Trabzon – KKTC direkt uçuşları neden yapılmıyor? Hala cevap yok...

Trabzon, KKTC'ye direkt uçuşların yeniden başlamasını, verilen sözlerin tutulmasını bekliyor.

Trabzon – KKTC direkt uçuşları neden yapılmıyor? Hala cevap yok...

Haber61 Haber Servisi

Trabzon’da yıllar önce yapılan KKTC’ye direkt uçuşlar yapılırken bir anda bu seferler kaldırılmıştı. Haber61 o dönem konuyu en üst mercilere sorup söz almasına karşın hala somut adım atılmadı. Diğer taraftan Ordu ise harekete geçerek direkt sefer istemeye başladı.

ORDU’YA KAYDIRILDI SONRA İPTAL EDİLDİ

Trabzon havalimanı konusunda kan kaybetmeye devam ediyor. Söz verilmesine rağmen ikinci pist yapılmayan, yenilenmeyen Trabzon Havalimanı'nda yıllar önce Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne direkt uçuş seferleri yapılırken bu uçuşlar kaldırılmıştı. Daha sonra Ordu- Giresun Havalimanının devreye girmesiyle 2017’de buradan KKTC’ye direkt uçuş seferleri koyulmuştu. Ardından burada da seferler iptal edildi.

HABER61 BAKAN TURHAN’A SORMUŞTU

Bu süre zarfında konuyu 2019 yılında Haber61 bizzat dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’a sormuştu. Turhan ise “ İşletmeci şirketler uçaklarda belirli bir doluluk oranını yakalayamayınca hizmeti bırakıyorlar. Trabzon Havalimanı 5 şehre hizmet veriyor. Sadece bir şehir havalimanı değil. Trabzon’un her yerde insanı var.  Kıbrıs’ta yaşayan hemşerilerimiz var. Özellikle Kıbrıs’ta bir bakanımız var hemşerimiz. O bu konuda bizden istekte bulundu.  Bu konuda yılın tamamında değil ama özellikle belirli aylarda yeterli sayıda yolcu bulunma durumunda belirli günlerde sefer koyulmasını düşünüyor Türk Hava Yolları.“  ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Turhan ayrıca havalimanının yenilenmesiyle ilgili de konuşarak " Havalimanımızın yolcu kapasitesi giderek artıyor ve özellikle yolcu terminalleri yetersiz kalıyor. Ben söz vermiş olmayayım ama Trabzon’a daha yeni büyük bir hava limanı yapılasını düşünüyorum. Onunda müjdesini ilerleyen dönemde inşallah veririz" demişti.

Ancak aradan geçen süre zarfında hiçbir gelişme olmadı ve Trabzon KKTC uçuşları başlatılmazken, yeni havalimanı yapımı da gündeme gelmedi.

BAKAN TURHAN'IN İLGİLİ AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN

cahit Turhan
Cahit Turhan

KIBRISLI BAKANIN SÖZLERİ DE YETMEDİ

Cahit Turhan’ın yanı sıra dönemin KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da 2019 yılında Trabzon’a direkt uçuşlar hakkında konuşmuş hatta tarih vermişti. Atakan “Uzun bir süredir bu konuda beklenti içinde olan Karadeniz kökenli vatandaşlarımızın hoşuna gidecek bir müjde oldu. Ercan – Trabzon uçuşlarının 2020 yılı bahar ayları sonu yaz başı itibariyle hayata geçirileceği bilgisini aldık” demişti.

Atakan’ın da bu sözleri havada kalırken uçuşlar başlatılamadı.

ATAKAN'IN İLGİLİ AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN

tolga atakan
Tolga Atakan

KKTC’DE TRABZONLU ÇOK

KKTC- Trabzon direkt uçuş talebinin en büyük sebebi ise KKTC’de yaşayan Karadenizli ve özellikle Trabzonlu sayısının bir hayli fazla olması. Yine 2019 yılında KKTC Trabzon Başkonsolosu olan Zalihe Eren, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bunun eksikliğini yaşıyoruz. Yaklaşık 25 bin Karadeniz vatandaşı Kıbrıs’ta yaşıyor. Aktarmalı uçuşlarda hem bilet fiyatı yüksek hem zaman açısından sıkıntı oluyor. Benim bir gidip gelmem iki günümü alıyor.   Ulaştırma Bakanımız nezdinde direkt hatlarla ilgili girişimler yapıldı ama bizi aşan durumlar da oluyor. İnşallah Trabzon’dan direkt sefer konulur. Biz Trabzon’dan olmasını Ordu’ya göre daha doğru buluyoruz. Çünkü Kıbrıs’ta bulunan Karadeniz nüfusunun çoğunluğu Çaykara ve Araklı tarafından” ifadelerini kullanmıştı.

DİREKT OLMAYINCA BİLET FİYATLARI ARTIYOR

KKTC Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Murat Civelek 2020'de yaptığı açıklamada bu talebi tekrarlamıştı. Civelek " Trabzon’a geçmişte olduğu gibi direkt uçak seferlerinin başlatılmasını istiyoruz. KKTC’den Karadeniz Bölgesi’ne sürekli gidip geliyoruz. Ancak aktarmalı uçuşlarla hem büyük zaman kaybı yaşıyoruz hem de bilet ücretleri çok yüksek fiyata ulaşıyor. KKTC’deki Karadenizliler olarak direkt uçak seferlerinin bir an önce başlatılmasını talep ediyoruz" demişti.

CİVELEK'İN İLGİLİ AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN

ÖĞRENCİ SAYISI DA BİR HAYLİ FAZLA

KKTC’de ikamet eden Trabzonlu ve bölge insanının yanı sıra,hem KKTC’ye giderek , hem de yavru vatandan Türkiye’ye gelerek eğitim gören öğrencilerin sayısının da oldukça fazla olduğu biliniyor. Öğrencilerin KKTC’ye gidip gelmeleri büyük bir maliyet ortaya çıkarırken her geçen gün daha fazla mağduriyetin oluştuğu ifade ediliyor.

ercan havalimanı

TRABZON BEKLİYOR ORDU HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan son dönemde Trabzon bürokrasisinin konuyla ilgili bir girişimi veya açıklaması bulunmazken Ordu’da KKTC’ye direkt uçuşlar için harekete geçildi. 

Ordulu siyasilerin ve önde gelen isimlerin girişimlere başladıkları ifade edilirken sosyal medyada da konu gündemde tutulmaya çalışılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber