KTÜ’nün dahil olduğu projeye büyük destek 

KTÜ’nün dahil olduğu Doors projesi destek almaya hak kazandı.

KTÜ’nün dahil olduğu projeye büyük destek 

HORIZON 2020 (Ufuk 2020) Programı Kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinin dahil olduğu proje destek almaya hak kazandı.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye’de TÜBİTAK'ın Ulusal Otorite olduğu Ufuk 2020 Programının; "H2020-BG-2020-2 Gıda-Tarım-Denizcilik Alanı 2020 Çağrısı" kapsamında KTÜ’nün proje ortağı olarak yer aldığı "Developing Optimal and Open Research Support for the Black Sea (DOORS)" isimli proje destek almaya hak kazandı.

KTÜ’nün dahil olduğu projeye büyük destek 

Romanya'dan "Institute Of National De Cercetare-Dezvoltare Pentru Geologie Sigeologie Marina-Geoecomar"ın proje yürütücüsü olduğu projede toplamda 16 ülkeden 37 ortak bulunurken Türkiye’den KTÜ’nün yanısıra ODTÜ ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı DOORS projesi kapsamında, Türk kuruluşlarının aldığı hibe 690 Bin Euro olmakla birlikte projenin toplam bütçesi 9 Milyon Euro.

DOORS Projesi; Karadeniz’de mavi büyümeyi (Avrupa'nın yanı sıra birçok gelişmiş dünya ülkesinin benimsediği, denizle ilişkili sektörlerin akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümesini destekleyen uzun süreli bir strateji) sağlayacak ya da inkıtaya (kesinti) uğratacak olumlu ve olumsuz gelişmelerin tespiti için ortak gözlem sistemleri geliştirmeye, kara-deniz etkileşimlerine ve derin denize odaklanıyor. 

KTÜ’nün dahil olduğu projeye büyük destek 

Proje ile Karadeniz balıkçılığında önemli yere sahip ve toplam avın % 40’ının karaya çıkarıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki balıkçı barınaklarının (Yoroz, Fındıklı ve Hopa limanları) İklim değişikliğine bağlı olarak artan ani ve yoğun yağış ve deniz seviyesi yükselmelerine karşı oluşacak potansiyel etkilerin önceden tespit edilmesine yönelik matematiksel modellemelerle erken uyarı sisteminin hazırlanması gerçekleştirilecek.

Ayrıca KTÜ Karadeniz’deki toplam 60’ın üzerindeki yerli yabancı paydaşlarla ilgili çalışmalara Koordinatörlük yapacak.

Toplamda 4 yıl sürecek DOOR projesinde KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Seyhan'ın başkanlığında, Dr. Öğretim Üyesi Koray Özşeker, Dr. Öğretim Üyesi Şebnem Atasaral ve Araş. Gör. Dr. Yahya Terzi yer alacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber