Süleyman Soylu: “Terör neyse bizim için uyuşturucu odur”

Trabzon'da kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı.

Süleyman Soylu: “Terör neyse bizim için uyuşturucu odur”

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK terör örgütünün en önemli finansman kaynaklarından birinin uyuşturucu ticareti olduğunu belirterek, “Rakamın yıllık 1,5 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye üzerinden geçtiği tahmin edilen uyuşturucunun piyasa değeri yılda yaklaşık 40 milyar TL, güvenlik birimlerimizin ele geçirdiği uyuşturucunun piyasa değeri yılda yaklaşık 5 milyar TL civarındadır” dedi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon’da bir otelde 134. Dönem Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katıldı. Bakan Soylu, burada yaptığı konuşmada, bilgisayar korsancılığının modern dünyanın karanlık yüzü olduğunu belirterek, “21.yüzyılın teknolojik seviyesi, medeniyet seviyesi bizlere yeni fırsatlar ve yeni imkanlar sunmaktadır. Ama aynı ölçüde yeni tehditler de sunmaktadır. Suçu önleme adına yeni cihazlar, yeni yöntemler, yeni teknikler sunan 21. yüzyıl modernizmi; aynı zamanda yeni suç türleri, yeni suç aletleri, mücadele edeceğimiz yeni suç sahalarını da bizlere sunmaktadır. Korsanlık, yüzyıllardır dünya üzerinde var olan bir suçtur ama siber korsanlık veya bilgisayar korsanlığı bizlere, modern dünyanın karanlık bir armağanıdır. İçki-sigara kaçakçılığını belki çok uzun zamandır biliyorduk ama biyokaçakçılık diye bir şeyle maalesef yeni tanıştık. Şeker, önceleri bu ülkede üretip güzel güzel tükettiğimiz bir üründü ama şimdi yasadışı yollardan ülkemize giren şekerle ilgili çalışmalar, takipler, operasyonlar yapmak durumundayız. Suçluları yakalamak için kullandığımız teknolojiler, bilgi kaynakları, elimizdeki küçük bir alet vasıtasıyla artık ceplerimize girdi. Aynı kaynakları suç işleme potansiyelindeki insanlar da kullanıyor. Eskiden teröristlerin kamplarda eğitimlerini aldıkları birçok bilgi, bugün maalesef internet dediğimiz mecrada, eğitim videolarıyla paylaşılıyor. Yani kurt da kuzu da aynı kaynaktan su içiyor. Vatandaşımız bizden hizmet beklemektedir. Çocuklarımızı her türlü kötülükten korumakla mükellefiz. Dolayısıyla kuzu olmak gibi bir seçeneğimiz yoktur. Devletimizin bütün gücünü kullanmak ve bu ülkeyi dört tarafından sarmış şer odaklarına göz açtırmamak, bizlerin tek seçeneğidir” dedi.

BAKAN SÜLEYMAN SOYLU'NUN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN 1

BAKAN SÜLEYMAN SOYLU'NUN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN 2


Trabzon'da kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantısı

“TÜRKİYE’DE TOPLAM SİGARA TÜKETİMİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 15’İ KAÇAK SİGARADAN OLUŞUYOR”

Türkiye’de güvenlik güçlerinin yılda piyasa değeri 5 milyar TL olan uyuşturucu ele geçirdiğini kaydeden Bakan Soylu, “PKK terör örgütünün en önemli finansman kaynaklarından birinin uyuşturucu ticareti olduğu hepinizce malumdur. Rakamın yıllık 1,5 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye üzerinden geçtiği tahmin edilen uyuşturucunun piyasa değeri yılda yaklaşık 40 milyar TL. Türkiye’de toplam sigara tüketiminin yaklaşık yüzde 15’i kaçak sigaradan oluşmaktadır ve burada devletimizin vergi kaybı yıllık 4.5 milyar TL düzeyindedir. Basit şekilde kıyaslayabilelim diye söylemek istiyorum. Ilgaz Tünelini 572 milyon TL proje maliyetiyle gerçekleştirdik. 1 milyar 140 milyon TL de Ovit Tünellerini inşa ediyoruz” şeklinde konuştu.

“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE NOKTASINDA 2002’DEN GÜNÜMÜZE KADAR 38 ÜLKE İLE 258 ORTAK OPERASYON GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Türkiye'nin kaçakçılıkla mücadelede iş yükü ağır bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, “Coğrafi olarak, doğu diye tabir ettiğimiz dünyanın batıya açılan kapı konumundayız. Üç tarafımız denizlerle çevrili, buralardan giriş çıkışları kontrol etmek durumundayız. Suriye ve Irak sınırımızda devlet otoritesi noktasında ciddi sıkıntılar var. Askeri operasyonlar cereyan ediyor, terör tehlikesi sürüyor. Bunun getirdiği büyük bir göç dalgasının hem hedef hem de geçiş ülkesi konumundayız. Sınırlarımızın doğusunda ve güneyinde fakirlik ve savaş, batısında ise zenginlik ve refah dünyası var. Doğal olarak doğudan batıya doğru bir akış söz konusu. Bu akışın içinde uyuşturucu var, insan var, tarihi eser var, kaçakçılık konusuna girebilecek ne varsa hepsi var. Kaçırılacak malzeme var, uygun jeopolitik ortam var, sınırlarımızın dışı için konuşuyorum, uygun siyasi ortam var. Yani kaçakçılık için bütün bileşenler var. Bütün bu şartlara rağmen ülkemiz, kaçakçılığın her türüyle başarılı şekilde mücadele etmektedir. Örneğin, bir insanlık suçu olarak gördüğü uyuşturucu ile mücadele noktasında 2002’den günümüze kadar 38 ülke ile 258 ortak operasyon gerçekleştirilmiştir. Ülkemizin uyuşturucu ile mücadelede gösterdiği başarılı çalışmalar uluslararası rapor ve bültenlere de yansımıştır” diye konuştu.

“TERÖR NEYSE BİZİM İÇİN UYUŞTURUCU ODUR”

Birleşmiş Milletler'in 2016 Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre, 2014 yılında küresel düzeyde yakalanan eroinin yüzde 16’sının Türkiye tarafından ele geçirildiğini ifade eden Bakan Soylu, "2016 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre, Avrupa genelinde 2014 yılında yakalanan 6,1 milyon ecstasy tabletin 3,6 milyonu Türkiye tarafından yakalanmıştır. Avrupa ve batı ile bizim özellikle uyuşturucu bakış açısı arasında ciddi fark var. Türkiye’yi uyuşturucu açısından bir geçiş ülkesi olarak nitelendiriyorlar. Batı bu konuda bizi hep aldatmaya çalışıyor. Onların yaptıklarının kat ve kat fazlasını doğu ve batı arasındaki bu transferde yakalayan, bu konuya şiddetli bir şekilde üzerine giden güvenlik güçlerimizle önemli başarılar elde eden ülke konumundayız. Bonzai denilen bir bela ile karşı karşıyayız. Terör neyse bizim için uyuşturucu odur. Terörle mücadelede hangi mantığı ortaya koyuyorsak uyuşturucu satıcısını gördüğünüz anda acımayacaksınız. Bundan ne dediğimi anlıyorsunuz. Çocuklarımız okulların etrafında uyuşturucu satmaya çalışanları gördüğünüz anda ona insan muamelesi yapmayacaksınız bu kadar basit. Bunu tüketeceğiz. Herkesin bu konuda talepleri ve feryatları var. Çocukları okula gönderip devlete emanet ediyorlar. Biz sırtımızı dönemeyiz. Teröristlerden endişe duyuyorsak çocuklarımıza bir takım torbalar içerisinde uyuşturucu satmaya çalışanlar kimselere de acımayacaksınız. Kanun ve hukuk, bu konuda her şey açıktır. Uyuşturucudan istifade eden en önemli unsur PKK terör örgütüdür" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanlığı ile birlikte Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele kanunu taslağını bir noktaya kadar getirdiklerini belirterek, “İnşallah Şubat ayı içerisinde bir kampa girilecek ve orada Türkiye’de yepyeni bir adım atılacak. Uyuşturucu ile mücadele kanun taslağının çalışmaları hükümetimize sunulmak üzere hazır hale getirilecek” dedi. 

134. Dönem Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2016 yılında eroin ele geçirme miktarının yüzde 33 arttığını ifade ederek, “Esrarın kilosu açısından da yüzde 253 artış söz konusu olmuştur. Bu bizim için yeterli değil. Terörle yapılan mücadelede arkadaşlarımızın ortaya koyduğu kararlılık ne kadar beni etkiliyorsa şu sigara, çay kaçakçılığı, eroin ve esrarın, uyuşturucunun yakalanması bütün bunlarda ortaya konulan başarıdan da son derece mutluyum. Türkiye’nin huzurunu sadece terörle alt üst etmeye çalışmıyorlar. Bu mesele de benim için önemli meseledir. Bir takım eksiklikler var bunları düzeltmemiz lazım. Çocuklarımızı bu illetten hep beraber kurtaracağız. Uyuşturucunun bir yerde satılmış olduğunu duyup da onu satanlara gereğini yapmıyorsa bu milletin sizde hakkı olsun. Özellikle 2016 yılında bonzaideki yakalamalarda da 382 kilograma kadar gelmişiz. Bu hem ucuz hem rahat ulaşılabilir bir şey. Bizim en önemli mücadele alanlarımızdan biri de bonzaidir” şeklinde konuştu.

Bakan Soylu, şöyle devam etti: “Açık kıyılmış tütün bunun altını çiziyorum. Bu başımıza yeni bir dert olarak çıkmaktadır. 346 bin 250 kilogramlık bir yakalama yapmışız. Demek ki potansiyeli yükseltmişler. Orada bir alan ve pazar kurmuşlar. Biz, onların bulunduğu yerlere bir set çekeceğiz. Özellikle uyuşturucu ile mücadelede muhakkak kanuna, hukukun temel ilkelerine ihtiyaç var. Adalet Bakanlığı ile birlikte Türkiye’de mücadele kanunu taslağını bir noktaya kadar getirdik. İnşallah Şubat ayı içerisinde bir kampa girilecek ve orada Türkiye’de yepyeni bir adım atılacak. Uyuşturucu ile mücadele kanun taslağının çalışmaları hükümetimize sunulmak üzere hazır hale getirilecek.”

“İLGİLENDİĞİM EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ DE EL YAPIMI PATLAYICILARDIR”

Bakan Soylu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye, kaçakçılığın her türlüsüyle mücadelede etmek durumunda olan bir ülkedir. Yapılan mücadelenin sadece kendisiyle değil, dünya ile ilgisi vardır. Bu yapı bize, hem uluslararası alanda hem ülke içinde bu işle ilgilenen birimler arasında istihbarat, koordinasyon ve işbirliğinin hayati öneme sahip olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Her yeni gelişme, yeni imkanlarla birlikte yeni tehditler de sunmaktadır. Bu noktadan hareketle üç şeyi doğru tanımlamalıyız. Birincisi; tehditleri doğru şekilde tanımlamalıyız. İkincisi mücadele ilkelerimizi doğru şekilde tanımlamalıyız ve üçüncüsü hedeflerimizi doğru şekilde tanımlamalıyız. İşte bu toplantılar da bunları sağlamaya yöneliktir. El yapımı patlayıcılar, bu da başımızdaki yeni dertlerden yeni belalardan bir tanesidir. El yapımı patlayıcılar ile ilgili bir koordinasyon kurulumuz da var. Dünya da bununla uğraşıyor. Yaklaşık 4,5 aydır İçişleri Bakanlığı yapıyorum. İlgilendiğim en önemli konulardan biri de el yapımı patlayıcılardır. Bu patlayıcıları uzaktan tespit edebilen bir teknoloji henüz bulunmuş değil.”

Bakan Soylu'nun konuşmasının ardından toplantı, basına kapalı olarak gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler