Trabzon'da kurbanlık alacaklara önemli uyarılar

Yaklaşan kurban bayramı öncesinde hem alıcılara hem satıcılara önemli uyarılar yapıldı.

Trabzon'da kurbanlık alacaklara önemli uyarılar

Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Kurban bayramının yaklaşması nedeniyle Kurbanlık hayvan satıcılarına, alıcılarına ve vatandaşlara uyarılarda bulundu.



Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, Trabzon'da bulunan Kurbanlık Hayvan Pazarlarına kurbanlık hayvanların gelmeye başladığını kurbanlık satış yerlerinin ve besicilik  işletmelerinin İl ve İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimlerince denetlendiğini, salgın hastalıklar bakımından sağlık taramasından geçirilmekte olduğunu belirtti. 


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nızın uygulamaya koyduğu; yetiştiriciler ve kurban alacak olan vatandaşlara kolaylık sağlayacak hayvan kulak küpesini sorgulayabilecek bilgi sistemine akıllı telefonlar aracılığı ile https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ adresinden hızlı bir şekilde ulaşabileceklerini belirtti.

Kurban satış yerlerine gebe ve damızlık değeri olan dişi hayvanların kesiminin yasak olması nedeni ile, bu hayvanların hayvan pazarlarına girişlerinin yasak olduğunu belirterek yetişticileri bu yasaklara riayet etmeleri konusunda bilgilendiren Gülbay şu açıklamalarda bulundu:
 
"Kurbanlık hayvan satın alacak vatandaşlarımız; Kurbanlıklarını seçerken  sağlıklı, besili, kulaklarının küpeli olmasına, pasaportunun bulunmasına. veteriner sağlık raporlarının olmasına ve tercihen erkek olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. 

Kurban kesecek vatandaşlarımızın, kurbanlıklarını İl Kurban Hizmetleri Komisyonunun belirlediği satış yerlerinden almaları ve komisyonunun  belirlediği  mezbahalar veya   kesim yerlerinde kestirmeleri, kendi bahçesinde kurban kesecek vatandaşlarımızın usulüne uygun olarak  insan, hayvan ve çevre sağlığı  için tehdit oluşturmayacak şekilde kesmeleri gerekmektedir. Cadde,sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmesi yasaktır. 

Kurbanlık Hayvan Satışı Yapan İşletme Sahipleri;  Kurbanlık olarak sevk edilecek koyun ve keçilerin hayatları boyunca en az bir kez veba aşısıyla (PPR) aşılanmış olması gerekiyor. Sevk öncesi bu aşıların yapılması, hayvanlara küpe takılarak kayıt altına alınması, pasaportu ( kimlik kartı) bulunması ve kurbanlık hayvanlarına, veteriner sağlık raporu almaları zorunludur. 

Kurbanlık hayvan satıcılarının belgeleri olmadan yapacakları hayvan nakilleri, kaçak hayvan nakli olarak değerlendirilecek ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri. Bitki Sağlığı. Gıda ve Yem Kanunu'nun 36 ncı maddesine göre hayvan sahibine idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca nakil araçların, kurbanlık hayvanların güvenli ve sağlıklı bir biçimde hayvan refahı göz önüne alınarak nakledilmesi gerekiyor. Nakillerde hayvan refahına uymayanlara 5996 sayılı kanun gereği idari para cezası uygulanacaktır. Hayvan nakilleri ve hayvan refahı konuları hakkında eğitim ve bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor. 

Ayrıca  vatandaşlarımız, kestikleri hayvanın kulak  küpelerini İl/İlçe  Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine  teslim etmek zorundadır. Cahit Gülbay,  vatandaşlarımız  kurban öncesi ve sonrasında hayvan  hastalık ve zararlıları, nakiller, kurban kesiminde dikkat  edilecek  hususlar, kurban etlerinin muhafazası gibi konular hakkında hazırlanıp, bastırılan broşürleri  İl 'İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden  temin edebilirler ve bu konularda her türlü teknik yardımı alabilirler. Kurban Bayramının Tüm Ülkemize ve insanlarımıza hayırlara vesile olmasını diliyorum." 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber