Sümela Manastırı ziyarete açıldı

Sümela Manastırı Bakan Ersoy'un katılımı ile ziyarete açıldı.

Türkiye’nin önemli tarihi, turistik ve inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı’nda 5 yıl süren restorasyonunun ardından açılış töreni düzenlendi. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile davetliler katıldı.

"YENİ ŞAPELLER BULDUK"

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2016 yılında restorasyon çalışmalarının başladığını belirterek şunları söyledi:

"Öncelik verdiğimiz projelerden biriydi. Projeyi hızlandırdık. Restorasyon dışında esas işi zora sokan kısım, dağdan gelen kaya akıntısı oldu. Herkesin çalışabileceği bir ortam değil, uzman kişilerle çok zorlu iklim şartlarında çalışmalar yapıldı. 20 bin metrekarelik alanda ciddi bir kaya temizlemesi yapıldı. Zorlu bir çalışmanın ardından projeyi tamamladık. Karadeniz Bölgesi için turizm anlamında çok önemli bir nokta olduğu için kısmi açılma yöntemine gittik. Yeni şapeller bulduk, keşiş odaları, çilehaneler, misafirhaneler gibi birçok nokta var. Dijital sunum yapabileceğimiz noktalar da oluşturduk. Gizli bir şapel daha var, o da 1-2 hafta içinde devreye girecek. Daha önce burayı ziyaret etmiş olanlar, tekrar tekrar yine ziyaret edecektir.

Sümela Manastırı ziyarete açıldı

Ayrıca duvarlarda ve çatılarda çok önemli freskler var. Bu fresklerde renklendirme ve canlandırma çalışmaları devam ediyor. Freskleri canlandırma ekibimiz, sürekli burada hizmet verecek. Çünkü maalesef buranın yapısından dolayı mevsim geçişlerinde kayalardan dolayı hem su hem yoğunlaşma oluyor. Bu durum da fresklere zarar veriyor. Uzmanlarımız 12 ay boyunca burada çalışacak. Kalıcı bir şekilde bir daha burayı kapatmadan koruyacağımızı düşünüyorum."

"TURİZMDE MİSAFİR KAYBIMIZ OLUŞMADI"

Açılışın sezona yetiştiğini ifade eden Bakan Ersoy şöyle devam etti:
"İyi bir turizm sezonu olacağını düşünüyorum. Bu sadece bizim ülkemizin virüsle mücadelesi konusu değil. Hem bizim ülkemizde hem de diğer ülkelerde aşılamaların nasıl ilerleyeceğiyle de alakalı bir konu. Çok şükür bizde aşılama çok hızlı gidiyor, inşallah temmuz sonu itibarıyla hedef kitlenin büyük çoğunluğu aşılanmış olacak. Dün alınan kararlarla 2'nci doz aşıların da erkene alınmasıyla temmuz sonunda toplum bağışıklığını yakalarız diye düşünüyorum. Sezon bizde gecikti ama hiçbir ülkede de sezon açılmadı. Sezon bütün ülkelerde geç başladı. O yüzden bizim bir misafir kaybımız oluşmadı, sezon kaydı diye düşünüyorum.

Sümela Manastırı ziyarete açıldı

Geçen sene 12 milyar dolarla sezonu kapatmıştık, bu sene de koşullarda ciddi bir değişiklik olmazsa, virüs dalgası gelmezse bu sene 25 milyon turist ve 20 milyar dolarla sezonu kapatırız diye düşünüyorum. Siz yatırımlarınızı ne kadar kurala ve sisteme bağlarsanız, turizm pastasından aldığınız pay o kadar fazla olur. Bu nedenle bir sisteme bağlı çalışmanız lazım. Bu bağlamda biz gerekli yasal düzenlemeleri de yaptık. Bizim 2023 hedefimiz, turizmi 81 ile yaymaktır."


CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI KONSER VERDİ

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Sümela Manastırı’nın açılışı dolayısıyla özel Karadeniz ezgileriyle dolu repertuvarla konser verdi. Şef Cemii Can Deliorman yönetiminde gerçekleşen konserde solistler devlet opera ve balesi sanatçısı Mezzo soprano Zeynep Halvaşi ve Karadeniz ezgileri seslendiren vokal Resul Dindar sahne aldı. Bujor Hoinicin yazmış olduğu Karadeniz Rapsodisi ile beraber yörenin ana enstrümanları kemençe ve tulumun da dahil olduğu konserde Karadeniz rapsodisi, Ben Seni Sevduğumi, Gelevera Deresi, Nayino ve Kara Duman eserleri seslendirildi.



Freskleri canlandırma ekiplerimiz burada sürekli hizmet verecek. Buranın yapısından dolayı sürekli zarar görüyor. O nedenle 12 ay boyunca burada çalışacaklar. Su akıntılarından ve yoğunlaşmalardan etkilenmeyecek.
Aşılanma oranları çok iyi gidiyor. Belli bir toplum bağışıklığı yakalayacağız. Tüm ülkeler turizmde sorun yaşadı. Sezon ileriye doğru kaydı. Geçen yılı 16 Milyon turistle kapattık. Tekrar bir dalga gelmezse bu yıl 25 Milyon turist gelir diye düşünüyorum. Çok yoğun tanıtımla sezonun da uzamasıyla hedefimizin üzerinde tamamlarız umarım.

Turizm yatırımları bir maraton. Sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekir. Standartları herkesin yakalaması gerekiyor. Turizmde en önemli silah tanıtım. Tanıtamadığınızda yatırım boşa gidiyor.

Sümela Manastırı ziyarete açıldı

Sümela Manastırı ziyarete açıldı

Sümela Manastırı ziyarete açıldı

Restorasyon çalışmaları 6 yıl sürdü
Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisinde bulunan Sümela Manastırı’nda restorasyon çalışmaları 22 Eylül 2015 tarihinde başladı. Zorlu coğrafya ve hava koşulları nedeniyle kış aylarında restorasyon çalışmalarına ara verilen Sümela’da karların erimesiyle her bahar tekrar başlayan çalışmalarla endüstriyel dağcılar büyük boyutlardaki kaya parçalarının stabilizasyonunun sağlanması ve sabitlenmesini gerçekleştirdi. Manastırın giriş kapısı üzerinde bulunan kama blok olarak adlandırılan kayada çelik halat çekme ve sabitlendirme çalışmaları da yapılırken, manastırda en iyi ve uzun süreli güvenlik seviyesine ulaştırılması için 600 metrekarelik alanda kaya tutucu bariyerler inşa edildi. Yüksek dayanımlı çelik tel ağlarının yamaca gerildiği sistem ile korunacak olan Sümela Manastırı’nda çatlayan 10 bin tonluk kaya ise 16 metrelik demir ile birleştirilerek sabitlendi. Sarp yamaçlardaki tehlike oluşturan kayaların tek tek yamaçtan aşağıya düşürüldüğü manastırda malzemelerin taşınması teleferik aracılığıyla yapıldı. 6 yıldır süren restorasyon çalışmalarında metrelerce yükseklikten çelik ip yardımıyla risk oluşturan kayalar temizlendi.

Sümela Manastırı’nda yürütülen restorasyon çalışmalarında gizli bir geçitle ulaşılarak bulunan şapel de ahşap yol projesi ile ziyaret edilebilecek. Manastırın kuzey çatısının üst sağ yamacında bulunan ve gizli bir geçitle ulaşılan şapel defineciler tarafından geçmişte tahrip edilirken, çok sayıda freskin yer aldığı şapel için proje hazırlandı.

Restorasyon çalışmalarının 1 Temmuz 2021 tarihine kadar bitirilmesi hedeflenirken, yaklaşık 6 yıldır süren restorasyon çalışmalarında bölgeden bin 100 tondan fazla riskli kaya çekildi. Restorasyon çalışmalarının bitirilmesinin ardından 2000 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'ne alınan Sümela Manastırı'nın UNESCO'da Kalıcı Miras Listesi'ne girmesi için gerekli çalışmaları başlatılacak.

57 MİLYON TL

Restorasyon çalışmaları kapsamında bugüne kadar geçen 6 yıllık sürede 57 milyon TL ödenek kullanıldı.

Sümela Manastırı ziyarete açıldı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber