Trabzon Fen Lisesi öğrencilerinden büyük TÜBİTAK başarısı! Türkiye finallerinde Trabzon'u temsil edecekler

Trabzon Merkez Fen Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK yarışmasında büyük bir başarı elde etti. ‘Bir Mobil Öğrenme Uygulaması: Trabzon Dijital Maarif Takvimi’ adlı projeleriyle birinci olan öğrenciler proje hakkındaki detayları Haber61 mikrofonlarına anlattı.

Trabzon Merkez Fen Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK yarışmasında büyük bir başarıya imza attı.

4-7 Mart 2024 tarihleri arasında düzenlenen TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Erzurum Bölge Finalleri Yarışması'nda, tarih alanında hazırladıkları ‘Bir Mobil Öğrenme Uygulaması: Trabzon Dijital Maarif Takvimi’ adlı projeleriyle birinci oldular.

Bu başarıları sayesinde, 26-30 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Finalleri Yarışması'nda Trabzon'u temsil etmeye hak kazandılar.

Trabzon Fen Lisesi öğrencilerinden büyük TÜBİTAK başarısı! Türkiye finallerinde Trabzon'u temsil edecekler

Projelerini ve elde ettikleri başarıyı paylaşmak için Fen Lisesi öğrencileri Zeynep Elif Yamak, Zümra Gülsima Yetimoğlu, Fatih Arslan, Trabzon Merkez Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Mustafa Öztürk ve Trabzon Merkez Fen Lisesi Müdürü Coşkun Çolak, Haber61’i ziyaret etti.

Haber61 mikrofonlarına konuşan ekip, projelerini ve bu süreçte yaşadıkları deneyimleri anlattı.

Projenin detaylarını paylaşan öğrenciler, Trabzon Dijital Maarif Takvimi adlı mobil öğrenme uygulamasının tarihi bilgileri dijital ortamda öğrencilere sunmayı amaçladığını belirtti. Öğrenciler, bu uygulama sayesinde tarih derslerinin daha interaktif ve ilgi çekici hale geldiğini ifade etti.

Trabzon'da yerel tarih bilicinin eksikliğini fark ettiklerini söyleyen Zeynep Elif Yamak, "Bu projeye hocamızın bize desteğiyle başladık. İlk başta müfredatta yer almaması sebebiyle yerel tarih bilincindeki bir eksikliği fark ettik. Bunu ölçmek için bazı testler uyguladık ve gerçekten de eksik olduğunu kanıtlamış olduk. Daha çok öğrencileri düşünerek dijital platformlar üzerine yönelme kararı verdik. Bu doğrultuda da bir takvim geliştirdik. Takvimimiz, Trabzon'un 365 gününü dolu bir şekilde, tarihte o gün Trabzon'da ne olduysa kaynakça belirterek gösteriyor. Aynı zamanda isteyen araştırmacılar ve kullanıcılar arama motorunu kullanarak hakkında bölümünden veya kaynakça bölümünden direkt metnin aslına da ulaşabiliyorlar. Bu şekilde bir platform tasarladık." ifadelerini kullandı.

Trabzon Fen Lisesi öğrencilerinden büyük TÜBİTAK başarısı! Türkiye finallerinde Trabzon'u temsil edecekler Bugünün tarihine dikkat çekerek, projelerine eklemek için Trabzonspor'un maçı kazanmasını sabırsızlıkla beklediğini ifade eden Fatih Arslan ise, "Bugün 23 Mayıs ve Trabzonspor'umuzun Beşiktaş'a karşı Ziraat Türkiye Kupası final maçı var. Takvimimizde 23 Mayıs 1976 Trabzonspor'un ilk Süper Lig şampiyonluğu yer alıyor. Eğer bugün Trabzonspor, Beşiktaş karşısında kazanırsa 10. Ziraat Türkiye Kupası şampiyonluğunu elde etmiş olacak. Trabzonspor'a başarılar diliyoruz ve maçı kazanmasını umuyoruz ki sitemize ekleyelim." şeklinde konuştu.

"Projemizin halkımıza faydalı olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullanan Zümra Gülsima Yetimoğlu, "Gerçekten sunduğumuz kişiler, projemizden bahsettiğimiz herkes, bizimle birlikte aslında bizim anlatmamız sonrasında yerel tarih bilincinde bir eksiklik olduğunu fark ettiler. Takvimimizi incelediklerinde gerçekten bu soruna bir çözüm getirdiğimizi ve Trabzon şehri ve Trabzon halkı için yararlı bir uygulama geliştirdiğimizi ifade ettiler. Halkımıza faydalı bir çalışma geliştirdiğimizi düşünüyoruz." dedi.

Trabzon Fen Lisesi öğrencilerinden büyük TÜBİTAK başarısı! Türkiye finallerinde Trabzon'u temsil edecekler Öğrencilere proje hakkında öncü olan Tarih Öğretmeni Mustafa Öztürk ise, "Trabzon Lisesi bir proje okulu. Dolayısıyla bu okulda her yıl pek çok proje yapılmakta. Bu okulda çalışan öğretmenler de her sene, acaba hangi alanlarda öğrencilerimizle proje yapabiliriz diye sürekli düşünce halindedir. Ben tarih öğretmeni olduğum için tarih alanında öğrencilerimizle yapabileceğimiz projeleri öncelikle konuşuyoruz. Uygun olan öğrencileri tespit etmeye çalışıyoruz. Zeynep kızımız, özellikle sunum konusunda çok yeterli olan bir öğrencimiz. Diğer öğrencilerimiz de öyle. İlber Ortaylı ile ilgili bir kitap okumuştu ve o kitabı okuduktan sonra sunumunu gerçekleştirdi. Onun proje sunmaya son derece yeterli bir öğrenci olduğu kanaatini edindikten sonra, gençler aynı sınıfta okudukları için onlara bu konuyu açtım. Yerel tarih konusunda öğrencilerimizin ciddi eksiklikleri var. Biz genel olarak ülke tarihini öğretiyoruz ancak yerele çok fazla değinmiyoruz. Bu eksiklik üzerinden bir şeyler yapabilir miyiz dedik ve bu takvim tasarım işi ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

Trabzon Merkez Fen Lisesi Müdürü coşkun Çolak ise "Trabzon Lisesi'nin müdürü olmak benim için gurur verici bir şey. Bu öğrenciler ve bu öğretmenlerle aynı okulu paylaşmak ayrıca mutluluk verici. Gün geçmiyor ki okulda böyle yeni fikirler, yeni projeler meydana çıkmasın. Her gün farklı bir şeyle karşılaşıyoruz, çocuklarımızın potansiyeli çok güçlü. Okulumuz her ne kadar akademik anlamda öne çıkan bir okul olsa da futbol sahamızda krampon sesi, resim atölyesinden fırça, müzik atölyesinden enstrüman sesi eksik olmaz. Dolayısıyla bu anlamda da çok gurur verici. Çocuklarımız böyle bir proje geliştirdiler. Biz de onlara okulda destek olmaya çalışıyoruz. Bu süreçte ilçe milli eğitim müdürümüz, il milli eğitim müdürümüz ve sayın kaymakamımız çok destek oldular. Huzurunuzda onlara da çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımıza Ankara'daki finallerde başarılar diliyorum." dedi.

Trabzon Fen Lisesi öğrencilerinden büyük TÜBİTAK başarısı! Türkiye finallerinde Trabzon'u temsil edecekler

Öğrenciler ve öğretmenleri, bu önemli başarılarının ardında yatan yoğun çalışma ve ekip ruhuna vurgu yaparak, projelerini daha da geliştirerek Ankara’da yapılacak finallerde de en iyi şekilde temsil edeceklerini ifade etti.

Öte yandan proje ekibinde yer alan 10. sınıf öğrencisi Zeynep Elif Yamak ise uygulamayı sanal ortamda https://trabzondmt.com.tr/ adresinden Trabzon halkının hizmetine sunduklarını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler