KTÜ kendini geliştiriyor! Yine A kategorisinde yerini aldı

KTÜ, yapılan “öğrenci memnuniyeti değerlendirmesinde” 2019 içinde A kategorisinde yerini aldı

KTÜ kendini geliştiriyor! Yine A kategorisinde yerini aldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Türkiye genelinde yapılan ve 188 üniversitenin değerlendirildiği “öğrenci memnuniyet değerlendirmesinde” 2019 için yine A kategorisinde yerini aldı.

DR. Engin Karadağ ve Dr. Cemil Yüce tarafından kurulan Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı/University Assesments & Research Laboratory kısa adıyla ÜniAr, üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan bağımsız bir araştırma laboratuvarı olup, Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.

ÜniAr’ın en çok ilgi çeken raporlarından biri Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) ilk olarak 2016 yılında gerçekleştirildi.

Tekrarı 2017 ve 2018 yapılan araştırma Türk yükseköğretim tarihinde ulaşılabilen en yüksek örneklem kitlesine ulaşarak 123 devlet ve 65 vakıf olmak üzere 188 üniversitede öğrenim gören 35 binin üzerinde öğrenciden veri toplayarak 2019 yılında da gerçekleştirildi. TÜMA’daki temel amaç, Türkiye’deki üniversitelerin öğrencilerin üniversitelerimizden tatmin olma düzeylerini belirlemek ve bu kapsamda üniversiteleri öğrencilerin tatminkârlık düzeylerine göre sıralamak.

Bu çalışma ile ayrıca;

§ Türkiye’deki üniversiteler öğrencilerini öğrenme deneyimleri açısından memnun edebilmekte midir?

§ Doyurucu ve çekici bir yerleşke yaşamı oluşturarak, mekân ve insan ilişkisini tatminkâr düzeyde sunabilmekte midir?

§ Derslere girip çıkmanın, konuları işlemenin ötesine geçip; öğrencilere akademik destek verilebilmekte ve akademik güçlüklere ilgi gösterilebilmekte midir?

§ Kurumun yönetimi ve işleyişi açısından öğrencilerin talepleri hızlı ve memnuniyet verici düzeyde karşılanabilmekte midir?

§ Üniversitenin öğrenme ortam, imkân ve kaynakları zengin bir çeşitliliğe sahip ve yeterli midir? Öğrencilerin kişisel gelişimi ve gelecekteki kariyerleri desteklenebilmekte midir?

sorularına cevap aranarak öğrencilerin üniversite deneyimleri hakkında geniş bir bakış açısı sağlanıyor.

TÜMA-2019’ da 123 devlet ve 65 vakıf olmak üzere 188 üniversitede öğrenim gören 35.715 öğrenciden kullanılabilir veri toplandı.

Öğrencilerin memnuniyetleri aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi 6 farklı kategoride değerlendirildi.

KTÜ rektör yardımcısı Prof. Dr. Asim Ören konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bugünlerde açıklanan üniversite sınav sonuçlar, üniversiteye girecek çocuklarımızı “meslek ve üniversite seçimi” gibi zorlu bir sürecin içine sokmuştur. Bu seçimde öğrenci ve üniversite kaynaklı birçok faktör rol oynamaktadır. Gençlerimizin bu faktörleri değerlendirirken, TÜMA-2019’de 35.715 öğrencinin yukarıda söz edilen 6 faktörü değerlendiren düşüncelerinden faydalanmasını gerçekçi ve akılcı buluyoruz.

KTÜ KENDİNİ GELİŞTİRİYOR

TÜMA-2016-2019 olmak üzere 4 kere yapılmıştır. KTÜ yapılan bu çalışmalarda 2016!da ki ilk rapordan beri kendine üst sıralarda yer buldu ve çalışmaları ve duruşuyla daha üst sıralara doğru yükselmektedir.

Düzey Puanı Sırası

KTÜ TÜBA-2016 A 503 13.

KTÜ TÜBA-2017 A 519 10.

KTÜ TÜBA-2018 A 495 11.

KTÜ TÜBA-2019 A 498 9.

KTÜ’nün 64 yıllık deneyimi, tecrübeli akademik kadrosu, doğa harikası kampüs yapısı ve yönetimi bu sıralamanın oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, KTÜ, YÖK’ün kalite değerlendirmesinde gönüllü olarak ilk denetlenen üniversiteler arasında yer alması ve halen birçok fakültemizin akreditasyonlardan geçmiş olması veya başvuruda bulunulmasının öğrenci memnuniyeti açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. TÜMA-2019 çalışması, KTÜ’nün bölgesinde e de ülkemizde yükseköğrenim alanında marka değerini tescil eden önemli bir çalışmadır. KTÜ eğitimci ve araştırmacı misyonuyla, modern, güncel ve dinamik yapısını sürdürmekte ve mevcut Yüksek Öğretim Kurumları arasında yarışmacı ve öncü görünümü ile yerini almaktadır. Önümüzdeki günlerde üniversite tercihlerini yapacak olan öğrencilerin yukarda açıklanan öğrenci memnuniyet değerlendirmelerini dikkate aldığında üniversitemizin öncelikli olacağını düşünmekteyiz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber