İYİ Parti Trabzon Milletvekili Aydın: "Sahipsiz kalmış bir şehirde turizm”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, Trabzon turizmine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Aydın: "Sahipsiz kalmış bir şehirde turizm”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, Trabzon turizminde yaşanan sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı, ardından konuyla alakalı bir açıklama yayınladı

Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden oldukça fazla turist çeken Trabzon’da turist sayısı, şehirde bu yıl beklentinin altında kaldı. Turizm sezonunda beklenti geçen yılın iki katıyken, şehirdeki yoğunluk geçtiğimiz yılın ancak yarısına ulaşabilmiş durumda. Yolcu sayısı ve uçaklardaki artış şehre bir türlü yansımıyor. Trabzon’da ciddi bir kaçak turizm problemi oluştu. Yüksek kapasiteye göre hazırlık yapan esnaf ise durumdan şikayetçi. Esnaf ve turizmciler, en büyük sıkıntının ise idarecilerin sezona hazırlık yapmaması, denetimsizlik ve yabancıların piyasayı elinde tutması olduğunu belirtiyor. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın konuyu TBMM’ye taşıdı, ardından ise konuyla alakalı bir açıklama yayınladı.

“İDARECİLER GEREKEN ÖNEMİ GÖSTERMEDİ”
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, şehrin idarecilerinin turizme gereken önemi göstermediğini belirterek, ‘’Trabzon geçtiğimiz yıl turizmden 1 milyar doların üzerinde bir gelir elde etti ve son yılların en iyi sezonunu geçirdi. Ancak bu yıl şehri gezen turist sayısı beklentilerin çok altında kaldı. Gelen turistler ya çevre illere gidiyor, ya da daha uygun fiyata otel bulabildikleri Batum’u tercih ediyor. Bunda en önemli etkenlerden birisi, şehirdeki denetimsizlik ve kontrolün kaybedilmesi. Özellikle kaçak olarak turizm işi yapan firmalar ve kişiler gelen misafirleri, kayıt dışı daha çok komisyon alabilecekleri yerlere yönlendiriyor. Buradan görüyoruz ki, şehrin yöneticileri turizme gerekli önemi göstermemiş. Şehirde iş çığırından çıkmış durumda. Turizm piyasası şu an Suriyeliler olmak üzere yabancıların elinde. Esnaf bu durumdan dolayı mağdur ve şikayetçi. Ancak alınmış ciddi bir önlem yok. Bazı işletme sahipleri bize ulaşarak, yabancıların kafalarına göre belgesiz ve ruhsatsız işletmeler açtığını söylüyorlar. Bu durum, Trabzon gibi bir turizm şehrine yakışmıyor ve Trabzon’un sahipsiz kaldığını bir kez daha gözler önüne seriyor.” şeklinde konuştu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Aydın: "Sahipsiz kalmış bir şehirde turizm”“YABANCILARA AİT İŞLETMELER PİYASANIN DENGESİNİ BOZDU”
Son yıllarda Trabzon’un turistler için bir cazibe merkezi haline geldiğini ancak bu durumun bazı sıkıntıları berberinde getirdiğini ifade eden Yavuz Aydın, “Şehre gelen turist sayısında büyük bir artış oldu. Ancak bu durum birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi. Bu sorunların bir diğeri ise Suriyeli ve yabancı uyruklu işletmelerin uyguladığı fahiş fiyat politikası. Bu noktada denetimler artırılmalıdır. Yasal olmayan yollarla işletme açanların önlerinin kesilmesi büyük önem arz etmektedir. Piyasa yabancıların eline bırakılırsa yerli firmalarımız ve işletmelerimiz için durum daha kötüye gidecektir. Zaten yaşanan ekonomik kriz esnafı dar boğaza sokmuştur. Durum böyleyken turizmde yaşanan bu başıbozukluk yerli esnafımızı uçurumdan aşağı atmaktan farksızdır. Bu konuda AKP hükümetini ve şehrin yöneticilerini derhal göreve çağırıyorum, bu yanlışın bir an önce önüne geçmeleri gerekiyor. Esnafımızın hakkını çalan herkesle mücadele etsinler.” dedi.

“YERLİ ESNAFIMIZ HATAYA DÜŞMESİN”
Bazı yerli işletme sahiplerinin de fahiş fiyat politikası uyguladığını belirten Yavuz Aydın, “Fahiş fiyatlar konusunda yerli esnafımızın da büyük hatalara düştüğünü maalesef duyuyoruz. Son olarak 4 kişilik bir turist aileye yaklaşık 28 bin liralık bir hesap çıkartıldığını ardından ise olayın büyüdüğü biliyoruz. Yerli esnafımız biraz daha fazla kazanmak için hataya düşmesin. Bu noktada yabancı işletme sahiplerini ne kadar eleştiriyorsak, kendi esnafımızı da eleştirmek zorundayız. Bu tarz fahiş fiyat politikaları hem turistleri şehrimizden kaçırıyor hem de şehrimizin imajına zarar veriyor. Ayrıca yine denetimsizlik konusunu gündeme getiriyor. Şehrin yöneticileri neden bu duruma bir dur demek için çaba sarf etmiyor? Bu önüne geçilmesi gereken ciddi bir durum. Turist bir kez kaçarsa bir daha geri gelmez, şehrimizin bu konuda acı tecrübeleri var. Bunları göz önünde bulundurmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“KONAKLAMA FİYATLARI FAHİŞ ŞEKİLDE ARTTI”
Bu yıl şehirdeki konaklama fiyatlarının ciddi şekilde arttığını belirten İYİ Partili Yavuz Aydın, “Denetimsizliğin yansıdığı bir diğer konu ise konut, otel ve konaklama fiyatları. Turistler fahiş fiyatlar yüzünden artık şehirde konaklamayı tercih etmiyor. Bazı konaklama yerlerinin, gecelik 350-400 dolar gibi yüksek fiyatlar talep ettiğini duyuyoruz. Bu fiyatlar yüzünden turistler Trabzon’u tercih etmeyerek, çevre illerde konaklıyorlar. Kısacası Trabzon’dan kaçıyorlar. Bu durumda da yine yabancı işletmecilerin etkisi olduğunu gözlemliyoruz. Yüksek fiyat talep eden şirketlerin birçoğunun sahibi yabancılar. Ucuza toplu olarak erkenden kiraladıkları otel ve apartları fahiş fiyatlara satmaya çalışıyorlar. Bu durum kabul edilmez, yetkililer neden önlem almıyor?“ dedi.

“BİREYSEL KONUTLARDA TURİZM YAPILMAZ”
Bireysel konutların turizme açılmasının doğru olmadığını vurgulayan Yavuz Aydın, “Bireysel konutlarda da ciddi bir denetimsizlik söz konusu. Birçok insan şehirdeki veya köydeki evini Araplara kiralamak için uğraşıyorlar. Bu durum şehirdeki kiraları ciddi seviyede yükseltiyor. Hemşehrilerimiz kiralık daire bulamıyorlar. Bulsalar bile çok ciddi bir kira yüküyle karşılaşıyorlar. Zaten birçok daire turizm sezonu içinde sadece turistlere kiralanıyor. Bu durumun bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor. Turizm çok ciddi bir iştir. Hizmet sektörünün de en önemli dallarından birisidir. Öyle herkes kafasına göre dairesini turizme açarsa, bunun faturası ağır olur. Turist gittiği yerde, profesyonel ve kaliteli hizmet almak ister. Bu iş merdiven altı yapılırsa, gelen turist bir sonraki sene yanında on kişi getirmez, on kişi götürür. Bu da şehirdeki turizmi ciddi şekilde sıkıntıya sokar. Bunun örneğini Trabzon daha önce yaşadı. Rus turizminin en gözde şehirlerinden biriyken, kısa süre içerisinde bunu kaybetti. Aynı hataya tekrar düşmeyelim.” ifadelerini kullandı.

“YÖNETCİLER TURİZMDEN SINIFTA KALDI”
Şehrin idarecilerinin turizm sezonuna hazırlanamadıklarını ifade eden Yavuz Aydın, “Valilik, Belediye, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Turizm Konseyi, bu yıl turizm sınavından sınıfta kaldılar. Şehrin üst aklı ve yöneticileri turizm konusunda büyük bir hata içindeler. İpin ucu artık kaçtı. Bu noktada ciddi adımlar atılması gerekiyor. Yoksa bir sonraki yıl şehrimizde turist göremeyeceğiz. Şu an birçok işletme batma tehlikesi yaşıyor. Plansızlık adeta turizmi yok ediyor. Zaten yapılan işlere akıl sır erdiremez hale geldik. Kahramanmaraş Caddesi’ndeki bozuk zemin turizm sezonun başında yenilendi. Boztepe yolu, viyadüklerde yapılan çalışma nedeniyle bazen kapatılıyor. Terminal inşaatında sona gelindi ancak yolunu yapmak şimdi akıllarına geldi. Sezonun ortasında Trabzon-Zigana yolunda çalışma yapıyorlar, trafiği tek şeride indirdiler. Allah aşkına, sizlere soruyorum, bunları bilerek mi yapıyorsunuz, yoksa kadrolarınız gerçekten bu kadar yetersiz mi? Şehrin trafiği zaten kangren bir vaziyette. Denetimsizlik almış başını gidiyor. Bir yıl boyunca ne yaptınız? Turizm sezonuna hiç mi hazırlanmadınız? Şehirde şu an yaşananlar, film veya kitaplara konu olabilir. Eğer ileride bu başarısızlığınız hakkında bir eser yayınlamak isterseniz, size bir isim tavsiyesi vermek istiyorum. “Sahipsiz Kalmış Bir Şehirde Turizm” hiçbir telif hakkı da talep etmeyeceğim. İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz.“ dedi.

“ŞEHRİN KADERİ VE GELECEĞİ İLE OYNAMAYIN”
Bu şekilde devam ederse şehirde turizmin biteceğini ifade eden Yavuz Aydın sözlerine şu şekilde son verdi: “Son olarak esnafımız bir an önce yapılan yanlışların düzeltilmesini ve denetimsizliğin ortadan kalkmasını istiyor. Bunun yanında turizm paydaşlarının da uyarıları var. Bunları da dikkate almıyorsunuz. Bu noktada turizmin devam etmesi için gerekli adımların atılması konusunda ısrarcılar ve size çağrıda bulunuyorlar. Biz biliyoruz ki, siz onları duymuyorsunuz, duymayacaksınız da. Bu yüzden onların çağrısını bizler de dile getiriyoruz, şehrimizin turizmi ve geleceği için kendinize çeki düzen verin. Oturduğunuz koltukların hakkını verin. Bir şehrin kaderi ve geleceği ile oynamayın.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber