Trabzon Meclisi’nde ‘borç’ polemiği: Zorlu eleştirdi, Genç rakam açıkladı
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Nisan ayı toplantısında borçlanma konusu gündeme damga vurdu. Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyit Zorlu, Başkan Ahmet Metin Genç’in 2 yıllık değerlendirme toplantısına yönelik eleştirilerde bulundu.
ZORLU’DAN SERT ELEŞTİRİLER
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde söz alan Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyit Zorlu,
“2 senenizi doldurdunuz, baştan aşağıya takip ettik. Bizim değerlendirmemiz şu şekildedir: Trabzon Büyükşehir Belediyesi hizmet üreten değil borç üreten bir sisteme dönüşmüştür. Elimizdeki tablo bunu gösteriyor. Sadece 41 milyon Euro gibi bir borçlanma parça parça yapılmıştır. Ayrıca toplam 20 milyarı geçen bir borçlanma içerisindeyiz.
Her ay faiz yükü altında ezilmek ile karşı karşıya kalıyoruz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde durum şu; kasa boş, borç tavan yapmış, hizmet yok denecek kadar az. Çok değerli mülklerimizi de satıyoruz borçlanmanın yanında. Mali çöküş içerisinde olduğumuzu görüyorum. Bize de bu suçlama yapılabilir, ‘borçlanıyorsunuz’ denebilir.
Bizim 2 yılda yaptığımız borçlanma sizin her ay yaptığınız borçlanmadır. Bu borçlanma ile yarını ipotek altına almamalısınız. Ortahisar Belediyesi’ni kaybettiniz, her gün bir müjde vermeye başladınız. Ortahisar Belediyesi elinizden gittikten sonra mı bu projeler aklınıza geldi? Dün yapılması gerekenler yapılmadı, bugün yapılmazsa Büyükşehir Belediyesi’nin de kaybedilmesi durumunda bu müjdeleri vermenizi gerektiriyor.
Devamlılık esastır. Yapılan projeler ortadır, sadece vaat edecek yapacağını belirttiniz. Birincisi raylı sistemden bahsettiniz, çok öncelikli midir? Bence önceliklidir ama sizin sadece organizasyonunuzda, bakanlık tarafından yapılacak bir projedir. Uzunkum Yaşam Alanı ihalesi TOKİ tarafından yapılan projedir. Arıtma Tesisi Projesi DSİ tarafından yapılacaktır. Feniküler sistemi yapacaksınız, yap-işlet-devret ile yapılacak, bunu da başkası üzerine yıkılacak.
Boztepe Kulesi bakanlığın bir projesi. Büyükşehir Belediyesi bunun neresinde var? 2 yıldır yapılan ne var diye soruyorum. Bize soruluyor, biz de size soruyoruz. Önceki yönetimin yaptığı ve sizin devam ettiğiniz projeler var. Sizin yapmaya başladığınız ve bitirdiğiniz bir proje yok. İyi ki Ortahisar’ı kaybettiniz, bu sayede Büyükşehir çalışmaya başladı.” dedi.
KANCA’DAN YANIT
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Kanca ise,
“Borçlanma konusunda en son konuşması gereken parti CHP çünkü en borçlu belediyeler İzmir, Adana, Ankara olarak devam ediyor, hepsi CHP belediyesi. Üzücü olan şu; bu paraları nerelere verdikleri ortada. Halkın paralarını metreslerine peşkeş çekiyorlar. Oradaki çalışanların paralarını belediyeden ödüyorlar.” ifadelerini kullandı.
GENÇ: “ALGI PEŞİNDE KOŞMAYIN”
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de iddialara yanıt vererek,
“Yine bir algı peşinde koşmayın. Yarın faaliyet raporumuzu onaylayacağız. Faaliyet raporumuz meclis gündemine gelecek. Meclisimizin borçları 20 milyar diyorsunuz, böyle bir şey yok. Büyükşehir borcumuzu son gün söyleyeceğiz ama ben size şimdiden söyleyeyim; piyasa borcumuz 1 milyar 216 milyon 518 TL’dir, kredi borcumuz 2 milyar 623 milyon TL’dir. Şirketlerimizin borcu 281 milyon TL’dir. Satıştan elde ettiğimiz 1 milyar TL’yi kredi borcumuza ödedik. Bizim projeleri sayarak ifade ettiniz, doğru, bizim lehimize açıkladınız; hepsini ayrı ayrı söylediniz, teşekkürler.” dedi.

