Saadet Partisi’nden ekonomi çıkışı: “Bu bir düzen değil, yoksullaştırma sistemi”

Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanlığı, artan kredi kartı borçları ve icra dosyalarına dikkat çekerek ekonomik sisteme sert eleştiriler yöneltti. Açıklamada, “Bu halk borç batağına saplanmış durumdadır” ifadeleri kullanıldı.
Saadet Partisi’nden ekonomi çıkışı: “Bu bir düzen değil, yoksullaştırma sistemi”

Saadet Partisi Trabzon Ortahisar İlçe Başkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, Türkiye’de artan borç yükü, kredi kartı kullanımı ve icra dosyalarına dikkat çekildi. “Borç büyüdü, umut tükendi” başlığıyla yapılan açıklamada, mevcut ekonomik sistemin vatandaşları borçla yaşamaya mahkum ettiği savunuldu.

“Bu el arabası artık borcun kendisidir”

Basın açıklamasında kullanılan sembollere dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Bu gördüğünüz el arabası… Artık yük taşıyan bir araç değil… Bu, alın teriyle geçinemeyen bir milletin sırtına yüklenen borcun kendisidir.

Bu dosyalar… Birer kâğıt parçası değil… Bunlar, kapılara dayanan bankaların, dağılan yuvaların, sessiz çöküşlerin ihbarnameleridir.

Ve bu kredi kartları… Artık bir ödeme aracı değil… Yoksulların, öğrencilerin, dar gelirlinin hayata tutunma çabasının son ipidir.”

“İnsanlar borçlarını erteleyerek yaşamaya çalışıyor”

Açıklamada Türkiye’de kredi kartı ve banka kartı kullanımındaki artışa ilişkin veriler de paylaşıldı.

Ocak 2026 itibarıyla kredi kartı sayısının 143,4 milyona, toplam kart sayısının ise 464,9 milyona ulaştığı belirtilen açıklamada şu değerlendirme yapıldı:

“86 milyonluk bir ülkede… Her bir vatandaşın cebine neredeyse iki kredi kartı düşüyorsa, orada refah değil, borç paylaşılmaktadır.”

“4 milyondan fazla insan borcunu ödeyemiyor”

Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanlığı açıklamasında, borç nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısına da dikkat çekildi.

Açıklamada, “2025 yılında 1 milyon 663 bine yakın insan borçları nedeniyle yasal takibe düşmüştür. Her ay 170 binden fazla insanın hayatına, evine, ekmeğine, çoluğunun çocuğunun rızkına icra kâğıdı girmiştir” denildi.

Bugün itibarıyla 4 milyon 143 bin 112 kişinin borcunu ödeyemediği belirtilerek, “Bu, bu ülkenin milyonlarca insanının artık bankalar tarafından fişlendiği, ekonomik olarak sistem dışına itildiği anlamına gelir” ifadeleri kullanıldı.

“Yoksul borçlanıyor, bankalar kazanıyor”

Takipteki alacakların bir yılda yüzde 93 artarak 659 milyar liraya ulaştığı belirtilen açıklamada, kredi kartı borçlarındaki batık tutarın ise 73,4 milyar liradan 141,7 milyar liraya çıktığı ifade edildi.

Açıklamada, “Yoksul borçlanıyor… yoksul ödeyemiyor… yoksul icralık oluyor” denildi.

Bankaların kâr rakamlarına da değinilen açıklamada, “2025 yılında 940,2 milyar lira kâr, 2026’nın ilk iki ayında ise 169,4 milyar lira kâr elde etmişler” ifadeleri kullanıldı.

“Küçük borçlu cezalandırılıyor”

Açıklamada ekonomik sistemin adil olmadığı savunularak şu ifadeler kullanıldı:

“Bugün kredi kartını en çok kim kullanıyor? Zenginler mi? Hayır. Yoksullar, öğrenciler, dar gelirli vatandaşlar, asgari ücretliler, emekliler yani alın teri ile geçinmeye çalışanlar…”

“Bugün yasal takibe kim düşüyor? Holdingler mi? Hayır. Asgari ücretli, emekli, geçinemeyen milyonlar.”

Açıklamada ayrıca, “Küçük borçlu cezalandırılıyor, büyük borçlu korunuyor” değerlendirmesine yer verildi.

“Bu bir ekonomi değil, organize yoksullaştırma sistemidir”

Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanlığı açıklamasında mevcut ekonomik modele yönelik eleştiriler şu sözlerle sürdürüldü:

“İnsanlar çalışarak değil… asgari ödeme yaparak hayatta kalmaktadır. Bu bir ekonomi değildir. Bu bir düzen değildir. Bu, organize bir yoksullaştırma sistemidir.”

Açıklamada faiz politikalarının kaldırılması, gelir dağılımındaki eşitsizliğin giderilmesi ve üretime dayalı ekonomik modele geçilmesi çağrısı yapıldı.

Son bölümde ise şu ifadeler kullanıldı:

“Bir ülkede zengin daha zengin, yoksul daha borçlu oluyorsa orada ekonomi değil, adaletsizlik hüküm sürüyordur. Ve biz bu adaletsiz düzeni yıkarak yerine adil bir düzen inşa edeceğiz.”

Kaynak:Saadet Partisi

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.