Trabzon’da fındık fiyatları neden değişmiyor? TMO’dan dikkat çeken açıklama

Karadeniz’in önemli üretim merkezlerinden Trabzon’da fındık fiyatlarında son günlerde önemli bir değişiklik yaşanmadı. Serbest piyasada kilogram fiyatları sabit seyrederken TMO’dan yeni bir fiyat açıklaması yapılmadı.
Trabzon’da fındık fiyatları neden değişmiyor? TMO’dan dikkat çeken açıklama

Karadeniz Bölgesi’nin önemli fındık üretim merkezlerinden Trabzon’da fındık fiyatları son günlerde yatay seyrediyor. Serbest piyasada fiyatlar sabit kalırken Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) ise yeni bir kabuklu fındık fiyatı açıklaması yapılmadı.

Trabzon’da güncel fındık fiyatları

Serbest piyasa verilerine göre 15 Mart Cumartesi itibarıyla Trabzon’da fındık kilogram fiyatları şu şekilde kaydedildi:

Tombul fındık: 215 TL

Sivri fındık: 195 TL

Çakıldak fındık: 250 TL

Yağlı fındık: 215 TL

Üreticiler ve yatırımcılar fiyat hareketlerini yakından takip ederken, son günlerde piyasada belirgin bir değişim yaşanmadığı görülüyor.

trabzonda-findik-fiyatlari-neden-degismiyor

TMO’dan yeni fiyat açıklaması yapılmadı

Fındık piyasasında gözler Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çevrilmiş durumda. Ancak TMO tarafından kabuklu fındık alım fiyatına ilişkin yeni bir açıklama yapılmadı.

Eski stok fındıklar kavrularak satışa sunuluyor

Öte yandan TMO, stoklarında bulunan eski mahsul fındıkları ekonomiye kazandırmak amacıyla farklı bir uygulama yürütüyor.

Sakarya Başmüdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışma kapsamında sınırlı miktardaki eski yıl fındıkları kavrularak doğrudan tüketiciye ulaştırılıyor.

Bu ürünler başta TMO işyerleri olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, Ziraat Odaları, Tarım Kredi Marketleri ve PttAVM üzerinden satışa sunuluyor.

trabzonda-findik-fiyatlari-neden-degismiyor

Kavrulmuş fındığın fiyatı açıklandı

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda TMO tarafından yapılan açıklamada kavrulmuş fındık satış fiyatlarının da paylaşıldığı belirtildi.

Buna göre kavrulmuş fındığın yarım kilosu 375 TL, 1 kilosu ise 750 TL olarak satışa sunuluyor. Ayrıca 50 kilogramlık çuvallı satışlarda kilogram fiyatının 700 TL olduğu ifade edildi.

TMO açıklamasında, "TMO’nun arz ettiği sınırlı miktardaki kavrulmuş fındık satış fiyatlarının, elinde fındık bulunan bazı firmaların öne sürdüğü gibi piyasaya olumsuz hiçbir tesiri bulunmamaktadır ve isteyen herkes için de satışa açıktır." ifadelerine yer verildi.

trabzonda-findik-fiyatlari-neden-degismiyor

Açıklamanın devamında ise, "Son uygulamamızda ise TMO stoklarında sınırlı miktarda bulunan eski yıllara ait fındıkların ekonomik değerinin korunması amacıyla kavrularak, iç piyasaya sunulması için Sakarya Başmüdürlüğümüz görevlendirilmiştir. Bu kapsamda elde edilen kavrulmuş fındıkların kilosunun 750 liraya tüm satış yerlerinden, 50 kilogram çuvallı olarak ise kilosu 700 liradan sadece Sakarya Başmüdürlüğünden satışı yapılmaktadır. TMO'nun arz ettiği sınırlı miktardaki kavrulmuş fındık satış fiyatlarının, elinde fındık bulunan bazı firmaların öne sürdüğü gibi piyasaya olumsuz hiçbir tesiri bulunmamaktadır ve isteyen herkes için de satışa açıktır. Halihazırda kabuklu fındık satışı ve satış hazırlığımız bulunmamaktadır." denildi.

Kaynak:Haber61

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum