zamanında ve tekniğine uygun hasat yapılmadığı takdirde erken toplanan fındıklarda verim ve randıman kayıpları meydana gelir. Ayrıca daldan toplanan fındık bahçelerinde gelecek senenin meydana getireceği fındık teşekkülleri zarar görecek ve bu durumda gelecek senenin verimini düşürecektir. Bu sebeple fındığın yerden ve Trabzon ilimiz ve ilçeleri için fındık hasat komisyonu tarafından belirlenen tarihlerde hasat yapılmasına kesinlikle uyulmalıdır” dedi.

Kaynak:Haber61 Haber Servisi

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler