Trabzon’da 11 üründe sakınca bulundu! Bakanlık açıkladı

Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi eklendiği belirlenen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürün Bakanlığın internet sitesinde açıkladı.

Trabzon’da 11 üründe sakınca bulundu! Bakanlık açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünü internet sitesinden açıkladı. En fazla uygunsuzluk tespit edilen ürünlerin et ve et ürünleri (domuz eti, tek tırnaklı eti, at eti), zeytinyağı (tohum yağları), süt ve süt ürünleri (jelatin, bitkisel yağ) olduğu dikkat çekerken, son liste ile birlikte 2012 yılından bu yana 1443 firmaya ait 3202 parti ürün tüketicilerin bilgisine sunulmuş oldu.

Bakanlığın internet sitesindeki duyuruda, ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin büyük bir titizlikle yürütüldüğünün altı çizildi. Duyuruda, şunlar kaydedildi: “5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız ile; Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması, Sektörde haksız rekabetin önlenmesi, Tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve Firmaların “güvenilir gıda üretimi”nin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır.

Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1443 firmaya ait 3202 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir. Gıda konusunda kamu otoritesi olan Bakanlığımız, yasalarla verilmiş tüm yetkileri tereddütsüz kullanarak gıda güvenilirliğinin sağlanmasına ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarını aralıksız olarak ve büyük bir titizlikle sürdürmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Yayınlanan listede Trabzon’da üretilen bir çok ürün de yer aldı.

İşte listedeki Trabzon’da üretim yapan firma ve ürünler;

Üretici – firma / Ürün / Tespit edilen sorun


Değirmencioğlu Çay - Arsin/TRABZON : Nova Siyah Çay Boya / Gıda Boyası Tespiti
Değirmencioğlu Çay- Arsin/TRABZON : Gökçay Siyah Çay Boya / Gıda Boyası Tespiti
Se-Fa Gıda Mad. San. İnş. Turz. Nak. Tic. Ltd. Şti. - Sürmene/TRABZON : Of-Sefa Balım Siyah Çay Boya / Gıda Boyası Tespiti
Trabzon G.U.K Süt Ürünleri İmalatı- Trabzon - Trabzon G.U.K Tereyağı : Tereyağı Bitkisel Yağ 25
Temel Gıda - Trabzon Tereyağı : Tereyağı Bitkisel Yağ
Trabzon G.U.K Süt Ürünleri İmalatı - Trabzon G.U.K Tereyağı : Tereyağı, Bitkisel Yağ
Yaylacık Süt Ürünleri Ortahisar/TRABZON - Yaylacık Süt Ürünleri : Tereyağı Süt Yağı Harici Yağ
Of Süt Ürünleri Of/TRABZON - Yöresel Trabzon Tuzsuz Tereyağı: Süt Yağı Harici Yağ
Öz Of Gıda İnş. Taah. Oto. Turz. Nak. Lak. Müş.Hayv. San. Tic. Ltd. Şti. - Of/TRABZON - Beşikdüzü Tuzsuz Tereyağı : Süt Yağı Harici Yağ
Kardeşler Süt Mam. - Akyazı/TRABZON - Trabzon Akçaabat Doğal Köy Tereyağı - Tereyağı Süt Yağı Harici Yağ
Letif Şarküteri (Düzköy Süt Ürünleri)- TRABZON - Düzköy Süt Ürünleri Tereyağı: Süt Yağı Harici Yağ

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler