Trabzon'da büyük düşüş

Doğu Karadeniz’den ihracat düşüşte, Rusya’ya ihracat ise yükselişte

Trabzon'da büyük düşüş
Doğu Karadeniz Bölgesi’nden gerçekleşen 5 aylık ihracatta mevsimsel durgunluk nedeniyle yüzde 3,5 oranında düşüş yaşanırken, Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat ise yükselişe geçti.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yetki alanında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ilk 5 ayında (Ocak-Mayıs) 586 milyon 455 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştiğini belirterek geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 3,5 oranında bir düşüş yaşandığını söyledi.
 
Gürdoğan “Trabzon ili ihracatında yüzde 6,1, Rize ili ihracatında yüzde 0,1 ve Artvin ili ihracatında yüzde 13,8 oranında düşüşler yaşanırken, Gümüşhane ili ihracatında yüzde 187 oranında bir artış yaşanmıştır. İl ihracatlarında yaşanan düşüşün en önemli nedeni, tarımsal ürün grubundaki ürünlerin başta fındık olmak üzere birim fiyatlarında bir önceki döneme oranla yaşanan düşüşten kaynaklanmaktadır. Gümüşhane ilimiz ihracatında görülen yüksek oranlı ihracat artışının nedeni ise; ilden bu yıl önemli miktarda artış gösteren madencilik ürünlerinin ihracatında görülen artış yanında, uluslararası piyasalardaki metal fiyatlarındaki yükseliş trendi ihracatta da önemli artışa neden olmuştur" dedi.
 
"Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden gerçekleşen ihracatla ilgili bilgiler veren Gürdoğan "3 ilimizden 2017 yılı ilk beş ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla yüzde 10,41 düşüşle 366 milyon 766 bin 992 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 22,6 oranındaki artışla 89 milyon 40 bin 55 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 28,8 artışla 60 milyon 844 bin 886 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Bölgemizden 2017 ilk beş ayında 101 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Fransa, Almanya, Gürcistan ve Rusya Federasyonu olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden; ülkelerimiz arası normalleşen ilişkiler sonrasında Rusya Federasyonu’na ihracatımızda yüzde 87 gibi yüksek oranlı bir artış yaşanırken diğer ülkelere olan ihracatımızda çok fazla bir değişim yaşanmamakta ve bir kısmında ise kısmi düşüşler görülmektedir. Mevsimsel fiyat hareketlerinden kaynaklı görülen bu düşüşün önümüzdeki aylarda tekrar artış trendine döneceğini ummaktayız” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber