“Patlatmalar tüm yasal izinlerle gerçekleştiriliyor” diyerek açıkladı: Tüm önlemleri aldık
Ortahisar Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ufuk Hoş, Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesi ile bölgede devam eden yol çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Projenin bazı bölümlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Hoş, özellikle yol kotu ve doğal yapının korunması konularında uyarılarda bulundu.
“Dükkanlarla ilgili sorun oluşabilir mi?”
Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesi'nin sunumunda dikkatini çeken bir noktayı paylaşan Hoş, mevcut yol ile proje alanındaki kot farkının ileride sorun yaratabileceğini söyledi.
“Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin sunumunda dikkatimi çeken bir konu oldu. Mevcut yol ile hemzemin olmayan bir yükselti oluştuğunu gördüm. Bu durumun dükkânlarla ilgili ileride herhangi bir sorun oluşturup oluşturmayacağının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha önce de bu konuyu sormuştum. Yol ile yapıların hemzemin olacağı ifade edilmişti ancak son görüntülerde bir kot farkı gördüm. Bu konuda bilgi verilmesini rica ediyorum.”
“Yol yakınken yeniden değerlendirelim”
Bölgenin coğrafi yapısını iyi bildiğini ifade eden Hoş, alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Çağlayan bölgesinin arazisini ve coğrafi yapısını biliyorum. Bu nedenle daha yaya erişimine uygun alternatiflerin değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini sormak istiyorum. Yol çalışmaları başlamışken konunun yeniden ele alınmasında fayda görüyorum. Çünkü yapılacak müdahalenin sadece ulaşımı değil, bölgenin doğal yapısını da etkileyecek.”
“Doğal doku korunmalı”
Projelerde doğal ve kültürel değerlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Hoş, teknik ekiplerin alternatifleri yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
“Bir çalışma yürütürken doğal ve kültürel değerlerimizi de korumamız gerekiyor. Teknik ekiplerin bu konuyu yeniden değerlendirmesinde yarar olduğunu düşünüyorum. En azından şelaleye kadar olan bölümde doğal yapının korunmasına yönelik farklı seçenekler değerlendirilebilir.”
“Dere yatağından taş almak kolay değil”
Yol çalışmaları kapsamında gündeme gelen taş temini konusuna da değinen Hoş, yeni müdahalelerin bölgenin doğal yapısına zarar verebileceğini ifade etti.
“Çağlayan Şelalesi yol projesinde dere yatağından taş alınacağı ifade ediliyor. Ancak bunun kolay olmadığını düşünüyorum. Taş alınabilmesi için ayrıca yol yapılması gerekecektir. Yeni bir yol açılması ise bölgenin coğrafi yapısına yeniden müdahale edilmesi anlamına gelir. Ayrıca açılacak ilave yolların sorunu tamamen çözeceğine de inanmıyorum.”
Celal Akça’dan yanıt: “Gecikme beklemiyoruz”
Ufuk Hoş’un açıklamalarının ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Celal Akça, proje ve patlatma çalışmalarıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi.
“Patlatma çalışmalarıyla ilgili yöneltilen sorulara açıklık getirmek istiyorum. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi projenin 24 Aralık 2026 tarihinde tamamlanması öngörülüyor. Mevcut çalışma takvimine göre bu bölgede uzun süreli bir gecikme beklemiyoruz. Şu anda görünen noktanın ötesine geçmiş durumdayız. Bundan sonraki bölüm daha düz bir arazi yapısına sahip. Çalışmalar tamamlandığında güzergâh mevcut yola bağlanacak.”
“Sarp arazi bölümü büyük ölçüde aşıldı”
Projenin zorlu bölümünün geride kaldığını belirten Akça, çalışmaların planlandığı şekilde ilerlediğini söyledi.
“Toplamda yaklaşık 500-600 metrelik bir bölümden söz ediyoruz. Bunun yaklaşık 100-150 metrelik kısmı sarp arazi niteliğinde. Bu bölüm aşıldıktan sonra çalışmalar daha rahat ilerleyecek.”
“Mevcut yol kotu nihai proje kotu değil”
Vatandaşların ve meclis üyelerinin dile getirdiği yol kotu eleştirilerine açıklık getiren Akça, mevcut görüntünün geçici olduğunu ifade etti.
“Şu anda görülen yol kotu nihai yol kotu değildir. Öncelikle çalışma sahasına ulaşımı sağlamak ve imalat faaliyetlerini yönlendirebilmek amacıyla geçici bir iz yolu oluşturuyoruz. Yaklaşık 150 metrelik bir bölüm kaldı. Nihai proje kapsamında yol, araç trafiğine uygun eğim ve standartlara göre yeniden düzenlenecektir. Bu konuda dile getirilen hassasiyetlere katılıyor ve gerekli düzenlemelerin yapılacağını ifade ediyoruz.”
“Güzergâh ulaşım ihtiyaçlarına da hizmet edecek”
Yolun yalnızca turistik amaçlı değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Akça, bölge halkının ulaşım taleplerine de yanıt vereceğini söyledi.
“Bölgenin üst kesimlerinde bulunan mahalleler ve yerleşim alanlarından da ulaşım talepleri geliyor. Bu nedenle güzergâhın yalnızca turistik amaçlarla değil, bölgedeki ulaşım ihtiyaçlarına katkı sağlayacak bir çalışma olarak değerlendirilmesi gerekiyor.”
“Patlatmalar tüm yasal izinlerle gerçekleştiriliyor”
Patlatma çalışmalarının mevzuata uygun şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Akça, güvenlik önlemlerinin eksiksiz alındığını belirtti.
“Patlatma çalışmalarına ilişkin tüm yasal izinler alınmıştır. Patlayıcı madde sevkiyatları ve kullanımı, güvenlik birimlerinin denetiminde yürütülmektedir. Jandarma gözetiminde gerekli tüm tedbirler alınmakta, patlatma sırasında çevre güvenliği sağlanmaktadır.”
“Vatandaşların talepleri değerlendirilecek”
Patlatma çalışmalarından zarar gördüğünü düşünen vatandaşların başvurularının dikkate alınacağını kaydeden Akça, sürecin hassasiyetle yürütüldüğünü ifade ederek,
“Patlatma yapılan bölgede yoğun bir yapılaşma bulunmamaktadır. Bununla birlikte herhangi bir zarar oluştuğunu düşünen vatandaşlarımızın talepleri değerlendirilecek ve gerekli incelemeler yapılacaktır. Bu tür büyük ölçekli altyapı ve yol çalışmalarında zaman zaman bazı olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Ancak amacımız, çevresel etkileri en aza indirerek ve gerekli tüm önlemleri alarak çalışmaları sürdürmektir.”
“Vatandaşların hassasiyetlerini paylaşıyoruz”
Akça, açıklamasının sonunda vatandaşların kaygılarını dikkate aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu konuda vatandaşlarımızın hassasiyetlerini paylaşıyor, aynı özenle süreci takip ettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum.”
Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyit Zorlu’da konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Çağlayan Şelalesi yolu ile ilgili yapılan değerlendirmelere de değinmek istiyorum. Yapılan analizlere göre bölgeyi her yıl on binlerce turist ziyaret etmektedir. Son derece önemli bir turizm destinasyonu olan bu alana erişimi kolaylaştırmak amacıyla çalışma yürütülmektedir. Elbette mevcut durumda bölgeye ulaşmak mümkündür ancak bu ulaşım uzun ve zorlu bir yürüyüşü gerektirmektedir. Yapılan yatırımın amacına ulaşabilmesi için bölgenin erişilebilirliğinin artırılması gerektiği değerlendirilmektedir. Bu süreçte doğanın korunmasına yönelik hassasiyetleri de önemsiyoruz. Ancak söz konusu güzergâh, arazi yapısı nedeniyle oldukça sınırlı seçenekler sunmaktadır. Hem doğal yapıyı koruyacak hem de ulaşımı sağlayacak en uygun çözümün ortaya çıkarılması için çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir.”

