Trabzon Büyükşehir Meclisinde bütçe kesin hesabı görüşmesi

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi 2020 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı kabul edildi.

Trabzon Büyükşehir Meclisinde bütçe kesin hesabı görüşmesi

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantıları devam ediyor. 

Toplantıların bugünkü oturumuna Başkanvekili Atilla Ataman başkanlık etti.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu'ndan 3, plan ve Bütçe Komisyonu'ndan da 2 madde karara bağlandı.

2020 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı görüşmelerine geçildi.

CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin söz alarak "Her daire başkanlığı bütçeleri tek tek okunup oylanması gerekir. Meclis üyeleri de o daire amirlerine de eksikleri sorar öğrenirdi. Doğrusu da odur. Kanun yetkiyi meclise vermiş. Bu daire başkanlıkları içerisinde soru sorabilecek meclis üyeleri var. Buna muhalefet etmeyelim ve kabul edelim tamam ama eksiklikleri söyleyelim. Bütçe görüşülürken bütçe denk düşmedi. Şişirdiniz borçlanmayı seçtiniz. Turgay Şahin doğru söyledi mi bakalım? 800 bin yazdınız ama 620 bin, sapmış. Gider bütçesi 629 milyon gerçekleşen 526 milyon. Yine sapma var. Bu bütçe eskiden beri yüksele yüksele geliyor. Gümrükçüoğlu geçmişten borç alarak geldim diye hayıflanmıştı. Bu halkın parası, bunu biz sorgulamayalım da ne yapalım. Turgay Şahin pandemi var diyeceksiniz. Bu yapılmış iş. 1 sene önce kabul edildi. Ben idarede değilim. Ama vatandaş bana oy vermiş soracağım. Herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Borç yiğidin kamçısıdır ama yapmayalım. Faize verdiğimiz 1 yıllık para Köprübaşı’nın 1 yıllık gideridir. Yapmayalım diyorum.” dedi.

Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu, “5393 kanunun ilgili maddesi personel gideri geçen yılın yüzde 30’unu geçemez diye madde var. Mevcut rakamların kanuna uymadığını görüyoruz. Yüzde 32 olarak gözüküyor. Yani yüzde 2 artış var. Bu konuyu ilgili arkadaşlar Sayın Zorluoğlu’nu bilgilendiriyor mu? Sayıştay ne cevap veriyor? Pandemi de maddi sıkıntı yaşanırken özel ağırlama giderleri ve özel kalem giderlerinin 7 Milyon olduğunu gördük bu bence fazla. Yol yapım giderleri hesaplanandan az olmuş. Yapılacak yol mu bulunamamış?” dedi.

Turgay Şahin ve Çakıroğlu’nun sözleri üzerine açıklama yapan Atilla Ataman, "Sayın Çakıroğlu’nun sorularından başlayarak gidelim. İşimiz olmadığı için değil nakdimiz olmadığı yapılmamıştır. Turgay Şahin tenkit edemediği konusunda alınganlık gösteriyorum. Bu size verilen bir lütuf değil. Kanuni hakkınız tabi ki eleştireceksiniz. Yüzde 83 gerçekleşme oranı ile Büyükşehir Belediyesi'nin iyi bir performans gösterdiğini düşünüyorum. Daha iyi olabilir mi evet olabilir. Ama bu nakit sıkışıklığında isteyebileceğiniz bir kredi varsa bunu alıp kar edebileceksem, alır, kullanırım. Kendi adıma da belediyemizin yaptığı çalışmaları, pek çok sağlıklı iş yaptığını düşünüyorum. Tabi ki önerilerinizi söyleyeceksiniz. Karşılıklı fikir alışverişi ile bu işi sürdüreceğimizi düşünüyorum. Yol Bakım dairesinden 20 milyonluk bir miktar pandemi nedeniyle yapılamayan işler olduğundan gelecek yıla aktarıldı. Yoksa yapılacak iş olmadığından değil” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin yeniden söz alarak “Benim anlatmak istediğim şu: Hizmet yapıyoruz, pandemi var şu. Yapma demiyorum. Buraya bu idare bunu yapmak için gelmiş. Bunu yapan insanlar maaş karşılığı yapıyor. Bizde yaptık maaş aldık. Siz şunu demeniz lazım: Doğru arkadaş 2020’de 140 gelirse, 2021’de şu gelirse. Bizim gelirimizin toplamı kadar bütçe açığı yapacağız.. Gelirler belli. Gelirlerin reel artışı yüzde 12 artmış. Eskiden ne oluyordu? Eskiden hükümette vardı. Hibeler geliyordu. Bağışlar ve hibeler adı altında bütçede fasıl vardı! Bu şekilde dönüyordu. Şimdi dönmüyor. Gerekirse kredi almayacaksın. Pandemi var. Esnaf destekleri, kira indirimleri, kirada mahsuplaşmamak bunlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Başkanvekili Atilla Ataman ise “Borçlandığımız doğru. Ölçeğinde borçlandığımız da doğru. Borçlanmanın ne olacağı belli. Allah aşkına hangi işi yapmasaydık. Yolları mı yapmayalım, esnafa mı yardım etmeyelim, suyu mu yapmayalım. Bu belediye çalışacak. Borçlanıp çalışacak. Bir detay var. Rahmetli babamdan naklen söylüyorum. Ayağına yorganına göre uzat ama CHP döneminde yorgan da yoktu” dedi.

Daha sonra yapılan oylama ile 2020 yılı bütçe kesin hesabı kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber