TİSKİ Müdürü Tekataş'tan eleştirilere cevap! "Trabzon'da alışkanlık olmuş"

TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş eleştirilere cevap verdi.

TİSKİ Müdürü Tekataş'tan eleştirilere cevap! "Trabzon'da alışkanlık olmuş"

Haber61 - Özel Haber / Trabzon’da bazı binaların normalden 4-5 kat daha fazla su faturası ödemesi ve kanalizasyon ile atık su sistemlerinin tamamlanmaması ara ara gündemi meşgul ediyor.

Yapılan eleştirilerin de merkezine de kısa adı TİSKİ olan Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü oturtuluyor.

Konu ile alakalı Haber61’e özel açıklamalarda bulunan ve kendisine gelen eleştirileri yanıtlayan TİSKİ Genel Müdürü Ali Teketaş sorunun kaynağının, binaların ruhsatlarını almayan müteahhitlerin olduğunu belirtti.

Teketaş “Bu işin usulü şudur; bu işi yapacağın zaman bu resmi bir kurum ya da özel kurum fark etmez. Öncelikle ruhsatlandırma aşamasında ilçe belediyeleri gider ilgili kurumlardan buraların ruhsatlandırmaları için belge ister, izin ister. Maalesef Trabzon’da birçok yerde kanalizasyon nereye bağlanacak, içme suyu nereden alınacak, yağmur suyu nereye bağlanacak gibi bir çok şey olmamış. 2019 Mayıs ayında bir yazı yazdık, karar durum belgesi istemeden lütfen ruhsat vermeyin ya da binalar oturulacak hale gelmeden, mesela asansörler yeşil kart almadan, kanalizasyonlar bağlanmadan, içme suyu sayaçları kurulmadan, içme suyu TİSKİ tarafından bağlanmadan, firmalar gerektiği yerlere sadece TİSKİ’yle alakalı değil, diğer konularda da yol su elektrik, telekomünikasyon, binaların su depoları, hidrofor sistemleri yangın suyu olsun bunlar gibi bütün bunlar olmadan, projede olan bütün hususlar yerine getirilmeden yapı kullanım belgesi verilmemesi gerekir. Verildiği zaman orada oluşacak kazanın, ya da sıkıntıların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Birçok binada asansörler yeşil kart verilmeden insanlar içerisine atılmış. Yangın sistemleri kurulmamış, hidrofor sistemi yapılmamış, su depoları yapılmamış, Trabzon’da şuana kadar yapılan, 1985’den beri var bu kanun, bugüne kadar yapılan binaların kaçında bu benim dediğim hususlar var kaçı bunlara uygun yapılmış.” İfadelerini kullandı.

“YANGIN ÇIKSA HESABINI VEREMEZLER”

Ruhsatı olmayan binalara elektrik de verilmemeli diyen Teketaş “Ruhsat verilmeden elektrik de verilmemesi gerekir. İçme suyu kullanıyorlar ama inşaat suyu üzerinden kullanıyorlar. Bunların hepsi kaçak yapılan işler. Ben oraya su vermek zorunda değilim. İçme suyu inşaata verdiğimiz abonelik üzerinden devam ediyorlar. 4 kat fazla fatura ödüyorlar. Elektrik kurumu özeldir para kazanmak için veriyor. Yapı kullanım izni alınmamış, elektrik kaynaklı bir yangın çıksa bunun hesabını verebilirler mi? Yapı kullanım belgesi verilmeyen yer oturulmaya izin verilmeyen yerdir. Adı üzerinde o belgeyi almadan kullanamazsın o yapıyı. Okula kayıt yaptırmadan okula gidebiliyor musunuz? Hayır. Burada da kayıt belgesi gerekir.” şeklinde konuştu.

“TRABZON’DA ALIŞKANLIK OLMUŞ”

“Trabzon’un her tarafı böyle” diye sözlerini sürdüren Teketaş “Trabzon’da her taraf böyle. Bunlar yapılmadığı için Trabzon’un bütün derelerine pislik akıyordu, derelerin her tarafına binalar yapıldı. Bunlara dikkat edilmediği için insanlar 4 kat su faturası ödemek zorunda kalıyor. Niye, çünkü yüklenici firmalar gidip, yapı kullanım belgesi almak için, SSK borcunu ödemiyor, ilgili kurumlara paralarını ödemiyor. Burada bunlara müsaade etmeli miyiz, kanunu mu çiğnemeliyim? Alışkanlık olmuş gidip bakılsın Trabzon’da yapı kullanım belgesi olmayan yapı sayısını çıkarın. Ben İmar Dairesi Başkanlığına sordum bana “olanları çıkarsak daha kolay olur” denildi.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber