Trabzon'da suya zam geliyor

Trabzon'da su tarifesine zam geliyor.

Trabzon'da suya zam geliyor

Haber61 Haber Servisi

Trabzon'da su tarifesi yeni yıl ile birlikte zamlanacak. Bugün Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan görüşmelerde Başkan Murat Zorluoğlu yaptığı açıklamada katı atık toplanması ve bertaraf edilmesinin su faturalarına yansıyacağını belirterek  toplam 7.79 TL faturalara ekleneceğini dile getirdi. Bu rakam su tüketimine bağlı olmayıp sabit bir rakam faturalarda yer alacak.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor.

Meclisin bugün yapılan oturumunda Katı Atık Transfer ve Bertaraf hizmetleri tarifesi ile ilgili müzakere yapıldı.

Trabzon’da bu ücretler su faturalarına yansıyor.

Zorluoğlu, “Katı atık toplanması ve bertaraf edilmesi belediyelerin en önemli görevi. Toplanması ilçe belediyelerine ait iken bertaraf edilmesi Büyükşehire aittir. Özellikle yaz aylarında büyük bir yekün toplanmakta ve Büyükşehir tarafından bertaraf edilmekte. Sözleşme şartları nedeniyle giderimiz artmıştır. 1 kat iken 3 kar artmıştır. Yaz aylarında çok ciddi artış olduğundan Belediyelerin bu konuda bir ücretlendirme yapabilecekleri belirtilmişti. Birçok Büyükşehir Belediyesinde bu uygulamalar mevcuttur. Başka belediyelerde de hazırlık olduğunu biliyoruz. Önemli olan Katı atık bertarafının maliyetidir. Trabzon bu konuda yüksek maliyette çalışıyor ve Büyükşehir belediyesine bu yansıyor. Bu Trabzon’un yapısından ve ilgili şirketin bertaraf tekniği ile de alakalı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak en başından itibaren yaklaşık 3 kat bertaraf ödüyoruz. Bize bunun maliyeti 40 Milyon TL’dir. Bu bizim için ciddi bir maliyet. Birçok ildeki gibi ücretlendirmek istiyoruz. Bu konuda bir tarife oluşturduk. Su faturalarına bu maliyetlerin bir kısmını yansıtacağız. 8 grup tarife oluştu. 1. grup Büyükşehir Belediyesi, 3. grup ise ilçe belediyelerine yansıyacak. Bu miktarlar açıklaması yazılacak şekilde su faturalarına yansıyacaktır." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin; “Bu konuya biraz yabancıyız. Bize raporlar dağıtıldı ama bu konu yer almadığı için bilgimiz var. Su faturalarında çevre temizlik vergisi vardı. Bazı bildirim yapmayanlara Ortahisar Belediyesi 2015’ten itibaren cezası ile alındı. Şimdi bunun oranı ne olacak. İlçedeki uygulaması ne olacak. Şimdi az sonra ulaşıma zam yapacaksınız denilecek ki var Zorluoğlu ulaşıma zam yaptı. İstanbul’da da İmamoğlu zam yaptı deniyor. İktidar ile muhalefet karşı karşıya geliyor. CHP olarak bizim de bu konularda çalışmamız var. Yaylalarda çöp birikiyor diyorsunuz. Şimdi bu miktarı su faturasına yansıtacağız diyorsunuz. Şimdi yaylalarda su sayacı yok. O yük merkeze oturana yansıyacak. En kolay yol kararla beraber vatandaşın faturasına yansıtalım. Çevre temizlik vergisi ne olacak” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Çevre temizlik vergisi kanunla çevrenin temizlenmesi ile alakalı bir vergidir. Katı Atık ücreti belediyelerin meclislerinde alacağı bir karar ile yansıtılacak ücrettir. Maliyetler dikkate alınarak uygulanacak bir miktardır. Ben buna karşıyım, çünkü harcanan su ile ortaya çıkan çöpün karşılığı değildir. Bu ortaya çıkan maliyetin yansıtılmasıdır. Biz konut başına bir miktar belirledik. Biz 4 parçaya böldük. 1 parçayı yine biz ödeyeceğiz. Diğer 3 parçada mesela Merkezdekiler 5,96 olarak yansıyacak. Kırsalda su parası ödeyen de var ödemeyen de var. Ama bu başka konu. Şimdilik Katı atık ile alakalı toplama yöntemi bu. Çevre ve Şehircilik yarın başka bir yöntem çıkarır o zaman değerlendirilir” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Bugün yürürlüğe girdikten sonra benim faturama 5,96 mı gelecek? Gelecek yıl ne olacak? Su tüketimine bağlı mı olacak?" dedi.

Zorluoğlu ise “Evet 5,96 TL gelecek. Ayrıca su faturasının yüzde 30’unu ilçe belediyeleri alıyor. Yani toplamda 7,79 TL olacak. Su tüketimine bağlı olmayacak. Gelecek yıl da yeniden meclisimizde görüşülecek” dedi.

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık “Alınan karar ilçe belediyelerine katkı yapacaktır. İlçe Belediyelerinin en büyük yükü çöp toplama olarak gözüküyor. Bu yük ilçe belediyelerinin üzerinden alınacak. Kararı destekliyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılan oylama ile karar oy birliği ile kabul edildi.

Haber61 - Haber Servisi - 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber