Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya borcu öğrenince şok oldu! "3 gün gözüme uyku girmedi"

Ortahisar Belediyesi 2023 yılı faaliyet raporu görüşüldü.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya borcu öğrenince şok oldu! "3 gün gözüme uyku girmedi"

Ortahisar Belediyesi'nin Nisan ayı meclis toplantıları devam ediyor.

Toplantıların bugünkü oturumunda 2023 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Faaliyet Raporu görüşmeleri sırasında meclise başkanvekili Cüneyt Zorlu başkanlık yaptı. Müdürlüklerin tek tek değerlendirildiği ve ilgili Müdürlüklerin Müdürleri sorular yöneltilip cevapların alındığı görüldü.

MHP Grup Başkanvekili Abdurrahman Kınalı, "Burada hizmetlerin daha iyi olması için görüşlerimizi belirtmek için buradayız. Artık Tünel akvaryumu daha da iyi takip edeceğim. Biz muhalefet yanlısı değil doğruyu bulma yanlısıyız. Makina ikmal 17 milyon gibi bir rakam olduğunu ama temizlik işlerinde olmadığını gördük. Ortahisar ilçesinde Ahmet Kaya'nın yapacağı çalışmalarda en azından bizim de görüşlerimiz olursa çok sevinirim” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Kavanoz, “Geçen dönem biz burada yoktuk. Ancak aldığımız bilgi doğrultusunda siyasal farklılıklar kenara bırakılarak çalışma yapılmış. Ben şimdi başkanımızın da önceki başkanımızın da belediyeyi zarara uğratacak bir hamle yapacağını düşünmüyorum. Teknik analiz yapılarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Büyük ölçüde faaliyet raporumuzu başarılı bulduğumuzu söylemek istiyoruz. Geçtiğimiz dönem Ahmet Metin Genç Başkanlığında başarılı bir performans gösterildiğini düşünüyorum. Faaliyet raporunun hayırlı olmasını düşünüyorum” dedi.

Meclis Başkanvekili Cüneyt Zorlu, “Önce bütün birim amirlerimize teşekkür ediyorum. Bu çalışma için sonuçta bir emek var. Bir önceki dönemin 5. yılının faaliyet raporu. Ama devlette süreklilik vardır. Bunun kanuni bir yaptırımı yok. Reddedilse Danıştay’a gitmesi lazım. Burada yapılan Belediyemizin tüm müdürlüklerini denetlemek. Biz de bunu yaptık kamuoyu faydalansın diye. Ben geçen dönem bir soru önergesi vermiştim. 5 yılın hizmet röntgenini çekmek istedim. Bu faaliyet raporu ile benim aldığım cevabı biraz açmak istiyorum.

İki şirket var ORBEL ve ORKENT. Bir de Tünel akvaryum var. ORBEL şirketimiz için bazı aldığım cevap 2023 sonunda ORBEL'in toplam borcu 274 milyon 271 bin lira. ORKENT'e gelirsek toplamda 10 Milyon Lira borcu var. Bunlar 4.3.2024 tarihinde aldığım cevap ile karşılaştırmak istiyorum. ORBEL ve ORKENT konusunda bilgi sahibi olmadık. Bugün itibariyle belediyemizin 64 milyon vergi borcu vardır. 42 milyon 882 milyon borcu İller Bankasına 7 milyon 433 bin özel bankalara. TOKİ borcu olarak 61 tane vadesi geçmiş 79 milyon borç olduğunu öğrendik. Bu borcun 32 milyon lira gecikme faizi olduğunu gördük. 112 milyon vadesi geçmiş. Vadesi gelen 62 Milyon toplam borç ise 176 Milyon lira olduğu görüldü. Bu borç Bu üzerinde oturduğumuz binadan kaynaklanıyor. Bana verilen cevap ile bu borç arasında 106 Milyon Lira. Bana 109 Milyon Lira bana bildirilmişti. Şuanda söyleyeceğim 517 Milyon 174 Bin lira borç sadece belediyemizin borcu. ORBEL ve ORKENT'ten ne gelecek bilmiyorum ama 800 milyon bu yapının borcu vardı. İller bankasından gelen para da 37 Milyon Lira.

Arkadaşlar 10 yıl önce sıfır borç ile kuruldu. Bu bina yapıldı TOKİ borcu hala duruyor. Tünel Akvaryum ve Boztepe yapıldı çeşitli hibelerle. 10 yılda 225 taşınmaz satıldı ve bunlar da gitti. Bu kadar borç beklemiyordum. Bize neden yanlış bilgi verildi. Bu borç tablosunun da halkımızın bilmesini istiyorum." ifadelerini kullandı.

Yapılan oylama sonrasında Faaliyet raporunun yeterliliği oylandı. AK Parti ve MHP grubunun oyları CHP grubunun çekimser kalması ile oy çokluğu ile kabul edildi.

Oylama sonrası söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya "Tabloyu Cüneyt Bey gözler önüne serdi. Ayrıca birim müdürlüklerine de teşekkür ediyorum. Fakat şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Cüneyt Beyin söylediği rakamları görünce 3 gün baş ağrısından uyuyamadım. 800 Milyon gibi devasa bir borç yükü ile karşı karşıyayız. Kentin bir evladı olarak söylüyorum vahim bir tablo var. Bu yükün altına girdik. Hepimiz daha yaşanabilir bir Trabzon istiyoruz ama ortada da böyle bir tablo var. Bundan sonra tasarruf ederek kaynakları düzenli kullanarak bunu aşacağız. Ayrıca verdiğimiz sözleri gerçekleştirmek için de çalışacağız.” dedi.

“BABAMIN MÜLKÜ OLDUĞU İÇİN YAPMADIM”

Ahmet Kaya ayrıca, “dün burada ufak bir tartışma oldu. Bana “belediye babanızın mülkü mü?” dedi. Ailelerimizin işine katılacak bir tartışamaya bir daha girmemeyi temenni ediyorum. Buranın güzelliğini bozmayalım diyorum. Siyasetin bir nezaketi vardı. Ben bir tasarrufta bulundum. Kendimce haklıyım veya haksızım. Sayın Özgür Özel Cumhuriyet Halk Partisi başkanı ve Cumhurbaşkanı oldu, geldi rakip aday için oy topladı. Siz onun resmini arkanıza asar mıydınız? Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır, ama bir siyasi Parti lideridir. Bir siyasi parti lideri olarak taraf olmuştur. Ben de bir tasarrufta bulundum. Bu toprakların kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün resmini koydum. Onu da babamın mülkü olduğu için yapmadım.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber