Kar eridi, tehlike büyüdü: Üretici çığ ve ayı tehdidi altında
Karların erimeye başlamasıyla birlikte yüksek kesimlerden çığ haberleri gelmeye başladı. Özellikle Tonya, Maçka ve Çaykara’nın yüksek rakımlı köylerinde yaşayanlar, bir yandan ayı tehdidiyle, diğer yandan çığ tehlikesiyle karşı karşıya.
Son olarak Çaykara’nın Seyrantepe Mahallesi’nde çığ meydana geldi. Bölgede hayvancılıkla uğraşan Soner Sevinç, tehlikenin son anda fark edildiğini belirterek yaşananları şu sözlerle anlattı:
“Yayla göçleri henüz başlamadı. Balcılar ve yerleşik hayvancılıkla uğraşanlar hâlâ köylerde. Özellikle arıcılıkla uğraşanların karşısındaki ayı tehdidine şimdi bir de, eriyen kar kütleleriyle birlikte çığ tehlikesi eklendi. Denizde avlanma yasağı başlarken alabalık üreticileri de üretimi artırmaya çalışıyor. Canımızı kurtarsak da üreticinin zararı büyük. Şimdilik herkes kendi kendine yetme mücadelesi veriyor. Yakında buralarda hiç üretim kalmayabilir.”
Anahtar Deliği 17.04.2026 - BUGÜN ÖNLEM ALMAZSAK YARIN ÇOK GEÇ OLACAK!
Öte yandan üreticiler, yalnızca mazot ve dekar desteklerinin yeterli olmadığını vurguluyor. Köylerdeki küçük ölçekli hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için daha kapsamlı destek ve koruma politikalarının hayata geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

