Milletvekili sayısı neden artıyor? Cora açıkladı

Salih Cora, milletvekili sayısının neden artması gerektiğini açıkladı

Milletvekili sayısı neden artıyor? Cora açıkladı
Akçaabat Derecik'te referandum çalışmaları kapsamında organize edilen toplantıda Trabzon Milletvekili Av Salih CORA konuştu. Konuşmasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile çift başlılığın ortadan kalkacağına vurgu yaparken, 18 yaş  ve 600 vekil düzenlemeleri hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. 

Cora şöyle konuştu;

Artan İhtiyaca daha hızlı cevap verebilmek için Anayasa değişikliği teklifimizde 550 olan milletvekili sayısını 600’e çıkarıyoruz. Ana muhalefet partisi yaygara koparıyor. Milletvekili Sayısı belli bir ihtiyaca göre belirlenir. Üstelik bu değişimi ilk defa yaşayan bir ülke değiliz. Hatırlayalım 1995 yılında 450 olan milletvekili sayımız 100 artırılarak 550 yapılmıştı. 1995 yılında Türkiye nüfusu 58 milyondu. Şimdi nüfusumuz 80 milyon ama milletvekili sayımız hala 550. Temsilde adaleti sağlamak için milletvekili sayısını 50 artırarak 600’e çekiyoruz. 

Bugün ülkemizde 145.000 vatandaşımıza ve 103.000 seçmenimize bir milletvekili düşüyor. Bu Avrupa Birliği ortalamasının çok çok üzerinde bir rakam. Almanya nüfusu 82 milyon, milletvekili sayısı 667. Fransa’nın nüfusu 66 milyon milletvekili sayısı 925, İspanya’da bu oran 44 milyona 616. İtalya’da 60 milyona 952. İngiltere 65 milyona 1149. Bizim ülkemizde ise 80 milyona 550 milletvekili düşüyor.

Milletvekili artırımı ihtiyacına bizi götüren bir diğer önemli sebep ise yurtdışında artan seçmen sayımız. Gurbetçi vatandaşlarımızdan Türkiye’de yapılacak seçimlerde oy kullanmalarını istiyoruz. Türkiye için politika tercihinde bulunmasını istiyoruz ancak temsil noktasında kendilerine yeterince cevap veremiyoruz. Onların da talepleri oluyor, sosyal haklarının korunması noktasında beklentileri oluşuyor. Bu taleplere cevap verebilmek adına temsilci sayımızı artırarak temsil oranımızı yükseltiyoruz.

Nüfusumuzun artışıyla doğru orantılı olarak nüfusumuzun artması için bu değişikliğe de evet demeliyiz.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber