Pandemi Hocası Tevfik Özlü'den Hantavirüs açıklaması: "Yakın tehdit görmüyorum"
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, gündemdeki hantavirüs vakalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Virüsün uzun yıllardır bilindiğini belirten Özlü, “Hanta virüsünü uzun zamandır biliyoruz. Zaman zaman Hanta virüsüne bağlı hastalarla karşılaşıyoruz. Küçük çaplı salgınlar oldu, vakalar gördük. Gemiden izole edilen virüsün genetik analizi de yayınlandı. O da bildiğimiz eski virüs olduğunu gösteriyor. Yeni bir virüse benzemiyor” dedi.
“Covid gibi kolay bulaşan bir virüs değil”
Hantavirüsün Covid-19’dan farklı özellik taşıdığına dikkat çeken Özlü, “Bu virüsün koronadan farklı tarafı, insandan insana kolay bulaşmaması. Gerçi böyle bir özellik taşıyabilir ama çok kolay bulaşmıyor. Covid virüsü çok kolay yayılıyordu. Bu ise yakın ve uzun süreli temasla bulaşabilen bir virüs. Dolayısıyla burada yakın bir tehdit ben görmüyorum ama süreci dikkatli izlemek lazım” ifadelerini kullandı.
Gemideki kişilerin iyi izole edilmesi gerekir
Şu ana kadar 8 vakadan söz edildiğini belirten Özlü, bunların 5’inin kesin tanı aldığını, 3 kişinin ise hayatını kaybettiğini söyledi. Hastalığın kuluçka süresinin uzun olabileceğini kaydeden Özlü, “Şu anda hastalık tablosu göstermeyen diğer yolcularda da hastalık ortaya çıkabilir. Normalde 5-6 günlük bir kuluçka süresi olur ama burada 8 haftaya kadar uzayabiliyor. Bu nedenle gemideki kişilerin iyi izole edilmesi gerekiyor” dedi.
İzolasyon sürecinin kolay olmayacağını ifade eden Özlü, “İnsanlar ‘Ben iyiyim, hastalığım yok’ diyerek topluma karışmak isteyebilir. Ailesiyle görüşmek isteyebilir. Ama bu durumda, eğer insandan insana bulaşma gerçekleşirse toplumda yeni vakalar görebiliriz” diye konuştu.
“Gemideki vakalar ortak kaynaktan bulaşmış olabilir”
Vakaların ortak bir kaynaktan bulaşmış olabileceğini dile getiren Özlü, “Bu kişiler kruvaziyer gemisiyle geziyorlar, doğa yürüyüşlerine çıkıyorlar. Kemirgenlerin bulunduğu alanlara girmiş olabilirler. Virüs genellikle kemirgenlerin idrarı, dışkısı ya da tükürüğünün kuruyup havaya karışmasıyla bulaşıyor. Özellikle mağara, depo, bodrum gibi kapalı alanlarda risk oluşuyor” ifadelerini kullandı.
“Aşısı da etkili tedavisi de yok”
Hantavirüsün ölüm oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Özlü, “Maalesef etkili bir ilaç yok. Aşısı da bulunmuyor. Covid’den farkı kolay yayılmaması ama ölümcüllük oranı yüksek olabiliyor” dedi.
“Ulusal tehdit olursa elimizden geleni yaparız”
Türkiye’de doğrulanmış vakalar görülmesi halinde sağlık otoritelerinin devreye gireceğini belirten Özlü, “Bu kişiler Türkiye’ye gelir ve izolasyon sürecinde hastalık ortaya çıkarsa, sağlık otoriteleri gerekeni yapacaktır. Eğer ulusal bir tehdit oluşursa hepimiz elimizden geleni yaparız. Ama şu anda bizim devreye girmemizi gerektirecek yakın bir tehdit görünmüyor” diye konuştu.
“Covid artık pandemi değil”
Covid-19’a ilişkin de değerlendirmede bulunan Özlü, hastalığın artık pandemi boyutunda olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Covid devam ediyor ama artık pandemi değil. Endemik şekilde tek tük vakalar görüyoruz. Sağlıklı kişilerde genellikle hafif seyrediyor. Ancak ileri yaşta, kronik hastalığı olan ya da bağışıklık sistemi zayıf kişilerde zatürre, solunum yetmezliği ve ağır tablolar görülebiliyor. Ama pandemi dönemindeki Covid virüsü artık yok.”

