Trabzon'da dolmuş sistemi nasıl olacak? Zorluoğlu detaylarıyla açıkladı

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu, Trabzon'da dolmuşların değişim süreciyle ilgili tüm detayları Haber61'e açıkladı.

Trabzon'da dolmuş sistemi nasıl olacak? Zorluoğlu detaylarıyla açıkladı

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Haber61’e ziyarette bulundu.

Zorluoğlu, son günlerde Trabzon’un bir numaralı gündem maddesi haline gelen dolmuş sisteminin yeniden yapılandırılması ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Düşünülen sistemi detaylı şekilde anlatan Zorluoğlu, vatandaşın ve dolmuş esnafının isteklerini göz önünde bulundurarak yaklaşık 8-10 aylık çalışma sonunda sonuca ulaştıklarını açıkladı.

İSTEKLER SONUCUNDA MODEL ÇIKARTILDI
Dolmuş konusunun Trabzon için oldukça önemli olduğunun altını çizen Başkan Zorluoğlu 20 sene önce burada bir sistem kuruldu. Şimdi yeni bir sistem kuruyoruz. Bu sürecin ince elenip sık dokunması, bütün tarafların görüşlerinin alınması önem arz ediyordu, bunu yaptık. Geldiğim noktada şunu gördüm. Vatandaş ne istiyor, dolmuşçu ne istiyor, şoförler cemiyeti ne istiyor, Belediye ne istiyor? Hepsini alt alta yazdım. Bu isteklerden ortaya bir model çıkardım. “ dedi.



0-3 YAŞ ARAÇLAR
Esas olanın vatandaşların istekleri olduğunu kaydeden Zorluoğlu sistemin detaylarını şu şekilde anlattı;
“Vatandaş ne istiyor? Vatandaşın istediği şu; “Biz eski püskü, 18-20 yıllık araçlardan usandık, bize yeni, tertemiz dolmuşlar getirin. Karşısına yeni sistemde 0-3 yaş dolmuş yazdım.

KAMERA 7-24 KAYDEDECEK
Vatandaş başka ne istiyor? “Ben güven ve huzur içinde o dolmuşa bineyim” Yani araçta bir kamera olsun. Olan biten 7-24 kaydedilsin. Yarın bir problem olduğunda bunlar hem idare önünde hem gerekirse adli merciler önünde gösterilsin. Bütün araçlarda kamera sistemi olacak ve bu sistem Büyükşehir belediyesi Ulaşım Harekat Merkezinde de takip edilebilecek.

ARAÇ TAKİP SİSTEMİ KURULACAK
“Dolmuşlar başka güzergahlara sapıyor” şikayetleri geliyor. Bunun karşılığı araç takip sistemi. Büyükşehir Belediyesinin merkezinden takip edilen bir araç takip sistemi.

SERTİFİKA VE LİSANSSIZ ŞOFÖR ÇALIŞAMAYACAK
Vatandaş engelliye uygun olsun, ferah olsun, kliması olsun istiyor. Vatandaş “şoförler kaba oluyor” diyor. Şoförler odası denetlemiş kendince bir şeyler yapmış, Büyükşehir u sisteme girmemiş. Biz yeni bir ulaşım yönetmeliği üzerinde çalışıyoruz. Burada dolmuş şoförleri ile ilgili bir lisans, sertifika programı kurmak istiyoruz. Bugün sen git yarın sen gel gibi bir durum olmasın, can taşıyorlar, belli kriterlere sahip olmaları lazım. O sistemi oluşturuyoruz. Büyükşehir Belediyesi bundan sonraki süreçte dolmuşların denetiminde hem fiziken eksiklerinin var olup olmadığı hem şoförünün davranışları yönüyle bu sistemi çok daha fazla denetleyen bir noktada var olacak. Esas reform Trabzon’da dolmuşların yaşlarının küçültülmesi, güvenlik önlemlerinin, kameranın ve araç takip sisteminin kurulması, engellilere uygun olması, iklimlendirmesinin modern şartlarda sağlanması, şoförlerinin belli bir denetim ve sertifika programı çerçevesinde işe başlaması ve ayrılması, bütün bunlar bizim öngördüğümüz sistemde gerçek bir reform. Beni en çok ilgilendiren kısmı vatandaşın beklentileri. Ben bunları bu şekilde kurguladım.

DOLMUŞ ESNAFININ İSTEKLERİ
Başkan Zorluoğlu, vatandaşların isteklerinin yanı sıra dolmuş esnafının isteklerini de dikkate aldıklarını kaydederek şu ifadeleri kullandı;
Birde şoförleri ilgilendiren boyutu var. Biz 12+1 ve 17+1 üzerinde de çalıştık. Tahsisli ve tahditli plaka meselesi üzerinde de çalıştık. Aynı hat üzerindeki durakların birleştirilmesi üzerinde de çalıştık. Yani 8-10 aydır bu meselenin çalışmadığımız hiçbir alanı kalmadı. Geldiğimiz noktayı en geç pazartesi açıklayacağım. 17+1’e çok sıcak bakmadılar. Bunun tahdit meselesini sıkıntıya sokacağını düşündüler. 2 Ortaktan 3 ortağa çıkmanın Trabzon şartlarında sıkıntı olacağını düşündüler. Tahsisli plakaların Belediye tarafından başka maksatlarla artırılabileceğini ve hak kaybına uğrayacaklarını düşündüler. Hatların birleştirilmesinin bu hatlar arasındaki değer farkının kapatılmasını ayrı bir problem olarak gördüler. Çünkü onlarında kendi aralarında oluşmuş fiyatları var. 17+1’in dolmasının daha fazla zaman alacağını düşündüler. Kartlı sisteme geçişin vergi bakımından daha farklı yükümlülüklere sokacağını düşündüler. Bir çok gerekçeleri oldu. Onları açıklayacağız ama bizim için mühim olan vatandaşın meselesidir. Halkın beklediği reformu Büyükşehir Belediyesi olarak yapıp yapmadığımızdır mesele olan.

Trabzon'da dolmuş sistemi nasıl olacak? Zorluoğlu detaylarıyla açıkladı

STANDARTLARIN OLDUĞU BİR SİSTEM
Dolmuş meselesinde araçların 12+1 veya 17+1 olmasının vatandaş için çok fark yaratmadığını belirten Zorluoğlu “Bizim belirlediğimiz asgari standartları sağladığımız andan itibaren vatandaşın beklentilerini biz karşılamış oluyoruz. Buna bakış açımız bizim ağırlıklı olarak vatandaş boyutuyladır. Diğer taraftan dolmuşçu esnafının da bu işten zarar görmemesi lazım. Bizim bir diğer yaklaşımımız da odur. Yani hiç kimse yeni kurulacak sistemden bir zarara uğramasın. Arzumuz hiç kimsenin, en azından ekonomik anlamda esnafın zarar görmemesi. Kara geçebilir, bunda bir sorun yok ama zarar görmesin istiyoruz. Bütün bu dengeleri bir araya getirip Büyükşehir Belediyesi olarak bize düşen buradan gerçekten kaliteli, lezzetli bir yemek ortaya koymak. En azından kimsenin üzülmeyeceği bir sistem. Ama Vatandaş bakımından mutlaka o standartların var olduğu bir sistem. “ dedi.

ÖNCELİK HALKIN MEMNUNİYETİ
Büyükşehir Belediyesi olarak halkın kendilerini seçtiğini ve hesabı halka verdiklerini kaydeden Zorluoğlu sözlerini şöyle tamamladı;
Bizim buradaki önceliğimiz halkın memnuniyetidir. Vatandaşın memnun olacağı bir dolmuş sistemini kurduğumuzda bizim için bu işin en önemli bölümüdür. Diğer taraftan şoför esnafı da önemli bir güç. Onlar da yıllardır burada emek sarfediyorlar, insanları taşıyorlar, ekmeklerini kazanıyorlar. Onları da yok saymıyoruz. Baştan beri onlarla beraber bu işi çözmeye çalışıyoruz. Ama şu yok. Benim yönetiminde olan Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi bir kesimin baskısıyla karar alması veya kararından vazgeçmesi gibi bir şey düşünülemez.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
47 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler