Trabzon’da dernek üyelerinden fındık üreticilerine destek çağrısı! “Halkımız hüsran içinde”

Trabzon fındık üreticileri yardımlaşma ve dayanışma derneği basın açıklamasında bulundu.

Trabzon’da dernek üyelerinden fındık üreticilerine destek çağrısı! “Halkımız hüsran içinde”

Trabzon fındık üreticileri yardımlaşma ve dayanışma derneği gazeteciler cemiyetinde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Dernek Başkanı İsmail Albayrak, fındık fiyatlarına ilişkin konuşarak, üreticiler için destek çağrısında bulundu.

Albayrak, “Her şeyin ateş pahası olduğu ortamda bazı tüccar, ihracatçı ve kırıcılar fındık rekoltesi fazla 700-750 bin ton, fiyat 75-85 TL olursa yeter de artar diye dedikodu yapıyorlardı. Ne oldu? Ortada fındık yok olmayan fındıkta serbest piyasada fiyatlar 90-100-110 TL’ye çıktı.” ifadelerini kullandı.

Trabzon fındık üreticileri yardımlaşma ve dayanışma derneği yönetim kurulunun da yer aldığı toplantıda konuşan Albayrak şu ifadelere yer verdi:

“TARIM ORMAN BAKANLIĞIMIZ ACİLEN ÜRETİCİ'YE MALİ DESTEKTE BULUNMALIDIR."

Halkımız, Fındık Üreticilerimiz büyük bir hüsran içerisinde. 700 - 750 bin ton Fındık rekoltesi açıklandı. Bölgemizde Üreticiler geçen yılın yarısı veya üçte biri kadar Fındık elde ettiler. Rekolteyi açıklayan Fındık baronları ve diğer yetkililerden açıklama bekliyoruz. Üreticinin Fındığını ucuz fiyattan elinden almak için yapılan kumpasın hesabı verilsin. Karar vermek nun onu Web'in dışında! Fındıkta yaşanan fiyat ve rekolte oyununu, Çiftçinin emeğinin, sömürüsünün nasıl yapıldığını görüyoruz, anlıyoruz.

Fındık çok, rekolte yüksek, fiyat 70-75-80 TL olmalıdır, yeter de artar Çiftçi Fındığını satar, işin aslı harmanda ortaya çıkar Fındık yok, şimdi fiyat 95-100-110 TL, ortada Fındık yok, şebeke büyük. Son yılların en büyük kumpası yapılmıştır. Fındık Üreticisinin olmayan Fındığı 70-75 TL'den elinden alınmıştır. TMO halen daha açıklanan resmi rekolte fiyatları üzerinden alım yapıyor, piyasada öyle fiyat kalmadı aslında fiyatlarını revize etmesi lazım, oda oyunun içerisinde mi? diye insanın aklına geliyor. Ortada doğru dürüst bir Fındık üretim rakamı yok elde edilen Fındık, buruşuk acı ve çürük, küresel iklim koşulları, külleme hastalığı, büyüklerimizin sam yeli dediği çok sıcak rüzgar, başımızın belası kahverengi kokarca böceği nedeniyle verimli, randımanlı, kaliteli Fındık elde edemedik.

“KOKARCA BÖCEĞİ İÇİN İLAÇLAMA İSTİYORUZ”

Fındık Üreticisi, resmi Fındık taban fiyatının 120.00 TL'ye yükseltilmesini Tarım Bakanlığının dekar başına 170.00 TL olan Fındık destekleme ödemesinin 600.00 TL'ye Mazot, Gübre destek pirimininde 150.00 TL'ye çıkartılmasını istiyor. karar vermek Daha kötüsü hastanenin dışında Bizi yiyip bitiren, evlerimize odalarımıza kadar giren, Fındığımızı mahfeden Kahverengi Kokarca Böceğinin Devlet mücadelesi yoluyla ilaçlama yapılmasını istiyor.

Rekolte tahminlerine gelince; Çiftçiler olarak yıllardır diyoruz ki; "tahmin değil" gerçek rekolte açıklansın, tesbit harmanda yapılsın, üreticinin yazılı beyanına dayandırılsın yalan, talan ortadan kaldırılsın sesimizi kimseye duyuramadık. Fındık milli bir üründür. Gerçek değerini verelim. "bizim Fındığımız, TÜRK Fındığı damak tadı ve lezzeti ile bize Yaratanın bir lütfudur. Dünya Fındık Ülkeleri yanında bizim Fındığımız her zaman Dünya lideridir. Sermaye ve Fındık baronlarının emrinde olanların nasıl bir karamsar Fındık tablosu çizdiklerini ibret ve hayretle izlemekteyiz. Sanki Fındıkta Tüccar, Kırıcı Fabrikatör zarar ediyor. Bizler çok iyi biliyoruz ki; bu durum böyle değildir. Fındıkta ortalama 2-2.5 milyar dolarlık dışsatım ihracat geliri vardır. Aracı, ihracatçı tüccar, fabrikatör, tedarikçi hepsi kazanmaktadır. Uluslar arası bir şirket milyonlarca Euro vererek Ülkemizde Fındık sektörüne giriyorsa sermaye için burada iyi kar, iyi ekmek var demektir.

Çiftçiye, Fındık üreticisine gelince, bırakın kar etmeyi, emeğinin karşılığını bile alamamaktadır. Buradan Fındık Üreticisi Çiftçiler olarak, Fındığın kullanımı kolaydır çiftçi tüm paydaşlarına, Ulusal Fındık Konseyine, Ziraat Odalarına, Fındık İhracatcılarına, Fiskobirliğe, Tarım Orman Bakanımıza, Cumhurbaşkanımıza çağrımızdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN "Milli Ekonominin Temeli Ziraattır" sözünden, "Milletin Efendisi Çiftçidir" ifadesinden yola çıkarak, Çiftçinin emeğinin hakkını vererek kaliteli üretimi, verimi artıralım. İhracatımızı artırıp, Ülkemizin milli ürünü olmayı hak eden Fındık'tan Ülkemiz kazansın.

ÜRETİCİLERİMİZE SESLENİYORUZ

Yılda en az 2 milyar dolar Dış satım geliri elde edilen Fındık pazarından hak ettiği payı alamayan, buna rağmen son yıllarda fiyat oyunlarına karşı direnen ürününe, emeğine, alın terine sahip çıkan Üreticilerimiz Fındığını emanete verme, zararına, yok pahasına tüccara fabrikatöre satma, değerini bulana kadar beklet "emek en yüce değerdir" diyen ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini hatırla, toprağına ürününe, emeğine sahip çık.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler