Merkez Bankası’ndan fındığa ilgi

TTB Başkanı Eyyüp Ergan fındık ihracatının dış pazara oldukça hakim olduğunu belirtti.

Merkez Bankası’ndan fındığa ilgi

Merkez Bankası Trabzon Şubesi Reel Sektör Uzmanlarından Hüsrev Uslu ve uzman yardımcısı Sinem Yılmaz, Trabzon Ticaret Borsası’nı (TTB) ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan’dan sezon öncesi fındıkla ilgili görüş alış-verişinde bulundular.

Fındık başta olmak üzere tarım ürünleri ile ilgili piyasa araştırmaları yapan uzmanlar Uslu ve Yılmaz, dünya üretim ve ihracatının büyük kısmını elimizde bulundurduğumuz fındık ile ilgili bilgiler aldılar.

Görüşmede fındık üretim maliyetleri, Trabzon’un fındık ihracatındaki yeri, fındık fiyatı ile ilgili beklentiler, son yıllarda uygulanan verim ve kaliteyi artırma çabaları ele alındı.

İhracatçımız pazarı iyi biliyor…

TTB Başkanı Eyyüp Ergan fındık ihracatçımızın dış pazara oldukça hakim olduğunu belirterek, “İhracatçılarımızın pazarı iyi biliyor alması sanayicimizi dünyanın en iyisi yapıyor. Eğer istenilen kredilerle desteklenirlerse fındık ihracatını da en yüksek düzeylere çıkaracaklarına inanıyoruz. Aynı şekilde çay üreticilerimiz de KGF destekli kredilerle desteklenirse pazar problemleri yaşamadan en kaliteli çayı üreteceklerdir” dedi.

Fındığımızı her şartta satarız…

Fındık üretimi yapan diğer ülkeleri de dikkate almak gerektiğine vurgu yapan Eyyüp Ergan şöyle devam etti:

“Ülke olarak her şartta fındığımızı satarız. Ancak, diğer fındık üreten ülkeleri de dikkate almak ve üretim ve ihracat pazarında payımıza ortak olmamalarını sağlayacak tedbirleri de uygulamamız lazım. Önce verim ve kaliteyi arttırıp, makineli tarım ile maliyetleri düşürüp, rekabette üstünlük sağlayıp, pazarları kontrolümüzde tutmalıyız. Bunun için de öncelikle ve özellikle üreticiyi uygun sistemlerle desteklemeliyiz.”

Ergan ayrıca, bu yıl rekoltenin geçen yılın biraz altında kalmasına yaşanan olumsuz hava şartlarının etken olduğunu hatırlatarak, üreticinin hasat için bahçeye girmede acele etmemesini istedi ve TMO’nun üreticiyi geçmiş yıllarda olduğu gibi memnun edecek bir fiyatı 2023 ürününe vereceğine inandığını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler