Trabzon Büyükşehir Belediyesi işçileri isyan bayrağını açtı! Yüzlerce işçi üyelikten istifa etti

Trabzon’da HAK-İŞ’e üye yüzlerce işçi haklarını savunmadığı gerekçesiyle sendika üyeliklerinden istifa etti.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi işçileri isyan bayrağını açtı! Yüzlerce işçi üyelikten istifa etti

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin şirket ve kadrolu işçileri, belediye yönetimi ve sendikaya karşı tepkilerini artırıyorlar. İşçiler, vaat edilen maaş artışının gerçekleşmemesi üzerine WhatsApp grupları kurarak sendikadan topluca istifa etmeye başladılar.

Temmuz ayında yapılan yeni sözleşme sırasında, Belediye Başkanı yılbaşında enflasyonun yanı sıra refah payı da içeren bir zam oranı vaat etmişti. Ancak Ocak ayı meclis toplantısında yapılan açıklamalara rağmen, Başkan bu refah payını vermeyeceklerini belirtti.

İşçilerin WhatsApp grubuna gönderilen bir mesajda, sendika başkanının gerçekleri yansıtmayan açıklamalar yaptığı ve Rize Belediyesi'ndeki usulsüz zam artışını örnek göstererek işçileri yanıltmaya çalıştığı iddia edildi. Mesajda ayrıca, işçilere yapılan maaş artışının yetersiz olduğu ve emekçilerle alay edildiği belirtiliyor. İşçiler, insanca yaşayabilmek için asgari ücretin üzerine yüzde 150 oranında zam talep ediyorlar.

Rize Belediyesi ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi arasındaki maaş farklılıklarına da değinilen mesajda, Trabzon'un büyükşehir olması nedeniyle daha fazla risk ve sorumluluk taşıdığı vurgulanıyor. Sözleşmede yazılı olan yüzde 38'lik maaş artışının yetersiz olduğu ve işçilerin insani ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda olduğu belirtiliyor.

Mesajda ayrıca, memurlar için imzalanan yüzde 120'lik sosyal denge sözleşmesi (SDS) anlaşmasına atıf yapılıyor ve işçilere yapılan artışın bu oranın oldukça altında olduğuna dikkat çekiliyor. İşçiler, hak ettikleri ücreti alana kadar mücadeleye devam etme çağrısında bulunuyorlar.

trabzon-whatsapp.jpeg

Whatsapp gruplarında paylaşılan mesaj şu şekilde;

Değerli arkadaşlarım bu yeni eklenen yoldaşlarımız için açıklama metindir lütfen eski arkadaşlar dikkate almasın ve kusura bakmasın

Bugün dairemiz toplantı salonuna gelen sendika başkanımız şevket bey'in yaptığı açıklamalar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Rize Belediyesi’ndeki usulsüz yapılan zammı örnek göstererek bize ölümü gösterip sıtmaya razı etmek için gelip konuşma yapmaya çalışmıştır. Ancak aklı başında hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu yalanlara inanmayacaktır. 666₺ nin yüzde 38 i 253.08 yapmaktadır. 666₺ artı 253₺ eşittir 919₺ yapmaktadır. Biz işçilere yüzde 38 e bile tekabül etmeyen komik bir maaş artırımı yapılmış olup biz emekçiler ile resmen dalga geçilmiştir. Biz hakkımız olan insanca yaşamak için yeterli olabilecek 666₺ ye ek olarak yüzde 150 oranında zam talep ediyoruz. 537₺ usulsüz ve hukuka aykırı bir rakamdır.

Şu anda hiçbir şekilde maaş artırımı yapılmasa bile 666 tl günlük yevmiyemiz olması zorunlu olan rakamdır. Rize belediyesini örnek göstererek düşük maaş aldıklarını eğer itiraz edersek bizim de maaşımızın düşeceğini söyleyerek sendika başkanımız bizi tehdit etmiştir. Biz emekçiler olarak böyle bir hakaret karşısında birlik olmalıyız. Rize belediyesi büyükşehir değildir. Trabzon ili büyükşehir belediyesidir. Yaptığı işler kapsadığı alan alınan risk büyükşehir olduğumuz için hayli hayli fazladır. Bize sözleşmede yazılı olan %38 maaş artışı uygun görülmüş olup, insani ihtiyaçlarımızı karşılayamaz duruma getirildik.

Şimdi hemen yarın basında Trabzon büyükşehir belediyesi %71 zam yaparak rekor kırdı başlığını göreceğiz. 666 tl bize kayıtsız şartsız devletin hükümetin verdiği asgari ücret rakamıdır. Bizim 666 tl'nin üzerine yapılan maaş artırımı bakın özellikle söylüyorum zam değil maaş artırımı zaten toplu iş sözleşmemizde mevcuttur.

Rivayete göre sayın başkanlarımız lütufta bulunmuş olup %71 oranında maaş artırımı yapmış ama yan sosyal haklara gelince %38'de kalmıştır. Tamam, bunu kabul edelim ama memura %120 sds anlaşması imzalandı çok kısa bir süre önce. Bu nasıl perhiz bu nasıl lahana turşusu. Yoldaşlarım arkadaşlarım dostlarım; gün birlik beraberlik seferberlik günüdür; ben ve birçok arkadaşım bu yapılan veya yapıldığı iddia edilen zamcık oranını kabul etmiyoruz.

Eğer şimdi sesimizi çıkartmazsak asla sesimizi duyulmayacak. Bünyemizden belediyemizden ayrılıp DSİ bünyesine geçiş yapan arkadaşlarımız var. Aramızda maaş konusunda uçurumlar var. Kamu personeli protokol çerçevesine alınmadığımız gibi aşağılanarak hakaretlere uğramaktayız. Lütfen birlik olalım beraber olalım. Ama kesinlikle provokasyonlara alet olmayalım. Hakkımız olan insanca yaşam için gerekli ücreti alana kadar mücadelemize devam edelim. Değerli arkadaşlarım her birinizi saygı ve sevgi ile kucaklıyor mücadelemize davet ediyorum.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler