Trabzon’da Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı

Trabzon’da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 49. yıldönümü törenle kutlandı.

Trabzon’da Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı

Trabzon’da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı tören ile kutlandı.

Valilik önündeki Atatürk anıtına çelenk sunumu yapılan tören, Türkiye Muharip Gazileri Derneği'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Trabzon Konsolosu Erek Çağatay’ın günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmanın ardından son buldu.

Erek Çağatay, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Kahraman Kıbrıs Türk mücahidinin Türk Silahlı Kuvvetleri’yle omuz omuza savaşarak, canları ve kanları pahasına gerçekleştirdikleri 20 Temmuz 1974 mutlu Barış Harekatı’nın 49. Yıldönümünü her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ve gururla kutlamaktayız.

20 Temmuz, Kıbrıs’a barışın gelmesinin, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğe kavuşmasının ve varoluş mücadelemizin dönüm noktasıdır. Bu anlamlı günün önemi kuşkusuz ki bizler için çok büyüktür.

Rumlar, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni başından beri enosis hayallerine ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak görmüşlerdir. Bu sebeple de 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, ancak 3 yıl yaşayabilmiş ve Kıbrıslı Türkler, 1963 yılında eşit ortak olduğu Cumhuriyetin tüm organlarından zorla saf dışı bırakılmıştır.

Rumlar Aralık 1963’te Kıbrıs Türklerine yönelik sistematik ve kapsamlı saldırılarına başlamış, 20 Temmuz 1974’e kadar devam eden bu karanlık yıllarda Kıbrıs Türk halkı, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkının her türlü desteğiyle direnmiş, mücadelesine birlik ve beraberlik içerisinde devam etmiştir.

Hepimizin çok iyi bildiği üzere, 15 Temmuz 1974’de Yunanistan’ın Ada’da yaptığı darbe girişimi neticesinde anavatan Türkiye uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan garantörlük hakkına dayanarak Kıbrıs Türk halkını toplu kıyımdan kurtarmak amacıyla mutlu Barış Harekâtını gerçekleştirmiştir.

Türkiye’nin meşru müdahalesi sonucunda sadece Kıbrıs Türk halkı değil, yunan cuntasına karşı direnen Rumlar da kurtarılmış, Ada’da ve bölgede huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir.

1968 yılından beri birleşmiş milletler çatısı altında kapsamlı bir çözüme varılması amacıyla sürdürülen görüşmeler mutlu Barış Harekâtını Müteakip de devam etmiştir. Bizler, bugün içinde bulunduğumuz süreç de dâhil olmak üzere, Kıbrıs Türk tarafı olarak Türkiye’nin desteğiyle Ada’da adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme ulaşılması yönünde güçlü desteğimizi sürdürmekteyiz.

Ancak, Kıbrıs Türk halkının 1963-74 yılları arasında yaşanan acı tecrübeleri unutması mümkün değildir ve aynı trajedileri bir kez daha yaşamak istememektedir. Bu bağlamda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs’ta mevcut olan iki devletin,

Egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün Güvence altına alınacağı bir zemin temelinde, adil ve sürdürülebilir bir anlaşmaya ulaşılabileceği tezini, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük desteğiyle, birleşmiş milletler nezdinde kayda geçirmiş ve tüm dünyaya ilan etmiştir. Sözlerime son vermeden önce, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosluğu olarak, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 49. Yıldönümünü coşkuyla kutladığımız bu önemli günde, Ulu Önder Atatürk’ün manevi huzurunda saygı ile eğilir, varoluş mücadelesi liderimiz Dr. Fazıl Küçük, kurucu cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş ile dava arkadaşlarını şükran ve minnetle anarız.

Güçlü ve azimli halkımızın aydınlık geleceğe umutla bakmasında her zaman en büyük desteği aldığımız Türkiye Cumhuriyeti’ne, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine, Kıbrıs Türk mücahidine ve gazilerimize sonsuz saygı ve minnetlerimizi sunarız.

Vatan toprağını asil kanlarıyla sulamış, canlarını kurtuluş mücadelesi sırasında vatan toprağı uğruna gözlerini kırpmadan feda etmiş tüm şehitlerimizi rahmetle anarız."

Trabzon’da Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı

Trabzon’da Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı

Trabzon’da Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı

Trabzon’da Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı

Trabzon’da Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı

Trabzon’da Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler