Trabzon’da deprem olur mu?

Bingöl’de dün akşam ve bu sabah yaşanan depremlerin Trabzon’da hissedilmesini değerlendiren Haber61 yazarı Prof. Dr. Osman Bektaş “Heyelan bölgeleri hareketlenebilir” dedi.

Trabzon’da deprem olur mu?

Haber61 - Haber Servisi

Dün akşam saatlerinde Bingöl'ün Karlıova ilçesi Kaynarpınar'da saat 17:24'te yerin 5 km derinliğinde 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu sabah da saat 09.51’de 5,5 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem; Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Muş ve Elazığ gibi çevre illerde de hissedildi.

Yaşanan depremler ve Trabzon’da hissedilmesi konusunda açıklamalar yapan Haber61 yazarı Prof. Dr. Osman Bektaş “150 – 200 km ötemizde 5.8’lik bir depremi Trabzon’nun bütün sahil kesimi hissetti. Bunun asıl nedeni bütün sahil kesiminin gevşek zemin olması ve deprem büyütmesi olmasıdır. “ ifadelerini kullandı.

6.6 büyüklüğünde depremde heyelan riski!

Bektaş, 150 kilometre uzaktaki bir depremin Trabzon’dan bu denli hissedilmesine dikkat çekerek “Şimdi 6.6 ve üzerindeki bir deprem Trabzon’daki heyelan bölgelerini aktifleştirir ve büyük hasar oluşturur. Yeni deprem tehlikesi haritasında Karadeniz’de olabilecek bir deprem için sağlam binaların yapılması gerekiyor. Bu yönden eski yapılar gözden geçirilmeli. 25-30 ve ya 50 sene ömrünü doldurmuş veya yönetmelikten önceki binaların yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Burada yetkililere büyük görev düşüyor. Deprem yönetmeliği ve deprem haritaları değişti. Ancak Trabzon’un yapı stoğu bugüne kadar kontrol edilmedi. Özellikle yeni hazırlanan deprem haritasına bugün ki yapı stoğu ne kadar hazırlıklıdır bunu bilmiyoruz. Deprem yönetmenliğine uymayan yapılardır veya uyan yapılardır ama bunların sayısı belli değil. Bunların bir envanterinin çıkarılması lazım. Şu sarsıntı bize şunu gösteriyor ki; Trabzon’un jeolojik yapısından dolayı deprem büyütmesi var. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinden Erzincan’da olacak 7 büyüklükteki bir depremi çok çok daha fazla hissedecektir. Sahil kesimi özellikle kum, plaj, dere yatakları deprem büyütmesi var çok daha fazla hissediyoruz.” Dedi.

Trabzon’da deprem olmaz zihniyeti…

Prof. Dr. Osman Bektaş “Şu zihniyetin silinmesi lazım. “Trabzon deprem bölgesi değildir” diyenler inşallah bu sallantıyı hissetmişlerdir. Trabzon hem geçen 300 km ötedeki Elazığ depremini hem de dün akşam ve bu sabahki depremi hissetti. Bu Trabzon’da deprem olmaz mantığını silmek lazım. Kesinlikle bölgede deprem tehlikesi var. En önemlisi de kuzeye denize bakan yamaçlar aktif heyelan bölgesidir. Bu heyelan bölgeleri hareketlenirse bunların üzerindeki çok katlı binalar kayar gider. “ ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber