Mimarlar Odası’nda seçim heyecanı! Adaylar Haber61’e konuştu

Mimarlar Odası Trabzon Şubesi’nde seçim heyecanı yaşanıyor.

Mimarlar Odası’nda seçim heyecanı! Adaylar Haber61’e konuştu

Trabzon’da Mimarlar Odası’nda seçim heyecanı yaşanıyor. 17. Olağan Kongre’nin ilk gününde Faliyet raporları okundu ve başkan adayları konuşmalarını yaptı.

Olağan genel Kurul’un en tartyışmalı konusu ise iki dönem başkanlık yapanların yeniden aday olmaması konusuydu. Mevcut Başkan ve yeniden aday olan Gürol Ustaömeroğlu “Yazılı bir madde yok. Genel kurul karar verecek” derken, başkan adaylığını koyan Alaettin Genç ise “ Etik olmayan yazılı kuraların dikkate alınacağını umarak odayı yönetmeye talibim” dedi.

Yarın yapılacak Olağan kongrenin 2. Gününde oylama yapılacak ve yeni başkan belli olacak.

HABER61'E KONUŞTULAR

Haber61 mikrofonlarına konuşan Mevcut başkan ve başkan adayı Gürol Ustaömeroğlu şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle mimarlık camiasına çok teşekkür ediyorum. Bizim bütün kongrelerimiz Trabzon şubesinde hep böyle olmuştur. Sükûnet içerisinde geçmiştir ve bizim temel desturumuz Trabzon’dur, Millettir vatandır. Bize yol gösterici şeyde mesleğimizdir. Umarım faydalı olur. Bir liste daha var karşımızda dostane çerçevede geçiyor. Hepsi arkadaşımız. Umuyorum Trabzon için hayırlı olacaktır. Her gelecek gelecek arkadaş bu kente ve Trabzon mimarlığına bir tuğla daha koyabilirse ne mutlu bize. Biz devam edersek bu desturla devam edeceğiz. Diğer arkadaşlarımız devam ederse aynı desturla devam edeceğiz. Bunun güveni, Rahatlığı içerisindeyiz. Bizdeki rekabet tatlı bir rekabet.

Bizim 953 delegemiz var ama maksimum 300lerde kalıyoruz. Bütün Genel Kurul delegeleriyle ters orantılı bir katılım oluyor.
Mimarlar Odasının faaliyet gösterdiği bu binayı 49 yıllığına kiraladık. İsteriz ki bu mekan bizim olsun. Ama Mimarlar Odasının bütçesi her geçen yıl düşüyor. Milli Emlak’a sürekli para ödüyoruz. İsterizki bu şartlarda biz burayı mülk edinelim. Bu konuda çalışmalarımız oldu. Araştırıyoruz, maddi şartlarımızı gözden geçiriyoruz. Hukuki şartları gözden geçiriyoruz. Bunlara ait mutfak çalışmaları yapıyoruz.
İki dönem başkanlık konusunda ise; yeter ki delege size oy versin siz ilanihaye görev yapabilirsiniz. Mimarlar Odası’nda böyle bir kural yok. Ama şöyle bir şey olmuş; Bizim ilk geldiğimiz dönem “Böyle bir kural yapalım, herkes Mimarlar odası başkanlığı yapabilsin” diye böyle bir şey getirmişler. Biz de öyle geldik. Ama zaman içerisinde arkadaşlar bize teveccüh göstermişler, bana “Başkan kurallarda zaten böyle bir şey yok, sizi de seviyoruz. Siz hiç odaya siyaset bulaştırmadınız, bu gözle devam edin” dediler. Ben 20 gün öncesine kadar devam etmeyecektim. Bu arkadaşlarımın teveccühü beni yoldan çevirdi. Yeniden aday olduk, umarım oy verirler, yoksa bu başkalarının önünü kesmek değil.

Orada şöyle de bir şey var; 2 dönem kuralı deniyor. Başkan gidecek yönetim kurulu devam edecek. Düşüne biliyor musunuz Başkan yönetim kurulunu oluşturuyor, gençleri yetiştiriyor, sonra da ben gidiyorum diyor. Bu kural alınırken çok dengeli bir şekilde alınmadı. Bunu bilerek geldim ama üyelerimin tercihi ile devam etme kararı aldık. Alaettin bey ile konuştuk, durumu izah ettik, ortaklı teklif ettik kendisine. İstedik ki tek liste olsun ama şart benim olmamam konuldu. Ama olur mu? Böyle bir iletişimsizlik oldu. Herkes kendi yolunu çizdi hayırlı olsun
Mimarlık mesleğini düşünerek, bu kente katkı koyacağının farkında olsun. Bu kentin mimarlığa ihtiyacı var. 4 bin yıllık bir kent ve 4 bin yıldan kalan bir mimari eser yok. Bizim derdimiz bundan sonra bu mimari eserleri kayıt altına alabilmek. Bu bilinçle üyelerimiz oy kullansınlar. “

Yine Haber61 mikrofonlarına özel demeçler veren başkan adayı Alaettin Genç şu ifadeleri kullandı.

“Daha önceki seçimleri baz alırsak, 350-400 delegenin katılmasını bekliyoruz. Buradaki eleştirilerin seviyesi iyi oldu. İnşallah odamız için iyi bir seçim olur. Kafa kafaya bir seçim olur. Katılım 4002ün altına düşerse seçimi alırız diyebiliriz. Binanın alınmasından bugüne kadar gelen süreçte hep yönetimin içerisindeyim zaten. Buranın alınması ihale sürecine bağlı, onun için buraya girdiğimiz zaman başkaları da girip alabilir. Binamızdan da olabiliriz. Açık söyleyeyim bu siyasi destek olmadan olabilecek bir iş değil. Binaların tahsisi, birilerine verilmesi, belki kullanım kolaylığı olabilir ama tapu olarak devri biraz risk olur.

Tabi bizim yazılı kurallarımızda 2 dönem gibi bir kısıtlama yok. Bu sadece etik olarak genç üyelerin önünün açılması, bu dönüşümün sağlanması, seçim heyecanı durağanlaşmasın, her seçimde bir heyecan bir çalışma isteği olacaktır. O yüzden yeni yüzler odaya bir heyecan katacaktır. Zaten mevcut yönetim iki dönemi doldurduğu için aday olduğumu söyledim. Onlar da ortak bir liste yapalım fikrindeydiler. Son ana kadar böyle bir liste varken son anda iki liste olarak seçime giriyoruz. 24 yıllık oda deneyimim, etik olmayan yazılı kuralların dikkate alınacağını umarak odayı yönetmeye talibim. Mutlaka eki tecrübelerimizle mevcut yönetimden daha iyi yönetebileceğimi söyleyebilirim.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber