Trabzon Barosu’ndan Danıştay’a Koronavirüs genelgesi davası

Trabzon Barosu İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Koronavirüs genelgesindeki bir maddenin yürütmesinin durdurulması ile ilgili Danıştay’a dava açtı.  

Trabzon Barosu’ndan Danıştay’a Koronavirüs genelgesi davası

Türkiye’de koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı genelgesi ile başlatılan kısıtlamalar devam ederken Trabzon Barosu’ndan flaş bir hamle geldi. 

Trabzon Barosu tarafından, İçişleri Bakanlığı’nın 30.11.2020 tarihinde yayınlanan ve 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşların 10:00-13:00 ve 13:00-16:00 saatleri arasında toplu ulaşım araçlarını kullanımının yasaklanması ile ilgili genelgenin, Seyahat özgürlüğünü kısıtlarken içerisinde ölçülülük ilkesi barındırmayan ve alternatif çözüm önermeyen bu düzenleme, temel hak ve özgürlükleri kanuna aykırı olarak, hakkın özüne dokunur şekilde ve ölçüsüz olarak ihlal ettiği gerekçe gösterilerek, bu yönünün iptali için yürütmenin durdurulması talebi ile Danıştay’da dava açıldı.

Trabzon barosundan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"İçişleri Bakanlığı’nın 30.11.2020 tarihli yeni kısıtlama ve tedbirler konulu genelgesinin 3 nolu kararı ile, “65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızın İçişleri Bakanlığı’nın 18.11.2020 tarihli genelgesinde belirtilen saatler içerisinde (10.00-13.00, 13.00-16.00 saatleri arası) şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş v.b.) kullanmaları yasaklanmıştır.

65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine ulaşımını engelleyen, temel hak ve özgürlüklerden birisi olan seyahat özgürlüğünü kısıtlarken içerisinde ölçülülük ilkesi barındırmayan ve alternatif çözüm önermeyen bu düzenleme, temel hak ve özgürlükleri kanuna aykırı olarak, hakkın özüne dokunur şekilde ve ölçüsüz olarak ihlal etmektedir.

Bu nedenle, Trabzon Barosu olarak, 09.12.2020 tarihinde, 30.11.2020 tarihli İçişleri Bakanlığı genelgesinin bu yönünün iptali için yürütmenin durdurulması talebi ile Danıştay’da bir dava açmış bulunuyoruz."

Haber61 - Haber Servisi - 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber